Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών

Την Κυριακή 11/4/2021, ύστερα από πάρα πολλές πιέσεις προς τη διοίκηση, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του ΣΕΗ. Αξίζει να σημειώσουμε την ιδιαίτερη χρονική συγκυρία υλοποίησης αυτής της ΓΣ. 

Έχει μόλις προηγηθεί ένα τρίμηνο δυναμικών κοινωνικών και ταξικών αγώνων που εκτείνονται από ζητήματα ατομικών δικαιωμάτων, αστυνομικής βίας και καταστολής, έως ζητήματα ενίσχυσης του ΕΣΥ, αποτροπής της αστυνομίας από τα ΑΕΙ, αλλά και έμφυλης χειραφέτησης, τα οποία βέβαια έχουν συγκλονίσει τον χώρο του θεάτρου. Τελευταίο αλλά καθόλου έσχατο, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο περιέχει μέτρα που εδώ και πολλά χρόνια ζητούσαν οι Έλληνες κεφαλαιοκράτες. Μέτρα, που έχουν, λένε, σκοπό να «διευθετήσουν την αγορά εργασίας» και να την «εκσυγχρονίσουν», νομοθετώντας για πρώτη φορά στη χώρα μας τη 10ωρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, δημιουργώντας ανοιχτό μηχανισμό φακελώματος σε όσους εργαζόμενους επιλέγουν να οργανωθούν, μπλοκάροντας επί της ουσίας το δικαίωμα των εργαζόμενων στην απεργία.

👉Ως Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών αισθανόμαστε την ανάγκη να καταθέσουμε δημοσίως κάποια συμπεράσματα από την εμπειρία της ΓΣ:

❗Η δίωρη καθυστέρηση πριν την έναρξη της ΓΣ, οι μακροσκελείς εισηγήσεις/ παρουσιάσεις για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της διοίκησης, η δυνατότητα για 3λεπτες τοποθετήσεις και η εμμονή του γενικού γραμματέα να απαντάει σε κάθε πολιτική τοποθέτηση που ασκεί κριτική στη στάση της διοίκησης, αποκαλύπτουν την αντίληψη των παρατάξεων που διοικούν το Σωματείο για το τι εστί ΓΣ. Τη θεωρούν μία διαδικασία που στόχο έχει, όχι την ενεργή εμπλοκή του κλάδου στα καίρια ζητήματα που τον αφορούν, αλλά την αυτοπροβολή της διοίκησης.

❗Ως Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών οφείλουμε να ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ το γεγονός της ανάγνωσης των καταγγελιών κακοποίησης που κατατέθηκαν στο Σωματείο. Καθεμία και καθένας από εμάς γίναμε μάρτυρες κάποιων λεπτομερειών της φρίκης αυτής. 

Μια τέτοια ενέργεια είναι κατά βάση επικίνδυνη! 

Η ανάγνωση των καταγγελιών έγινε χωρίς καμία προειδοποίηση στο σώμα της Συνέλευσης και χωρίς την άδειά του. Η πράξη αυτή αποτελεί δεύτερη κακοποίηση για τις γυναίκες που έχουν υποστεί ανάλογες συμπεριφορές. 

Δεν ερωτηθήκαμε, δεν μας ενημέρωσε κανείς, δεν δώσαμε την άδειά μας. Ανάμεσα στα άτομα που συμμετείχαν στη ΓΣ πιθανότατα υπήρχαν θύματα άλλων παραβατικών-κακοποιητικων συμπεριφορών, που ήταν υποχρεωμένα να ξαναβιώσουν το τραύμα τους.

❗Στη διάρκεια αυτής της τόσο προβληματικής διαδικασίας, προσπαθήσαμε να κατεβάσουμε τα εξής ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ: 

– Το ΣΕΗ να τάσσεται από θέση υπέρ των καταγγελλουσών και των καταγγελλόντων. 

– Άνοιγμα μόνιμης θέσης εργασίας για γυναίκα ποινικολόγο που θα αναλάβει χρέη νομικής συμβουλευτικής και προστασίας προσωπικών δεδομένων για την πολύπλευρη προστασία του σωματείου και των μελών του. 

Πρόκειται για δύο αιτήματα που συμπυκνώνουν την ανάγκη του κλάδου για δικαίωση και ουσιαστική ρήξη με τις κακοποιητικές συμπεριφορές. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται το πλαίσιο ασφαλείας και έμπρακτης στήριξης των θυμάτων (και νομικής), ώστε η εκάστοτε καταγγελία να είναι τεκμηριωμένη αλλά και η καταγγέλουσσα/ων να είναι ενημερωμένη/ος για όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκύψουν. 

Με δικαιολογία το κόστος της θέσης δεν δόθηκε ο χώρος και ο χρόνος να ακουστεί η λογική των παραπάνω ψηφισμάτων. Αντιθέτως, επικράτησε μία συνθήκη αρένας, απίστευτου πολιτικού κανιβαλισμού και στοχοποίησής μας, με γιουχαϊσματα και συνειδητή προσπάθεια από τη διοίκηση να αποτρέψει το σώμα της ΓΣ να συζητήσει και να ψηφίσει. 

Εμείς πιστεύουμε πως η αναγκαιότητα για το άνοιγμα αυτής της θέσης δεν μπορεί να μετρηθεί σε χρήματα. Οι ανάγκες μας δεν κοστολογούνται. Με αυτό το σκεπτικό απαιτούμε και διεκδικούμε από τους αρμόδιους φορείς, ό,τι είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

Τα δικαιώματα κερδίζονται με αγώνες και η δική μας η πρόθεση ήταν να καλέσουμε το ίδιο το σώμα να αποφασίσει, μακρυά από κάθε λογική ανάθεσης.

👉Για εμάς η ΓΣ του κλάδου αποτελεί το ανώτερο αποφασιστικό όργανο.

♦️Τη θεωρούμε διαδικασία αμιγώς πολιτική, όπου μέσω του διαλόγου, της συνδιαμόρφωσης, της δημιουργικής διαφωνίας, δημιουργεί συνειδήσεις, συσπειρώνει τον κλάδο και αναπτύσσει δεσμούς αλληλεγγύης. 

♦️Για μας είναι ζωντανή διαδικασία άμεσης δημοκρατίας, όπου το κάθε άτομο έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει με την σκέψη του, την πολιτική του τοποθέτηση και την εμπειρία του στον ανοιχτό διάλογο που διεξάγεται για την ίδια του την ζωή.

♦️ Σε μία τέτοια διαδικασία, η παρουσίαση των μέχρι τη στιγμή εκείνη θέσεων/πράξεων/αποφάσεων της διοίκησης αποτελεί ένα μέρος της και όχι αυτοσκοπό της, κι από την άποψη αυτή, η διοίκηση δεν κατέχει το μονοπώλιο κατεβάσματος ψηφισμάτων. 

♦️ Μονάχα η γόνιμη πολιτική αντιπαράθεση και η κριτική στην διοίκηση και στις αποφάσεις της, μπορούν να ανοίξουν έναν ουσιαστικό διάλογο που να προωθεί τις διεκδικήσεις του κλάδου και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, όπου χρειάζεται να είμαστε πραγματικά μια γροθιά, καταπολεμώντας στην πράξη κάθε λογική ανάθεσης. 

✊ Με τον τρόπο αυτό οι ΓΣ θα αποτελέσουν ζωντανό κύτταρο δημιουργίας των όρων της ζωής μας!