ΣΦΑΓΗ ΣΚΥΛΙΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΣΦΑΓΗ ΣΚΥΛΙΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Στο «Ηλεκτρικό Πρόβατο» το πολυτιμότερο πράγμα που μπορεί κανείς να αποκτήσει είναι ένα ζώο. Τα ζώα είναι σχεδόν εξαφανισμένα και η κατοχή τους έχει γίνει δείγμα κοινωνικού στάτους. Κι αν κάποιος δεν έχει αρκετά λεφτά να αγοράσει πραγματικό ζώο, αγοράζει έστω ένα τεχνητό. Ο ίδιος ο –περίπου- ήρωας, κυνηγά επικηρυγμένα ανδροειδή προκειμένου να μαζέψει αρκετά λεφτά για να αγοράσει ένα πραγματικά ζωντανό πρόβατο και να αντικαταστήσει το ηλεκτρικό που ήδη έχει.  Έτσι έξυπνα απέδωσε ο Φίλιπ Ντικ το μέγεθος της καταστροφής στη δυστοπική του μητρόπολη. Ρέπλικες όλοι: άνθρωποι και ζώα. 

Μυθοπλασία για βαθιά μελαγχολικούς τύπους; 

Ο παραλογισμός μιας παρακμασμένης οργάνωσης της κοινωνίας, μαζί και όλη η βαναυσότητα που αναπόφευκτα τον συνοδεύει, αφορά στο εδώ και στο τώρα. Κομμάτι του εκτυλλίσεται εδώ και έναν μήνα στην κοντινή Ρουμανία. 

Πλέον και με το νόμο. Η Βουλή της Ρουμανίας ψήφισε συντριπτικά υπέρ του αφανισμού ελεύθερων στην πόλη ζώων, κυρίως σκυλιών. Η αφορμή δόθηκε μετά τη δολοφονία ενός 4χρονου παιδιού στις 2 Σεπτέμβρη 2013. Τα δελτία λύσσαξαν πως κατασπαράχθηκε από μια αγέλη αδέσποτων σκύλων στο πάρκο Tei κοντά στο Βουκουρέστι. Οι ιατροδικαστικές εξετάσεις λένε πως το παιδί είχε βιαστεί κι επιπλέον ειδικοί καταθέτουν πως τα θανάσιμα τραύματά του έχουν προκληθεί από εκπαιδευμένα σκυλιά κυνομαχιών. Αλλά η παραπληροφόρηση που βόλεψε την κυβέρνηση συνεχίζεται. 

Η ρουμανική Βουλή έχει παράδοση στον εφιάλτη. Το 2012 είχε ψηφίσει αντίστοιχο νόμο που προκάλεσε σάλο και υποχρεωτικά κρίθηκε αντισυνταγματικός.
Έτσι αυτή τη φορά δώσαν ‘κίνητρα’. Στη Ρουμανία του ΔΝΤ, της φτώχειας και της δυστυχίας, η αιχμαλωσία και παράδοση στις αρχές κάθε αδέσποτου ζώου κοστολογήθηκε στα 48 ευρώ. 

Τόσα δίνει η κυβέρνηση για να μετατρέψει κάθε εξαθλιωμένο Ρουμάνο σε κυνηγό κεφαλών. 

Τόσα δίνει για να μετατρέψει και την πόλη σε πεδίο εγκληματικής φρίκης με σκυλιά να κυνηγιούνται με τσεκούρια, φτυάρια, κοντάρια, λοστούς και να αιμορραγούν ζωντανά ουρλιάζοντας από φόβο και πόνο. 

Δίπλα παίζουν τα παιδιά ‘ασφαλή’. Από τα τετράποδα ζώα.

Οι ρουμανικές κυβερνήσεις προφανώς δεν έδωσαν ποτέ τόσα για τροφή, φροντίδα και εκπαίδευση ανθρώπων και ζώων για να μάθουν να συμβιώνουν στην πόλη. Καθόλου τυχαία, σε μια χώρα με επίσημο ποσοστό αναλφαβητισμού 11% και με χρόνιο καθεστώς αντιπάθειας στα ζώα, εμφανίζεται υπερβολικός αριθμός αδέποτων σκύλων. Περίπου 40 χιλιάδες αδέσποτα ζώα κυκλοφορούν στο Βουκουρέστι των 2 εκατομμυρίων δεσποζόμενων ανθρώπων. 

