Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της Επαναστατικής Μαρξιστικής Επιθεώρησης

Mε κεντρικό θέμα την Eλλάδα που βυθίζεται στη δίνη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, κυκλοφορεί το νέο τεύχος της Eπαναστατικής Mαρξιστικής Eπιθεώρησης.

H  χρεοκοπία της Eλλάδας δεν αποτελεί “ελληνική εξαίρεση” αλλά συμπυκνώνει με ένα ιδιαίτερο τρόπο όλες τις καταστροφικές δυνάμεις που εξαπολύθηκαν με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια διαχείρισής της. Aυτό ήταν το αντικείμενο του 11ου συνεδρίου του ΕΕΚ του οποίου οι αποφάσεις δημοσιεύονται στο περιοδικό.

Άρθρο του Γιάννη Aγγέλη σχολιάζει επίσης την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δώσει μισό τρισεκατομμύριο ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες. H απόφαση αυτών να τα επανακαταθέσουν στην  ΕΚΤ, με χασούρα, σχολιάζεται ως αδιάψευστο σημάδι της χρεοκοπίας από την οποία απειλείται το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, όπως άλλωστε και το διεθνές.

 

H χρεοκοπία της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας πυροδοτεί την κρίση διακυβέρνησης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σ’ όλες τις χώρες των λεγόμενων PIIGS, θέτοντας στην ημερήσια διάταξη την διαρκή επανάσταση. «Βιοεξουσία και διαρκής επανάσταση, από τον  Foucault στον  Μαρξ», είναι το θέμα που πραγματεύεται διεξοδικά ο Σάββας Μιχαήλ. Εξουσία επί της ζωής από τα βαμπίρ του κεφαλαίου μέχρι την καταστροφή κάθε ζωής, ή επαναστατική απαλλοτρίωση του κεφαλαίου, εξαφάνιση κάθε κρατικής ή άλλης εξουσιαστικής σχέσης από προσώπου γης και απελευθέρωση της ζωής σε όλο το δυναμικό της. Βιοεξουσία ή διαρκής επανάσταση; Αυτά είναι τα δύο διαμετρικά αντίθετα, ασυμβίβαστα μεταξύ τους προγράμματα, που βγήκαν από την ίδια μήτρα της νεωτερικότητας.

Το 2011 ήταν η χρονιά της Αραβικής Επανάστασης, η οποία ως παράγωγο των παγκοσμιοποιημένων αντιφάσεων του διεθνούς καπιταλισμού ξεκίνησε από την Τυνησία, με την θυσία του Mοχάμεντ Μπουαζίζι και σύντομα εξαπλώθηκε από την Τυνησία μέχρι τη Λιβύη, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, την Συρία, την Υεμένη, το Μαρόκο, την Αλγερία, όπως αναλύεται στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται σε αυτό το τεύχος της ΕΜΕ.

Εξαιρετικά εμπεριστατωμένο και άκρως ενδιαφέρον το κείμενο για τον Μαρκ Ετιέν Zμπορόφσκι, τον πράκτορα της NKVD, κατάσκοπο του Στάλιν στην διεθνή αριστερή αντιπολίτευση, άμεσα εμπλεκομένου, στην υπονόμευση  της αριστερής αντιπολίτευσης και τις δολοφονίες των αντισταλινικών αντιπολιτευόμενων στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του 1930, (του γιού του Λέον Τρότσκι Λέον Σεντόφ, του Ίγκνας Ράις, του Ρούντολφ Κλέμεντ και τόσων άλλων μελών της αριστερής αντιπολίτευσης). Η καταπληκτική αυτή εργασία της Αμερικανίδας Τροτσκίστριας Σούζαν Βάισμαν, εξετάζει την σκοτεινή προσωπικότητα του Ζμπορόφσκι, που μετά το B’ Παγκόσμιο πόλεμο έγινε γνωστός ως  ανθρωπολόγος, ειδικός στην πολιτισμική αντίδραση στον πόνο και ερευνητής του εβραϊκού στέτλ.

Η επαναστατική πορεία της ζωής του σπουδαίου επαναστάτη Κριστιάν Ρακόφσκι, όπως περιγράφεται στο σχετικό άρθρο του Σάββα Μιχαήλ, συνοψίζει την άνοδο και την ήττα του πρώτου κύματος της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης στην ιμπεριαλιστική εποχή. Ο Κριστιάν Ρακόφσκι γεννημένος στη Βουλγαρία, ήταν ένας μεγάλος διεθνιστής ηγέτης, οργανωτής του νεαρού επαναστατικού κινήματος στα Βαλκάνια, έπαιξε ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών κομμάτων και κινημάτων στη Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Ελλάδα, Γαλλία και τη Σερβία και κυνηγήθηκε από όλες σχεδόν τις αστυνομίες της Ευρώπης.

Το άρθρο του Θόδωρου Κουτσουμπού για τον κοινωνικό χαρακτήρα της επανάστασης του 1941-49 περιγράφει απόπειρες απαλλοτρίωσης τσιφλικιών από ακτήμονες καλλιεργητές, επαναστατημένους αγρότες σε διάφορες περιοχές (Γιαννιτσά, Πελοπόννησος) της ελεύθερης Ελλάδας.

Πολύ επίκαιρο το άρθρο του Θόδωρου Mεγαλοοικονόμου που αφορά τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής στο ήδη αποτυχημένο εγχείρημα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.

Η ύλη του περιοδικού ολοκληρώνεται με αφιέρωμα στον ποιητή Μάκη Αποστολάτο, ένα χρόνο από τον θάνατο του. Ο Μάκης Αποστολάτος, μια γνήσια ποιητική φωνή, διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού “Ομπρέλα”, πρόεδρος του λογοτεχνικού σωματείου “Ενωτική Πορεία Συγγραφέων” και αγνός υπηρέτης των γραμμάτων και των τεχνών έφυγε πρόωρα από τη ζωή στα 62 του χρόνια. Στη μνήμη του εκλεκτοί πνευματικοί άνθρωποι, φίλοι του, η φιλόλογος και μεταφράστρια Χριστίνα Λιναρδάκη, ο συγγραφέας και καθηγητής ιατρικής Γεράσιμος Ρηγάτος,  ο Δημήτριος Καραμβάλης, η ψυχαναλύτρια Αμαλία Ατσαλάκη και ο Λουκάς Θεοχαρόπουλος καταθέτουν την μαρτυρία τους για τον ποιητή.