ΛΑΡΙΣΑ: Εκδήλωση για τα 100 Χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης

Πριν έναν αιώνα ακριβώς, ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός έδωσε ώθηση όχι μόνο στην πάλη των επαναστατημένων μαζών της Ρωσίας, αλλά και στο διεθνές επαναστατικό κίνημα. Ήταν “το πανηγύρι των καταπιεσμένων και εκμεταλλευoμένων” όπως το χαρακτήρισε ο Λένιν, η επαναστατική έφοδος των εργατών, των στρατιωτών και των αγροτών στον έναστρο ουρανό. Ήταν η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.
Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την ομάδα μελέτης ιστορίας κοινωνικών αγώνων, τη Δευτέρα 06/11 στο Χατζηγιάννειο Κέντρο Λάρισας επιδίωξή μας είναι να ξεκινήσουμε ένα ζωντανό διάλογο του τότε με το σήμερα, να “αντικρίσουμε τον αιώνα που πέρασε στις κόρες των ματιών” αν θέλουμε να βγάλουμε τα πιο χρήσιμα μαθήματα για τις σημερινές ιστορικές συγκυρίες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, της ανόδου του φασισμού και του τεράστιου κενού εξουσίας που έχει δημιουργήσει η θανάσιμη αγωνία του καπιταλιστικού συστήματος.

Η συμβολή των δύο ομιλητών (του κ Γ. Μαργαρίτη και του σ. Θ. Κουτσουμπού) θα είναι καθοριστική έτσι ώστε “ν’ αρπάξουμε τη μνήμη του παρελθόντος, όπως αστράφτει σε μια στιγμή κινδύνου”, και να “συγκροτήσουμε έναν αστερισμό ανάμεσα στη δικιά μας εποχή και την εκείνη”.
“Να σπιρουνιάσουμε το ψωράλογο της ιστορίας
Ψηλά οι κόκκινες σημαίες!
Αριστερά, αριστερά, αριστερά”
Β. Μαγιακόφσκι.