Κρίση στο Partido Obrero

Μετά το 26ο Συνέδριό του τον περασμένο Απρίλιο, το Partido Obrero (Εργατικό Κόμμα), το μεγαλύτερο κόμμα της αργεντίνικης Αριστεράς, του Μετώπου της Αριστεράς και των Εργαζομένων (FIT – Frente de Izquierda y de los Trabajadores) αλλά και της Συντονιστικής Επιτροπής για την Επανίδρυση της Τετάρτης Διεθνούς (ΣΕΤΔ-CRFI) συγκλονίζεται από μια οξύτατη πολιτική κρίση. Έχει ξεσπάσει διαμάχη ανάμεσα στη νέα πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής του ΡΟ και τους συντρόφους που συσπειρώνονται γύρω από την ιστορική ηγεσία του Κόμματος, τον ιδρυτή του ΡΟ σ. Χόρχε Αλταμίρα και τον σ. Μαρσέλο Ραμάλ, δημόσιο εκπρόσωπο του Κόμματος και μέχρι πρότινος αρχισυντάκτη της κομματικής εφημερίδας Prensa Obrera.

Η κρίση ξέσπασε σαν βόμβα όχι μόνο στην πολιτική σκηνή της Αργεντινής που βουλιάζει ξανά στην οικονομική και πολιτική κρίση, στο μέσο μιας κρίσιμης εκλογικής χρονιάς, αλλά και στο διεθνές τροτσκιστικό ρεύμα της CRFI, στο οποίο ανήκει και το ΕΕΚ, καθώς οι εσωκομματικές πολιτικές αντιθέσεις του ΡΟ είχαν μείνει στο σκοτάδι.
Οι πολιτικές και στρατηγικές διαφορές που οδήγησαν σε ανοικτή ρήξη πρέπει να είναι σημαντικές, παρόλο που η αντίπαλη στον Αλταμίρα πτέρυγα το αρνείται.
Από όσα μέχρι τώρα είναι δημοσίως γνωστά και εμφανή, τον τελευταίο μήνα, η πτέρυγα Αλταμίρα-Ραμάλ κατηγορείται για “καταστροφολογία” και μηχανική σύνδεση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης με την κρίση του δεξιού καθεστώτος Μάκρι στην Αργεντινή και την πάλη για εργατική εξουσία, προβάλλοντας το σύνθημα “Κάτω ο Μάκρι – Συντακτική Συνέλευση ανεξάρτητη και με εξουσίες – Εργατική Κυβέρνηση”. Η αντίπαλη πτέρυγα θεωρεί ότι ένα τέτοιο σύνθημα βοηθάει τους περονικούς της Κίρχνερ που εμφανίζονται σαν αντίπαλο δέος στην Δεξιά. Αντιπαραθέτουν μιαν άλλη γραμμή με συνθήματα όπως “Έξω το ΔΝΤ και τα κόμματα που το στηρίζουν, την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές”. Ταυτόχρονα και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται δημόσια, στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά μέσα, για ωμές παραβιάσεις του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού.
Καθώς η κρίση εντείνεται ενώ παραμένει θολό το πολιτικό της περιεχόμενο, το ΕΕΚ και το DIP της Τουρκίας πήραν την κοινή πρωτοβουλία να συγκληθεί τάχιστα μια έκτακτη Διεθνής Συνάντηση της ηγεσίας της CRFI με την παρουσία αντιπροσώπων και των δύο αντίπαλων τάσεων για την αποσαφήνιση των πολιτικών και στρατηγικών διαφορών, χωρίς μέχρι τότε να παρθούν οποιαδήποτε διοικητικά μέτρα ή διαγραφές ή να γίνει σχίσμα. Η πρόταση ΕΕΚ-DIP έχει την πλήρη υποστήριξη όλων των τμημάτων και των συμπαθούντων στη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Η πρότασή μας έγινε καταρχήν αποδεκτή κι από τις δύο αντίθετες τάσεις στο ΡΟ.
Παλεύουμε τώρα σκληρά κι ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί η Συνάντηση το γρηγορότερο δυνατό, με υπευθυνότητα από τους πάντες -και από τους πρωτεργάτες της πρότασης- ώστε να υπάρξουν θετικά για το διεθνές επαναστατικό κίνημα αποτελέσματα.
Μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας τα ζητήματα, με την αναγκαία πολιτική καθαρότητα που δεν υπάρχει ακόμα αλλά που ελπίζουμε να πετύχουμε, θα γνωστοποιηθούν πλήρως στο τροτσκιστικό κίνημα και στη διεθνή εργατική τάξη.

Η Διεθνής Επιτροπή της ΚΕ του ΕΕΚ
10 Ιουλίου 2019