ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ. ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ

Κρατική βαρβαρότητα

ΛΗΣΤΕΙΑ ΣE BAPOΣ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ

 

Το καπιταλιστικό σύστημα έχει διαγράψει την ιστορική του πορεία και σαπίζει οριστικά. Δεν έχει να προσφέρει τίποτα άλλο παρά μόνο δυστυχία, εκμετάλλευση, ταπείνωση και αποκλεισμό. Από τα μεγαλύτερα θύματά του είναι οι συνάνθρωποί μας, που όντας ψυχικά ασθενείς, βιώνουν ταυτόχρονα το πιο αποκρουστικό πρόσωπο και αναλγησία του καπιταλιστικού συστήματος. 

Στην Ελλάδα των Μνημονίων, που η ξεφτισμένη αστική δημοκρατία διόρισε ένα φασιστοειδές σαν τον Άδωνι να διαφεντεύει την σωματική και ψυχική υγεία του λαού, τα ψυχιατρεία θεωρούνται περιττό κόστος και κλείνουν, αφήνοντας τους πάσχοντες στη μοίρα τους και στήνοντας νέες μπίζνες με ιδιώτες κλινικάρχες. Τελειώνει όμως εδώ η απανθρωπιά ή έχει κι άλλο;

Φαίνεται πως ακόμα έχουν πολλά να δουν τα μάτια μας, αν αναλογιστεί κανείς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το θέμα: η φροντίδα των ατόμων που χρήζουν ψυχοκοινωνικής φροντίδας, κοστολογείται, πλέον, και πληρώνεται από τη τσέπη τους. Πώς; Ληστεύοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο ποσοστό (40 –  80%) από τις συντάξεις τους. Το μέτρο έχει ήδη ψηφιστεί και αφορά όχι μόνο στη δημόσια περίθαλψη, αλλά και στις ιδιωτικές «μη κερδοσκοπικές» κλινικές. Πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε κλινικάρχης έχει πλέον το νόμιμο δικαίωμα να «παρακρατά» κομμάτι της σύνταξης ανθρώπων, που συχνά δεν έχουν συνείδηση του τι συμβαίνει, ούτε και οικογένειες να φροντίζουν για το δίκιο τους. Οι διαδικασίες για την υλοποίηση του μέτρου βρίσκονται ήδη εν εξελίξει, κι αναμένεται η έναρξη της εφαρμογής του.

Ουσιαστικά, μιλάμε για μια πλάγια «ιδιωτικοποίηση» της δημόσιας ψυχικής υγείας, όπου η παροχή της υπηρεσίας υγείας συνδέεται με την χρηματική ανταπόδοση: όποιος δεν έχει να πληρώσει, στον Κοινωνικό Καιάδα! Μάλιστα, οι πάσχοντες καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά, από το 2011, που ψηφίστηκε ο νόμος!

Είναι ώρα να βάλουμε ένα τέλος στη βαρβαρότητα. Εργαζόμενοι στην υγεία, ασθενείς, συγγενείς, εμπλεκόμενοι φορείς, σωματεία, συλλογικότητες, πρέπει να πουν ένα stop σε αυτόν τον κατήφορο. Να παλέψουμε από κοινού με όλους τους καταπιεσμένους, για το μεγαλύτερο κοινωνικό αγαθό, για μια άλλη Υγεία σε μια άλλη κοινωνία.

* Την Παρασκευή 11 Oκτώβρη, στις 11 π.μ. η Πρωτοβουλία Λειτουργών Ψυχικής Yγείας και οι οικογένειες των Πασχόντων πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από το υπουργείο Yγείας διαμαρτυρόμενοι για την ληστρική παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων.

Κ. Αποστολόπουλος