Φωτογραφία αρχείου ΝΠ

Τη Λακωνία επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη 2 και 3 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός. Αγρότες και κτηνοτρόφοι ετοιμάζουν μαχητική «υποδοχή».

Σήμερα, Τετάρτη απόγευμα 2 Φεβρουαρίου, ο υπουργός θα επισκεφθεί τον δήμαρχο Σπάρτης και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Διοικητήριο της Π.Ε Λακωνίας.  Αύριο πρωί, Πέμπτη, θα επισκεφθεί τον Δήμο Ευρώτα.

Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ευρώτα καλεί όλους τους κατοίκους την Πέμπτη 3/2 σε προσυγκέντρωση στις 9:15 π.μ., στην κεντρική πλατεία των πηγών στη Σκάλα και σε πορεία από κοινού με τους Αγροτικούς Συλλόγους,  στο πνευματικό κέντρο Σκάλας, όπου ο υπουργός θα απευθύνει ομιλία.

Φωτογραφία αρχείου ΝΠ


Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ευρώτα καλεί σε μαζική συμμετοχή:
«Όλοι μαζί να απαιτήσουμε να πάρουμε απαντήσεις για τα μεγάλα προβλήματα που πλήττουν την αγροτική περιοχή και κατ’ επέκταση την ζωή στον  τόπο μας:

•  Σκουπιδοεργοστάσιο – χωματερή για τα σκουπίδια όλης της Λακωνίας και Αρκαδίας πάνω στις πηγές του Βασιλοπόταμου, δίπλα στον Ευρώτα, με δυσβάσταχτα ανταποδοτικά τέλη για τους κατοίκους.

•  Μόλυνση του Ευρώτα από απόβλητα εργοστασίων (Κατσίγαρος κ.ά.)

•  Αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές στα αγροτικά προϊόντα

•  Μείωση κόστος παραγωγής  και κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα.

•  Έργα διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής για την προστασίας από τα πλημμυρικά φαινόμενα και την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών μας.

Να είμαστε όλοι εκεί να απαιτήσουμε να δοθούν εδώ και τώρα λύσεις στα προβλήματα μας  για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στο τόπο μας!»

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ

Επίσης, με κοινή ανακοίνωση ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Σπάρτης καλούν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση στη Σκάλα.

Την Τρίτη 1 Φλεβάρη ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Σπάρτης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας. Στη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας εκφράστηκε μεταξύ άλλων, η αγανάκτηση και οργή για τις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, στη συζήτηση για αγροτικά ζητήματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Δευτέρα 31 του Γενάρη.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

Ένα ευρώ το λιόδεντρο αν πληρώσουν οι ελαιοπαραγωγοί να τα 330 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις. Είναι πρόκληση για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους από την κυβέρνηση, με τέτοιες ανακοινώσεις από «λαγούς», να ανοίγει το δρόμο για παραπέρα ιδιωτικοποίηση τις ασφάλισης και αποζημίωσης της παραγωγής μας, όταν είμαστε χρεωμένοι στους γεωπόνους, στα βενζινάδικα, στον ΕΦΚΑ.

Φωτογραφία αρχείου ΝΠ

Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί κάνοντας την καλλιέργεια απαγορευτική, οι τιμές παραγωγού είναι εξευτελιστικές, είμαστε απροστάτευτοι από το κράτος, χάνεται η παραγωγή και το εισόδημά μας από τα καιρικά φαινόμενα όταν πληρώνουμε ήδη υπέρογκα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει κ.λπ.

Ο κ. Λυκουρέντζος ζητάει να βάλουμε ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για το επί της ουσίας ξεκλήρισμά μας. Υπηρετεί την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που με όχημα την Κοινή Αγροτική Πολιτική μάς εξοντώνει για χάρη των μονοπωλίων και των μεγαλεμπόρων.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Λακωνίας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Δήμου Σπάρτης καλούμε όλους τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους του νομού σε έναν ανυποχώρητο αγώνα, αγώνα για την επιβίωσή μας. Σε αυτή την κατεύθυνση υποδεχόμαστε μαχητικά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στον νομό μας την Πέμπτη 3 Φλεβάρη, στη Σκάλα. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 9:30 το πρωί, στην πλατεία πηγών, στην Σκάλα. Το δίκιο θα κριθεί στον δρόμο αγωνιστικά και συντονισμένα σε συντονισμό περιφερειακό και πανελλαδικό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα!

Διεκδικούμε :

• Να αποζημιωθούν όλοι όσοι επλήγησαν από τον παγετό και την πυρκαγιά στο 100% της πραγματικής ζημιάς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικό εισόδημα να μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον λαό.

• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά.

• Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση στο 50% στο Αγροτικό ρεύμα.

•Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.

• Επιδότηση στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.

• Αρδευτικά έργα, για να μην χάνονται εκατομμύρια κυβικά νερό στην θάλασσα.

• Να σταματήσει τώρα η εγκατάσταση του σκουπιδοεργοστασίου στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα.