Λαϊκή Συνέλευση για τον λόφο Φιλοπάππου

Λαϊκή Συνέλευση για τον λόφο Φιλοπάππου

Την Κυριακή 12 Φλεβάρη 2017, εν μέσω δύσκολων καιρικών συνθηκών με πολλά μποφόρ και χιονόνερο που έπεφτε ασταμάτητα, οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από το λόφο Φιλοπάππου πραγματοποίησαν Λαϊκή Συνέλευση στον πεζόδρομο της  Αποστόλου Παύλου, δίπλα από την είσοδο του λιθόστρωτου του Λουμπαρδιάρη.

Αφορμή ο κίνδυνος να γίνει ο Λόφος Φιλοπάππου -πάλι- λεία των ιδιωτικών συμφερόντων σε συνεργασία με το κράτος και τους διεθνείς τοκογλύφους, με την πώληση 13 στρεμμάτων του μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών -από τον Νοέμβρη του 2002- αναπτύσσοντας ένα δυναμικό κίνημα, κατάφεραν να κρατήσουν τον λόφο ελεύθερο και ανοιχτό για όλους και έξω από κάθε εμπορική εκμετάλλευση.  Με τον συνεχή αγώνα τους απέτρεψαν την περίφραξή του, την τσιμεντοποίηση, την έκδοση εισιτηρίων εισόδου, τη διέλευση τροχοφόρων και την πώληση κομματιών – φιλέτων- του λόφου στο Χρηματιστήριο.

Σήμερα, 13 από τα 700 στρέμματα του λόφου κινδυνεύουν  να ενταχθούν στο ΤΑΙΠΕΔ, παρ’ ότι ανήκουν μετά από απαλλοτρίωση στον Δήμο Αθηναίων,  ο οποίος “ξεχνάει” να κάνει την  μεταγραφή στην περιουσία του. Μέσα σε αυτά τα στρέμματα ο ΕΟΤ στήνει το εστιατόριο “Διόνυσος” καταπατώντας τα 5 από τα 13 στρέμματα που είχαν χαρακτηριστεί ως “άλσος και πλατεία”. Το 1961 δίνει την εκμετάλλευση της επιχείρησης στην Ζόναρς η οποία από 1996 – 2004 εξαπλώνεται με επιπλέον κτίσματα.Το υπουργείο Πολιτισμού δεν αντιδρά για τις οικοδομικές επεκτάσεις και από το 2002 προσπαθεί να περιφράξει το χώρο, να βάλει φυλάκια και εισιτήρια για να μην μπαίνουν ελεύθερα οι περιπατητές. Το κράτος επιχειρεί τώρα να νομιμοποιήσει αλλά και να διευρύνει αυτήν την υφαρπαγή, την οποία έχτισαν ανελλιπώς όσες κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές πέρασαν από το 1958 μέχρι σήμερα. Το ξεπούλημα με το πρόσχημα της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής ανοίγει το δρόμο για κερδοφορία,  υποβάθμιση της ζωής και εξαφάνιση σιγά – σιγά του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας.

Γι’ αυτά τα θέματα ενημερώθηκαν και συζήτησαν οι κάτοικοι, και συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει ένας διαρκής αγώνας ενταγμένος στην διεκδίκηση αξιοπρεπούς ζωής, ενάντια σε ό,τι την καταστρέφει, μέσα συλλογικές διαδικασίες, χωρίς αυταπάτες και εφησυχασμούς ακόμη και αν τα 13 στρέμματα εγγραφούν στο κτηματολόγιο του Δήμου Αθηναίων. Γιατί  ο Δήμος σαν θεσμός, είναι κομμάτι του αστικού κράτους και δεν μεταρρυθμίζεται. Τα Δημοτικά συμβούλια και οι Δημοτικές Κοινότητες είναι γραφειοκρατικά όργανα του Δήμου – Κράτους, φορομπήχτες για τους εργαζόμενους – δημότες και εξυπηρετούν τα διαπλεκόμενα μεγάλα συμφέροντα.

Έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν  να ξανασυναντηθούν την Καθαρή Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017 στην είσοδο των λιθόστρωτων για να ενημερώσουν όσους επισκεφθούν για τα Κούλουμα το λόφο και καλούν σε νέα συγκέντρωση – κινητοποίηση την Κυριακή 5 Μάρτη ’17 στις 12 το μεσημέρι στο πάρκινγκ του “Διονύσου”.

Τ. Β.