Προκήρυξη της κ.ο. Χαϊδαρίου του ΕΕΚ

Η φονική πανδημία έχει δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε όλο τον κόσμο. Όλα τα συστήματα υγείας του καπιταλιστικού κόσμου αποδεικνύονται ανίκανα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές της και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της υγείας του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα, η δωδεκαετής οικονομική κρίση και τα μνημόνια, η μείωση των δημόσιων δαπανών και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν οδηγήσει το ΕΣΥ στο χείλος της κατάρρευσης.

Οι υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα Κέντρα Υγείας, οι Μονάδες Υγείας (πρώην ΙΚΑ) που λειτουργούσαν κάποτε σαν τα ιατρεία της γειτονιάς και υπήρχαν σχεδόν σε κάθε Δήμο, έχουν μείνει εδώ και χρόνια με το 1/3 των γιατρών που κάποτε είχαν. Ολόκληρες περιφέρειες και νησιά δεν έχουν καθόλου γιατρούς και οι κάτοικοι αναγκάζονται να ταξιδέψουν για να βρουν παιδίατρο, καρδιολόγο ή παθολόγο. Το ίδιο συμβαίνει και στην ψυχική υγεία, που ήταν πάντα τραγικά υποβαθμισμένη, την στιγμή μάλιστα που οι ψυχικές παθήσεις έχουν αυξηθεί λόγω της ανασφάλειας και του παρατεταμένου εγκλεισμού.

Την ίδια στιγμή τα Νοσοκομεία της χώρας καλούνται να αντιμετωπίσουν όλα τα αιτήματα υγείας του πληθυσμού που δεν έχει πλέον πρόσβαση στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες αλλά ταυτόχρονα και όλους τους νοσούντες από Covid-19, χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κύμα. Οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό είναι τεράστιες και οι υγειονομικοί είναι ήδη εξαντλημένοι ενώ όταν διαμαρτύρονται αντιμετωπίζονται από τις διοικήσεις και την κυβέρνηση με διώξεις, πειθαρχικά και ΕΔΕ.

Σύμφωνα με τους Οργανισμούς των Μονάδων του ΕΣΥ οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού είναι 40.000, για όλες τις ειδικότητες ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, κλίνες και μηχανήματα. Τα εξωτερικά ιατρεία και οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας γίνονται εμβολιαστικά κέντρα αναστέλλοντας την μέχρι τώρα λειτουργία τους. Ολόκληρα νοσοκομεία και κλινικές έχουν επίσης μετατραπεί σε κλινικές Covid, λες και έπαψαν οι άνθρωποι να νοσούν ή να υποφέρουν από άλλες ασθένειες. Το Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής Υγείας υπολογίζει ότι το τελευταίο 10μηνο χάθηκαν 3,4 εκατομμύρια επισκέψεις στα Νοσοκομεία και αναβλήθηκαν 90.000 χειρουργεία. Κατά το ίδιο διάστημα χάθηκαν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ραντεβού στις Πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες Υγείας! Τα νούμερα είναι τρομακτικά. Το ίδιο και οι συνέπειες. Όλος αυτός ο κόσμος οδηγήθηκε στον ιδιωτικό τομέα ή πουθενά!

Οι μέσες δαπάνες των Ελλήνων για την υγεία, αναλογικά με το μέσο εισόδημά τους είναι από τις υψηλότερες στη Ευρώπη ενώ το προσδόκιμο ζωής έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες.

Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού. Ο προϋπολογισμός για την Υγεία το 2021 είναι μειωμένος κατά 572 εκατομμύρια € σε σχέση με το 2020. Την ίδια στιγμή αντί να κάνει προσλήψεις στην υγεία προσλαμβάνει 5.000 αστυνομικούς! Στην Ελλάδα η αναλογία πολιτών/αστυνομικών είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Ίσως αυτό να αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Η Ελλάδα είναι η χώρα που για να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση μειώνει τις δαπάνες για την υγεία και αυξάνει τις δαπάνες σε αστυνομία και εξοπλιστικά προγράμματα.

Η κυβέρνηση ψεύδεται όταν αναφέρεται σε αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ. Η πλειοψηφία των νέων κλινών ΜΕΘ που προστέθηκαν στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι απλές νοσοκομειακές κλίνες ή κλίνες αυξημένης φροντίδας που μετατράπηκαν σε ΜΕΘ και τώρα λείπουν από άλλες κλινικές.

