ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Εξι μήνες μετά το οργισμένο κίνημα του καλοκαιριού του 2015, οι Γάλλοι αγρότες ξεσηκώνονται ξανά διαμαρτυρόμενοι για την πτώση των τιμών των προϊόντων τους.

Την Τρίτη 2/2 ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Στην πόλη Σεν Λο της Νορμανδίας, περίπου 250 αγρότες, που έφθασαν στην περιοχή με 60 – 80 τρακτέρ στους κάδους των οποίων μετέφεραν απορρίμματα, συγκρούστηκαν για τουλάχιστον 2 ώρες με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι κτηνοτρόφοι πέταξαν διαφόρων ειδών αντικείμενα, από λάστιχα έως γυάλινα μπουκάλια, εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και κάνοντας χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι διαδηλωτές έριξαν επίσης απορρίμματα και κοπριά στους δρόμους που βρίσκονται κοντά στην νομαρχία. Στα επεισόδια δεν τραυματίστηκε κανείς και η αστυνομία δεν προχώρησε σε προσαγωγές, γνωστοποίησαν οι αρχές.

Οι παραγωγοί εκφράζουν «την οργή τους» εξήγησε ο Ζαν Ιγκ Λορό, στέλεχος της συνδικαλιστικής ένωσης Jeunes agriculteurs (JA), ο οποίος κατηγόρησε τη “σοσιαλιστική” κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς ότι παραμένει «απούσα» μπροστά στις κινητοποιήσεις.

«Οι αγρότες δεν αντέχουν πλέον, εξαιτίας των τιμών, εξαιτίας των προοπτικών που έχουν και πολύ απλά εξαιτίας των εισοδημάτων τους!»

Κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως στη Βουλώνη (βορρά), στο Σαρτρ (κέντρο), στο Πο (νοτιοδυτικά) στην Προβηγκία (νότια) και στην Λορένη (ανατολικά), στα σύνορα με τη Γερμανία.

Οι γάλλοι εκτροφείς χοίρων άλλωστε καταφέρονται και εναντίον των γερμανικών αρχών, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι ενθαρρύνει τους γερμανούς παραγωγούς να φοροδιαφεύγουν μη αποδίδοντας τον ΦΠΑ κι ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι προχώρησαν σε καταγγελία στις Βρυξέλλες.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε δεκτό στο Παρίσι τον επικεφαλής του ισχυρού συνδικάτου των αγροτών FNSEA, Ξαβιέ Μπελάν, ο οποίος ζήτησε από τον επικεφαλής του γαλλικού κράτους να θέσει επί τάπητος το ζήτημα κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχει με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την Κυριακή στο Στρασβούργο.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της μείωσης 10%, από το 45% στο 35%, των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι γάλλοι αγρότες, μέτρο που ισοδυναμεί με ποσό 600 εκατομμυρίων ευρώ.