Θόδωρος Κουτσουμπός

Οι ανακοινώσεις του υπουργού αστυνομίας Χρυσοχοΐδη, πλάι στον πρώην ΓΑΔΑρχη Οικονόμου που τώρα είναι υφυπουργός, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, πρέπει να αντιμετωπιστούν με την πρέπουσα σημασία τους.

Όχι, δεν είναι μία ακόμη παρανοϊκή διακήρυξη του Χρυσοχοΐδη σαν αυτές που μας έχει συνηθίσει καθώς έχει τη συνήθεια να βγαίνει κάθε τρεις και λίγο στο «γυαλί» για να ανακοινώνει αστυνομικά μέτρα – νομίζοντας ότι κάνει έτσι πολιτική.

Όχι, δεν είναι μια ακόμη επιβεβαίωση ότι ο πρώην Πασόκος και νυν υπουργός της Δεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει εξελιχθεί σε έναν ακραίο, ακροδεξιών αντιλήψεων, πολιτικό.

Αν δούμε συνολικά τα μέτρα για τις διαδηλώσεις και το «γύψο» στους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, σε συνδυασμό με τα προωθούμενα μέτρα αστυνόμευσης των πανεπιστημίων, αλλά και τα ψηφισμένα ήδη μέτρα κρατικής επέμβασης στη λειτουργία των εργατικών σωματείων, θα δούμε ολόκληρη την εικόνα αστυνόμευσης της κοινωνίας από το κράτος – μια απόπειρα ολοκληρωτικού κοινωνικού ελέγχου όλων των διαφωνούντων, αγωνιζόμενων, μαχόμενων, διαμαρτυρόμενων κοινωνικών στρωμάτων, και κυρίως της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Ασφαλώς, το πιο κραυγαλέο προωθούμενο μέτρο –αποκαλυπτικό των ολοκληρωτικών αντιλήψεων του Χρυσοχοΐδη και της κυβέρνησης αυτού του αμαλγάματος δεξιών, ακροδεξιών, φασιστών και νεοφιλελεύθερων-, είναι το σχετικό με την επιτήρηση των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ. Στο λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο των Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων» αναφέρεται ρητά στην παράγραφο 3.3:

«3.3 Παρουσία και Προστασία Δημοσιογράφων

Μία σημαντική πτυχή των συναθροίσεων είναι και η παρουσία δημοσιογράφων σε αυτές. Η παρουσία και η προστασία των δημοσιογράφων στο πλαίσιο των συναθροίσεων είναι βασική συνιστώσα του νέου σχεδιασμού. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, αλλά και παράλληλα, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν επεισόδια.

Στο σχέδιο ασφάλειας της συνάθροισης συμπεριλαμβάνεται και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων που μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο επεισοδίων, για αυτό το λόγο, ανάλογα και την εκάστοτε κατάσταση που επικρατεί, μπορούν να φορούν διακριτό και προστατευτικό εξοπλισμό.

Η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση.»

Η παρουσία δημοσιογράφων είναι «σημαντική πτυχή των συναθροίσεων», ιδίως όταν με οπτικό-ακουστικό υλικό αποκαλύπτουν το τι ακριβώς έγινε. Και πράγματι, συχνά οι αποκαλύψεις για την αστυνομική βαρβαρότητα έφεραν σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κύριο Χρυσοχοΐδη. Οι δημοσιογράφοι θεωρείται ότι δυσχεραίνουν την ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν επεισόδια. Και με επίκληση (ή απειλή;) της ασφάλειάς τους ο Χρυσοχοΐδης επιχειρεί να τους μαντρώσει σε συγκεκριμένο χώρο και με αστυνομικό σύνδεσμο που θα τους προμηθεύει πληροφορίες… Τέτοιοι δημοσιογράφοι είναι οι γνωστοί ενσωματωμένοι σε όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων, αλλά κι από το πλευρό της ελληνικής αστυνομίας δεν λείπει αυτό το είδος.