Η κυβέρνηση λέει ψέματα όταν αναφέρεται σε προσλήψεις προσωπικού. Από τους 2000 υγειονομικούς που προσλήφθηκαν την περίοδο της πανδημίας ούτε ένας δεν είναι μόνιμος. Μόλις στις 12 Φεβρουαρίου, 10 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, υπογράφηκαν 939 μόνιμες θέσεις εργασίας υγειονομικών.

Η κυβέρνηση μας έλεγε ψέματα για την επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας. Καμία επίταξη των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας δεν πραγματοποιήθηκε. Για τους ελάχιστους ασθενείς που μεταφέρθηκαν από τις δημόσιες σε ιδιωτικές κλινικές υπήρξε αμοιβή από τον κράτος.

Η κυβέρνηση είπε ψέματα για το πρόγραμμα εμβολιασμών και τα 1000 και πλέον εμβολιαστικά κέντρα που θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα. Αντί για αυτό, τα Νοσοκομεία, οι Μονάδες και Κέντρα Υγείας μετατράπηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς επιπλέον προσωπικό αλλά με αυτό που διαθέτουν, το οποίο υλοποιεί εμβολιασμούς εις βάρος των υπόλοιπων υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία, που είναι ένας πραγματικός κίνδυνος, για να περάσει όλα τα νομοσχέδια που είχε προγραμματίσει, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με την κοινωνία και με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Ενώ τα πάντα βρίσκονται σε παύση και αναμονή, η Βουλή και η κυβέρνηση συνεχίζουν κανονικά το έργο της σάρωσης όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων, όλων των κοινωνικών κατακτήσεων από την μεταπολίτευση και μετά. Βασικά άρθρα του Συντάγματος για την ελευθερία των συναθροίσεων, που αποτελούν την κορωνίδα των σύγχρονων κοινοβουλευτικών δημοκρατιών, αναστέλλονται με απλή απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρυσοχοΐδη ή του αρχηγού της αστυνομίας. Αυτό που αποτελεί εξαίρεση γίνεται ο κανόνας. Το δικαίωμα των συναθροίσεων αναστέλλεται κάθε φορά που ο κόσμος θέλει να το ασκήσει.

Ταυτόχρονα τα εμβόλια δεν είναι αρκετά για όλους και ένας πόλεμος κερδοσκοπίας έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες και ανάμεσα σε χώρες για την προμήθειά τους. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, με κρατικό χρήμα, δηλαδή με το χρήμα του λαού, ανέπτυξαν τα ερευνητικά τους προγράμματα για το εμβόλιο και τώρα προσπαθούν να κάνουν τις πιο συμφέρουσες, οικονομικά, συμφωνίες για την πώληση. Στις οικονομίες της αγοράς τα κέρδη μπαίνουν πάντα πάνω από τις ζωές των ανθρώπων. Αυτό δεν είναι ένα λάθος του συστήματος αλλά δομικό στοιχείο του. Ποτέ πριν δεν ήταν πιο φανερό ότι ο καπιταλισμός είναι ασύμβατος με την ζωή.

Η υγεία των φτωχών βρίσκεται σε κίνδυνο. Τώρα, που ολοένα και μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων φτωχοποιούνται και μένουν χωρίς εργασία, έχουν ανάγκη, περισσότερο από ποτέ την Δημόσια Υγεία. Τώρα, ολοένα και περισσότερο βρίσκονται αποκλεισμένοι από αυτήν. Ποτέ πριν δεν ήταν τόσο φανερή η ταξική διάσταση στην υγεία όσο σήμερα.

Η κυβέρνηση, διαλύει τη Δημόσια Υγεία για να ενισχύσει την Ιδιωτική. Νομοθετεί εναντίον των εργατικών δικαιωμάτων και του λαού και στρέφεται εναντίον του. Χρησιμοποιεί την καταστολή και την τρομοκρατία για να μας φοβίζει.

Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να καπηλευτεί την ζωή μας. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι θα διαχειριστεί την πανδημία και τις συνέπειές της με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τον λαό. Αντίθετα πιστεύουμε ότι θα πράξει και πράττει τα πάντα προς το όφελος των λίγων και εκλεκτών.

Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν είναι εμπόρευμα!

Απαιτούμε Δημόσια Δωρεάν υψηλού επιπέδου Υγεία για όλους τους κατοίκους της χώρας.

Απαιτούμε την ενίσχυση της Υγείας – Παιδείας και όχι της Αστυνομίας.

Δεν έχουμε καμία ανοχή στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Να αγωνιστούμε συλλογικά για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό.

Πάρτε μέρος στην 24ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ και στις στάσεις εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου. Υποστηρίξτε τους απεργούς γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Απεργιακή συγκέντρωση Υπουργείο Υγείας 10:30.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (κ.ο. Χαϊδαρίου)