Καταγγελία της ΠΕΝΕΝ

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από την πρόσφατη τροπολογία του ΥΕΝ Γ. Πλακιωτάκη με την οποία κατήργησε την 76χρονη ΣΣΕ των Ναυτεργατών στην ποντοπόρο Ναυτιλία, ένα νέο δώρο εν μέσω πανδημίας επιφύλαξε ο ίδιος για τους μεγαλοσχήμονες εφοπλιστές στην ίδια κατηγορία πλοίων.

Όπως καταγγέλλει το σωματείο των Ναυτεργατών ΠΕΝΕΝ:

Πάλι με την αισχρή μέθοδο της τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο στη Βουλή ορίζει ότι “για το χρονικό διάστημα από τις 10 Οκτωβρίου 2020 έως την 31 Μαρτίου 2021 στα πλοία υπό ελληνική σημαία άνω των 3000 κοχ που έχουν νηολογηθεί με το άρθρο 13 του ν.δ. 2687/1953 δεν εφαρμόζονται οι απαιτήσεις της οργανικής σύνθεσης των παρ. Α1 και Α2 του όρου 8 της οικείας εγκριτικής απόφασης και δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στην παρ. 83 του ως άνω όρου 8”.

Στη δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου γίνεται επίκληση του κινδύνου από την έξαρση του κορωνοϊού…

Τι σημαίνει η νέα αυτή ρύθμιση που γίνεται στο όνομα της πανδημίας:

1) Οι εφοπλιστές μπορούν να παρεκκλίνουν σε ό,τι αφορά την ελάχιστη επάνδρωση των Ελλήνων Ναυτεργατών και στην πράξη να μην προσλαμβάνουν Έλληνες Ναυτεργάτες (ο αριθμός τους ανάλογα με την χωρητικότητα του πλοίου καθορίζεται από 4 έως 6 Έλληνες)!!

2) Με τον τρόπο αυτό είναι σαφές ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στην επάνδρωση και στην σύνθεση των πληρωμάτων στα ποντοπόρα πλοία προφανώς δεν αναστέλλονται, όμως αυτές θα γίνονται από χαμηλόμισθους αλλοδαπούς Ναυτεργάτες.

3) Με αυτή την ρύθμιση οι εφοπλιστές απαλλάσσονται των όποιων κυρώσεων προβλέπονται στην εγκριτική πράξη και ανεμπόδιστα πλέον προχωρούν στην αθρόα ναυτολόγηση των αλλοδαπών.

4) Από την άλλη, αυτή η εκτρωματική πολιτικά τροπολογία αντικειμενικά αυξάνει θεαματικά τον αριθμό των άνεργων Ελλήνων Ναυτεργατών οι οποίοι βρίσκονται ήδη στη δίνη ενός πραγματικού κυκλώνα, με την ανεργία να αυξάνεται κατακόρυφα, με το μακροχρόνιο μπλόκο στις σκάντζες των πλοίων και με τα δικαιώματά τους να δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο από την επίθεση κυβέρνησης–εφοπλιστών.

Η κυβέρνηση και ο Πλακιωτάκης για άλλη μια φορά δίνουν το στίγμα μιας εφοπλιστόδουλης πολιτικής, η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των εφοπλιστών, των δικών τους συντεχνιακών συμφερόντων και πάντοτε πιστοί στο δόγμα και την ρότα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών.

Η κυβερνητική πολιτική για τους Ναυτεργάτες αποδεικνύεται πολύ χειρότερη και επικίνδυνη από τον κορωνοϊό!

Το πολιτικό κατεστημένο στην ελληνική Βουλή με την σιωπή του βάζει πλάτες η κυβερνητική πολιτική στην Ναυτιλία να υλοποιείται και με την σιωπή του δίνει την συγκατάθεσή του τα Ναυτεργατικά δικαιώματα να ποδοπατούνται ασύστολα στο όνομα της κερδοφορίας των εφοπλιστών.

Σχετικά με τον ρόλο και την θέση των άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων στον ναυτεργατικό χώρο θα αναφερθούμε αναλυτικά σε ανακοίνωση της Ένωσής μας η οποία αύριο Σάββατο θα δημοσιοποιηθεί.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Φωτογραφίες: Θόδωρος Κουτσουμπός