Ύστερα από την κατακραυγή που ξεσήκωσαν οι εξαγγελθείσες ρυθμίσεις και από την πλευρά της γνωστής συμβιβαστικής ηγεσίας ΕΣΗΕΑ, αλλά και από την Ένωση Φωτορεπόρτερ, ο Χρυσοχοΐδης προσπάθησε να θολώσει τα νερά. Αλλά είναι σαφές ότι λέει και εννοεί ό,τι γράφει το σχέδιο αστυνόμευσης των κοινωνικών διαμαρτυριών. Οι διαδηλώσεις και κοινωνικές διαμαρτυρίες υποτιμητικά χαρακτηρίζονται «συναθροίσεις» -που μάλιστα τις κατατάσσουν σε κατηγορίες- ενώ η παρουσία δημοσιογράφων θεωρείται εμπόδιο στη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων. Μετά την δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι τάχα ο νόμος δεν στοχεύει στην περιστολή των συνταγματικά κατοχυρωμένων πολιτικών δικαιωμάτων, ο ίδιος έδειξε το απαίσιο πρόσωπο του μπάτσου, δηλώνοντας ότι η ρύθμιση είναι για την… ασφάλεια των δημοσιογράφων, των ίδιων που συχνά έχουν πέσει θύματα της ωμής αστυνομικής βίας και υπάρχουν επώνυμες, γνωστές περιπτώσεις στις οποίες δεν έχει αποδοθεί καμία δικαιοσύνη γιατί το κράτος προστατεύει τους πραίτορες στυλοβάτες του.

Τα υπόλοιπα μέτρα του βαρύγδουπου «Εθνικού Σχεδίου των Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων» λίγο πολύ έχουν προσπαθήσει να τα εφαρμόσουν σε πολλές διαδηλώσεις τον τελευταίο καιρό. Κάμερες από την πλευρά των αστυνομικών –κατά το πρότυπο του Γάλλου προέδρου Μακρόν- drones, ελικόπτερα, αύρες και όταν δεν επαρκούν όλα αυτά τα γυμνά ρόπαλα των ΜΑΤ και τα ασφυξιογόνα χημικά από το Ισραήλ. Το καινούργιο τώρα είναι ότι θα στέλνουν τον λογαριασμό στο… TAXIS αφού στην παράγραφο 3.2 προβλέπεται ότι «1. Ο οργανωτής μίας συνάθροισης θα μπορεί να υποβάλει τη γνωστοποίηση της πρόθεσης διοργάνωσης προς την αντίστοιχη αστυνομική ή λιμενική αρχή. Η διαδικασία γνωστοποίησης θα γίνεται με προσωποποιημένη είσοδο στο πληροφοριακό σύστημα, αξιοποιώντας τους κωδικούς taxisnet.» Ήδη, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πρόστιμα σε αγωνιστές έχουν σταλεί στην εφορία εξ αιτίας της συμμετοχής σε εργατική ή πολιτική διαμαρτυρία.

Δημαγωγώντας ασύστολα, ο Χρυσοχουντίδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να δικαιολογήσουν τις αντισυνταγματικές τους διατάξεις λένε ότι σέβονται το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών στη διαδήλωση όσο και το «δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί». Στόχος τους είναι να ερεθίσουν τα συντηρητικά αντανακλαστικά μικροαστικών στρωμάτων, εμπόρων κ.λπ. – τα ίδια αυτά στρώματα που καταστρέφουν με την πολιτική τους, ιδίως το τελευταίο 10μηνο με τα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού.