Φιλοζωικές ενώσεις προωθούν ως λύσεις τη στείρωση και την υιοθεσία με παρακάλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση. Άλλες στέλνουν επιστολές στην κυβέρνηση και παρατρεχάμενους θεσμικούς φορείς. Αυτές οι μέθοδοι διαμαρτυρίας, θα πιάσουν τόσο τόπο όσο έπιασαν οι αντίστοιχες επιστολές στην Ουκρανία το 2011. Τότε, ενόψει του EURO 2012, φολιάστηκαν, πυροβολήθηκαν ή πέθαναν στοιβαγμένα σε αποθήκες τουλάχιστον 20 χιλιάδες σκυλιά. Η μαζική σφαγή διακόπηκε τις βδομάδες των ποδοσφαιρικών αγώνων για να μη δυσαρεστηθούν οι τουρίστες. Αμέσως μετά φασιστικού τύπου ομάδες αυτόκλητων προστατών της δημόσιας υγείας οργανώθηκαν, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα, το ‘έργο’ που είχε ξεκινήσει πριν η κυβέρνησή τους.

Στο «Ηλεκτρικό Πρόβατο», τα ανδροειδή είναι τόσο εξελιγμένα και τέλεια κατασκευασμένα που ο μόνος τρόπος να διακριθούν είναι ένα τεστ ερωτήσεων σχετικών με την ικανότητα συμμερισμού των συναισθημάτων και προβλημάτων του Άλλου. Όλες οι ερωτήσεις αναφέρονται σε καταστάσεις πόνου των ζώων.

Το ‘χουμε ξαναπεί πως δεν προέρχεται από απλή ευαισθησία η πάλη που πρέπει να οργανωθεί για την απελευθέρωση των ζώων. Είναι ταξικoύ τύπου αλληλεγγύη και διεκδίκηση. «Για καθετι που βασανίζεται και καταπιέζεται οργιζόμαστε με την κοινή μας κατάσταση.» 

Μεσα στους αιώνες το κυνήγι ζώων δεν άργησε να μετατραπεί σε κυνήγι ανθρώπων. Σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει τα ζώα ως αντικείμενα, το μόνο που χρειάζεται είναι να προσδώσει χαρακτηριστικά ζώου σε ανθρώπινες κοινωνικές ομάδες για να τους φερθεί όπως έχει ήδη επιτρέψει να φέρεται στα ζώα. Ιστορικά εφαρμόζονται οι ίδιες τεχνικές κυριαρχίας σε όλα τα είδη: Ακούσια μεταφορά πληθυσμών, χάραγμα διακριτικών σημαδιών στο κορμί ανάλογα την ‘κατηγορία’ τους, βίαιος χωρισμός από την οικογένειά τους, εγκλεισμός, απομόνωση στο σκοτάδι. Κολάρα και αλυσίδες, πειράματα και κλουβιά, βιασμοί και κακοποίηση: πανομοιότυπα βασανιστήρια κάθε είδους, για χάρη της συνέχισης της εκμετάλλευσης. Δεν εφαρμόστηκαν μόνο στην εποχή της ανθρώπινης δουλείας ούτε μόνο στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Με αλλαγμένο περιτύλιγμα ώστε να μη θίγεται αμέσως  η ιστορική μνήμη, εφαρμόζονται σήμερα σε μετανάστες, γυναίκες, ομοφυλόφιλους, παιδιά, την ίδια την εργατική τάξη διεθνώς. 

Όμως καμιά κυριαρχία δεν επιβιώνει μόνο με τον καταναγκασμό. Σε συνθήκες χρεοκοπίας του καπιταλισμού που οδηγούν σε αθλιότητα την επιβίωση, σήμερα πλασάρονται η μαζική υστερία κι ο φόβος προκαλώντας μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπου οι μάζες –‘εκούσια’ πια- αποζητούν ή συναινούν στον κοινωνικό έλεγχο, στην υποταγή, στην απομόνωση. Άλλοτε με τη δημιουργία κλίματος ενός είδους ηθικού κινδύνου άλλοτε απειλής της δημόσιας υγείας, εκείνο που ελέγχουν οι τεχνικές βιοεξουσίας είναι η ίδια η ζωή: τα σώματά μας, τη συνείδησή μας, τις κοινωνικές μας σχέσεις. 

Σαπίζοντας ο καπιταλισμός, μας φέρνει εικόνες από το πριν και το μετά του. Από τον 16ο του κυνηγιού μαγισσών ή τον 20ο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, όλοι οι αιώνες εκμετάλλευσης και καταπίεσης είναι σήμερα εδώ. 

Εδώ είναι κι οι αγώνες  των λαών κι η πάλη της εργατικής τάξης να ξεπεράσει την απελπισία, να πάρει την εξουσία και να πράξει συλλογικά. Νάτες οι δυνατότητες της ζωής που μας αξίζει και θα που θα την κερδίσουμε. Είναι στο δρόμο της καθολικής χειραφέτησης, της ανακάλυψης όλων των πτυχών της ανθρωπινότητας των ανθρώπων, στη συμφιλίωση ανθρώπου και φύσης, στον ελευθεριακό κομμουνισμό.

καίτη 

Εγκλεισμός ζώου και ανθρώπου
Εγκλεισμός ζώου και ανθρώπου