της Κατερίνας Μάτσα

Με απόφασή του, στις 31-3-21, ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας – πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), απέσπασε τον μοναδικό μαιευτήρα – γυναικολόγο της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης του Νοσοκομείου Έλενας Βενιζέλου για να τον τοποθετήσει στις κεντρικές υπηρεσίες του Οργανισμού.

Αυτή η Μονάδα είναι εξειδικευμένη στους τοκετούς εγκύων οροθετικών γυναικών, έχει τεράστια εμπειρία και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να φέρει στον κόσμο περισσότερα από 100 υγιή μωρά. Χωρίς αυτή την εξειδίκευση τα μωρά των οροθετικών γυναικών έχουν μεγάλες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό κατά τη γέννα. Ως Μονάδα του ΕΣΥ δέχεται όχι μόνο τις ντόπιες γυναίκες, αλλά και πρόσφυγες.

Η απόσπαση του γιατρού, που εκτελούσε και χρέη διευθυντή, οδηγεί, αναπόφευκτα, στο κλείσιμο αυτής της τόσο αναγκαίας Μονάδας, αφού δεν τοποθετήθηκε κανένας στη θέση του.

Όπως αναφέρεται (Εφημ. Συντακτών 4-5-21) έχουν κινητοποιηθεί όλοι στο Νοσοκομείο της Έλενας, το ΔΣ, η Ιατρική Υπηρεσία, η ΣΤ’ Μαιευτική Κλινική, στην οποία ανήκει η Ειδική Μονάδα, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Ούτε εξηγήσεις δίνονται, ούτε η απόφαση ανακαλείται, ούτε άλλος γιατρός τοποθετείται στη θέση αυτού που αποσπάται. Πραγματική τύφλα των αρμοδίων. Αναρωτιέται κανείς αν συνειδητοποιούν το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουν, καταργώντας στην ουσία τη Μονάδα. Τα παιδιά αυτά εκτίθενται στον κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό στη γέννα, ενώ μπορούν να τον αποφύγουν!

Συνειδητοποιούν, άραγε, τί σημαίνει αυτό για τους γονείς, τα παιδιά, την κοινωνία ολόκληρη; Πόσος πόνος και δάκρυα, πόσος χρόνος νοσηλείας, πόσες ζωές δυστυχισμένες;

Πρόκειται, πραγματικά, για ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της Δημόσιας Υγείας, σε μια εποχή που η Δημόσια Υγεία δοκιμάζεται σκληρά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει ακέραιη την ευθύνη γι’ αυτό το έγκλημα διαρκείας. Ο λαός πρέπει να τη σταματήσει!

4-5-21