Τα μέτρα για τις διαδηλώσεις είναι μόνο ένας κρίκος, όπως εισαγωγικά επισημάναμε. Τα μέτρα αυτά συνυφαίνονται με την επιχειρούμενη καταστολή και αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια. Και εδώ, στην ανακοίνωση του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου τον τόνο έδινε ο κύριος Χρυσοχοΐδης. Ήταν πράγματι παγκόσμια πρωτοτυπία να ανακοινώνεται ένα εκπαιδευτικό νομοσχέδιο με πρωταγωνιστή τον υπουργό της αστυνομίας. Η υπουργός παιδείας κυρία Κεραμέως ανακοίνωνε την καθιέρωση βαθμολογικής βάσης για την εισαγωγή από το Λύκειο στις ανώτατες σχολές και τις διαγραφές των λεγόμενων «αιωνίων φοιτητών» (που σε τίποτα δεν κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο να παραμένουν τα στοιχεία τους στη μνήμη των κομπιούτερς και κάποια στιγμή, αν θελήσουν, να ξαναρχίσουν τις σπουδές. Στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειοψηφία των «αιώνιων φοιτητών» είναι παιδιά που εξαναγκάστηκαν από τις δυσκολίες της ζωής να ψάξουν για δουλειά). Η κορωνίδα του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου ήταν, πράγματι, αρμοδιότητας του υπουργού αστυνομίας, του κυρίου Χρυσοχοΐδη, με την ανακοίνωση ίδρυσης ένοπλης αστυνομικής δύναμης 1.000 ανδρών για την αστυνόμευση των σχολών! Αστυνομικός έλεγχος των σχολών, φέις κοντρόλ, κάμερες ταυτοποίησης είναι μερικά από τα μέτρα. Σε έναν θεσμό, το πανεπιστήμιο, που συνυφαίνεται με την Αναγέννηση και το σπάσιμο των φεουδαρχικών δεσμών, θεσμό γνώσης, παραγωγής γνώσης αλλά και ζύμωσης ιδεών, διεκδίκησης και ιδεολογικής αντιπαράθεσης χωρίς την οποία δεν υπάρχει οποιαδήποτε μορφής δημοκρατία, η κυβέρνηση της αχρηστείας (των γόνων του νεοπλουτισμού που σπουδάσανε με τα λεφτά του μπαμπά στο εξωτερικό, χωρίς καν να δώσουν τη μάχη που δώσανε εκατοντάδες χιλιάδες νέοι στη δοκιμασία των πανελληνίων εξετάσεων), θέλει να επιβάλλει το «γύψο» της χούντας. Και χρησιμοποιούν έναν εξωμότη του Πασοκισμού και ευνοούμενο της αμερικανικής πρεσβείας. Βεβαίως, στις τάξεις τους έχουν κι εκείνο το ανεκδιήγητο φασιστοειδές που θέλει να διαγράψει τους «αιώνιους φοιτητές» ενώ ο ίδιος έκανε 10 χρόνια να τελειώσει το ιστορικό-αρχαιολογικό.

Η άλλη πλευρά της αστυνόμευσης της κοινωνικής και πολιτικής ζωής είναι τα ήδη ψηφισμένα μέτρα περιστολής των συνδικαλιστικών ελευθεριών και λειτουργίας των πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων – στην οποία είχε κάνει την αντιδραστική συνεισφορά της και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι εξόφθαλμο ότι κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την πανδημία για να περάσει αντεργατικούς, αντιδημοκρατικούς και ανελεύθερους νόμους επιβάλλοντας μια τερατώδη αστυνομοκρατία. Αλλά, η σταθερότητα ενός καθεστώτος δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην ωμή βία. Πάντα, τα αστικά κοινοβουλευτικά καθεστώτα βασίζονται σε έναν συνδυασμό βίας και πειθούς. Η επιλογή της γιγάντωσης του κρατικού αυταρχικού μηχανισμού βίας δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι απόδειξη της εγγενούς αδυναμίας και ανικανότητάς της να επιλύσει οποιοδήποτε από μεγάλα προβλήματα της χώρας. Στην πανδημία απέδειξε την πλήρη ανικανότητά της, αισίως μετράμε 5.570 θανάτους από Covid-19, 150.000 κρούσματα, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μείνει ανοχύρωτα και χωρίς διορισμούς γιατρών και υγειονομικού προσωπικού. Τα δε μεγαθήρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε όλη αυτή τη μάχη κατά της πανδημίας απέδειξαν την πλήρη ανικανότητά τους να συμβάλλουν έστω και για το θεαθήναι. Στο μεταξύ, η οικονομική κρίση που παρά τα παχιά λόγια του Μητσοτάκη και άλλων προκατόχων του δεν αντιμετωπίστηκε εδώ και μια δεκαετία, τώρα οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα καθώς συνδυάζεται με την πανδημία.

Το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό – και επαναστατικό. Ακριβώς αυτό επιχειρεί να καταστείλει εν τη γενέσει του με την ωμή και απροκάλυπτη αστυνομική βία η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον Χρυσοχοΐδη στο ρόλο του σερίφη. Δεν θα τους περάσει! Το εργατικό και λαϊκό κίνημα, οι μαθητές που με τη βία εμποδίζονται να σπουδάσουν, οι φοιτητές που απειλούνται από την κάνη του όπλου του μπάτσου μέσα στις σχολές και με τη διαγραφή αν χάσουν κάποια εξάμηνα, οι άνεργοι που βρίσκουν ή την «επόμενη ημέρα» θα βρουν κλειστή την πόρτα της δουλειάς τους και θα προστεθούν στους πάνω από ενάμιση εκατομμύριο άνεργους, οι νέοι που τους κλείνουν την πόρτα κατάμουτρα και αντιμετωπίζουν ένα σκοτεινό μέλλον, όλοι να οργανωθούμε και να οργανώσουμε μια μεγάλη αντεπίθεση για να τους σαρώσουμε.