Αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών

Με την ζωή του να κρέμεται σε μία κλωστή, στην εντατική του νοσοκομείου Λαμίας, ο πολυ-ισοβίτης Δημήτρης Κουφοντίνας διεκδικεί την αξιοπρέπειά του και τα δικαιώματα που ο κάθε φυλακισμένος έχει ανεξαρτήτως των αδικημάτων / εγκλημάτων ή όπως αλλιώς θέλει κάποιος να τα ονομάσει. Ύστερα από 43 ημέρες απεργία πείνας με εξασθενημένο τον οργανισμό του και από την μακρόχρονη φυλάκιση 19 ετών και πολλαπλές απεργίες πείνας, ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το μοιραίο.

Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί όλο και πιο πολύ τις μεθόδους βίας, τρομοκρατίας και αναλγησίας που θα τις ζήλευαν τα πιο αυταρχικά καθεστώτα, όπως π.χ. της γειτονικής Τουρκίας του Ερντογάν. Απηνής κατά του απεργού πείνας, του οποίου τα δικαιώματα παραβιάζει ωμά, παραβιάζοντας ακόμη και τους δικούς της νόμους. Και βάρβαρη στην καταστολή των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στον Κουφοντίνα.

Αυτήν την βάρβαρη α λά Ερντογάν μέθοδο διάλυσης των κοινωνικών και πολιτικών διαμαρτυριών εφάρμοσε και το απόγευμα της Παρασκευής 19/2/2021 η κυβέρνηση, στο κέντρο της Αθήνας. Στην ανακοινωμένη συγκέντρωση το υπουργείο Προστασίας απάντησε με εκατοντάδες αστυνομικούς που είχαν καταλάβει τον χώρο των Προπυλαίων από πολύ νωρίς. Πριν τις 6 που ήταν η ώρα της συγκέντρωσης, και πριν καν συγκεντρωθούν οι διαδηλωτές οι αστυνομικές δυνάμεις κινήθηκαν εναντίον των πρώτων που επιχείρησαν να προσεγγίσουν. Από την οδό Πεζμαζόγλου και Πανεπιστημίου άρχισε το σπρώξιμο και το κυνηγητό. Μόλις οι διαδηλωτές άνοιξαν δύο πανό άρχισε η αστυνομική επίθεση, αν και οι διαδηλωτές ήταν εντελώς ειρηνικοί. Χειροβομβίδες κρότου λάμψης και γκλοπ ρίχνονταν πάνω στους διαδηλωτές, συχνά και στα κεφάλια. Στο ύψος της Πανεπιστημίου με Μπενάκη μια κοπέλα χτυπήθηκε, έπεσε κάτω και μια κουστωδία Ματατζήδων πέσανε πάνω της. Ένας έβαλε το γόνατο στην πλάτη της πιέζοντάς την προς το έδαφος. Έναν άλλον νεαρό τον ξάπλωσαν κάτω, με χειροπέδες πισθάγκωνα κι αυτός με το πρόσωπο στην άσφαλτο. Τους σηκώσανε και τους μεταφέρανε στη στοά, στο νούμερό 56 της Πανεπιστημίου. Εκεί για αρκετή ώρα κρατήσανε τους παραπάνω δύο και έναν ακόμη, ανήλικο κατά πληροφορίες. Με τα σώματά τους οι άνδρες των ΜΑΤ κάνανε φραγμό για να μην φωτογραφίζουν οι φωτορεπόρτερ τους συλληφθέντες. Ακόμη και η γνωστή δικηγόρος Άννυ Παπαρούσου δέχθηκε την «τιμητική» σπρωξιά με την ασπίδα αστυνομικού. «Αργότερα, αργότερα», στη ΓΑΔΑ, είπε ο αστυνομικός. Οι τρεις μεταφέρθηκαν με περιπολικά στη ΓΑΔΑ, και δεν γνωρίζουμε αν είναι απλές προσαγωγές για να εμπλουτίζεται το αρχείο των υπόπτων της αστυνομίας ή αν θα μετατραπούν σε συλλήψεις. Πάντως καθώς δεν υπήρχε η παραμικρή αντίσταση –και εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να προβληθεί αντίσταση-φανταζόμαστε ότι δεν μπορεί να θεμελιωθούν συλλήψεις. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας καταδίωξαν του διαδηλωτές μέχρι την Ομόνοια, ρίχνοντας μέσα στο χώρο του Μετρό χημικά, χωρίς όμως οι αστυνομικοί να εισέλθουν στο χώρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τον Ερντογάν. Το γεγονός όμως ότι στην Ελλάδα έχουμε μια εξέγερση του Πολυτεχνείου και ένα Δεκέμβρη του 2008 κάνει εντελώς διαφορετική την κατάσταση. Είναι βέβαιο ότι η βία και η καταπάτηση των δημοκρατικών και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του αστικού συντάγματος και των αστικών νόμων, δεν θα έχει αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, η αναλγησία απέναντι στον φυλακισμένο απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα και η βία σε όσους τολμούν να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κουφοντίνα και κάθε φυλακισμένου, είναι έμμεσο –τρομοκρατικό- μήνυμα εναντίον όσων διαμαρτύρονται για την θανατοπολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του κορονοϊού και της ανεξέλεγκτης οικονομικής καταστροφής. Αλλά όσοι δοκίμασαν να επιβληθούν με τον τρόμο σαρώθηκαν και με τον ίδιο τρόπο θα σαρωθούν τα σαρίδια της Δεξιάς που επιχειρούν να επιβάλλουν ένα καθεστώς αστυνομικής αυταρχίας με κοινοβουλευτικό περιτύλιγμα.

Όλοι αύριο Σάββατο, 12 μ.μ. στο Σύνταγμα, στη συγκέντρωση των οργανώσεων της μαχόμενης αριστεράς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα. Εμπρός για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου πάλης για την υπεράσπιση των εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων ανατρέποντας την λιλιπούτεια Μητσοτακική-Χρυσοχοϊδική αυταρχία.

Θ.Κ.

Φωτορεπορτάζ: Θόδωρος Κουτσουμπός