Λατινική Αμερική: Κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες σε εξέλιξη

Από τις αρχές του 2019 όλο το ενδιαφέρον των συστημικών και καθεστωτικών ΜΜΕ βρίσκεται στη Βενεζουέλα στην προσπάθεια της ανατροπής της κυβέρνησης Μαδούρο από την αντιπολίτευση του Γκουαϊδό, η οποία υποστηρίζεται ανοιχτά από τη CIA και τον Αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό. Προς το παρόν οι επίδοξοι πραξικοπηματίες έχουν σπάσει τα μούτρα τους. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικοί κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες, όπου κάποιοι έχουν πάρει τη μορφή εξέγερσης, σε Χιλή, Βραζιλία, Αργεντινή και Ονδούρα, οι οποίοι πολύ λίγο αναφέρονται από τους Γκαιμπελίσκους των ΜΜΕ.

Ειδικότερα, η Βραζιλία του φασίστα Μπολσονάρο συγκλονίζεται από τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Αρχικά βγήκαν στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί με τη μαθητική και φοιτητική νεολαία και ακολούθησαν εκατομμύρια διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος. Φαίνεται ότι η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση του Μπολσονάρο άρχισε.
Στην Αργεντινή, η τοκογλυφική συμμορία του ΔΝΤ επέστρεψε μετά από 18 χρόνια για να «σώσει» την Αργεντίνικη οικονομία που ουσιαστικά έχει καταρρεύσει, ξυπνώντας στο λαό τις μνήμες του “coralito”, της άγριας χρεοκοπίας του 2001 και της κοινωνικής ερήμωσης που ακολούθησε. Στις 29 Μαΐου μια γενική απεργία ενάντια στα μέτρα λιτότητας, τα οποία υπαγορεύονται από το ΔΝΤ, παρέλυσε τη χώρα και έπεται συνέχεια.
Στη Χιλή, εδώ και μήνες η φοιτητική νεολαία έχει εξεγερθεί. Οι άγριες συγκρούσεις φοιτητών και Αστυνομίας είναι καθημερινό φαινόμενο. Η Αστυνομία εισβάλει ακόμα και σε φοιτητικές συνελεύσεις σε αμφιθέατρα ή φοιτητικές εστίες για να κάνει συλλήψεις. Επιπλέον απεργίες και διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και από εκπαιδευτικούς. Οι φοιτητές απαιτούν πλήρη κατάργηση των νόμων που ισχύουν από την εποχή Πινοσέτ, αύξηση δαπανών για την Παιδεία. Επιπλέον παλεύουν ενάντια στο σεξισμό, τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και την έμφυλη βία που επικρατεί στα Πανεπιστήμια. Στην πραγματικότητα, αυτή η νέα γενιά της Χιλής προσπαθεί να πάρει την εκδίκησή της για τις δεκάδες χιλιάδες δολοφονίες, εξαφανίσεις, βασανιστήρια και την κοινωνική δυστυχία που προκάλεσε η περίοδος Πινοσέτ στις προηγούμενες γενιές.
Στην Ονδούρα, εδώ και μήνες η λαϊκή εξέγερση μαίνεται με απεργίες και άγριες συγκρούσεις χιλιάδων λαού και δυνάμεων Ασφαλείας. Αφορμή είναι οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας και παιδείας οι οποίες θα επιφέρουν περαιτέρω φτωχοποίηση και απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αν και το Κογκρέσο της χώρας, στις 30/5 ανέστειλε προσωρινά την τελική επικύρωση των αντιλαϊκών και αντεργατικών νόμων η οργή του λαού δεν φαίνεται να εκτονώνεται.

Σε εξέλιξη όμως βρίσκεται και μια άλλη τραγωδία στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Εκεί που καταλήγουν τα καραβάνια των χιλιάδων εξαθλιωμένων φτωχών κυρίως από χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Άνθρωποί που θέλουν να πάνε στις ΗΠΑ για να γλυτώσουν από την πείνα και τη δυστυχία που επικρατεί στις χώρες τους, για μια καλύτερη ζωή. Και καταλήγουν να συλλαμβάνονται, να κλείνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και να κακοποιούνται ή να σκοτώνονται στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τη σύλληψη. Όπως του 26χρονου πατέρα Martínez Ramírez και της κορούλας του Βαλέρια που πνίγηκαν σε ένα παραπόταμο στο Ρίο Γκράντε προσπαθώντας να περάσουν στις ΗΠΑ. Ο πατέρας και η κόρη κατάγονται από το Ελ Σαλβαδόρ. Μια μικρή χώρα όπου τη δεκαετία του 80 έλαβε χώρα ένα από τα πιο φριχτά εγκλήματα του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού με εξοπλισμένα από τη CIA τάγματα θανάτου μαζί με τον εκπαιδευμένο από το Αμερικανικό Πεντάγωνο κυβερνητικό στρατό δολοφόνησαν δεκάδες χιλιάδες φτωχούς αγρότες και εργάτες.
Η Λατινική Αμερική φέρει μια παράδοση ενός και πάνω αιώνα επαναστάσεων και εξεγέρσεων. Με τις παρούσες συνθήκες σίγουρο είναι ότι το επαναστατικό παρελθόν της περιοχής επανέρχεται και προκαλεί σοκ και δέος στον Αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό και τις ντόπιες ελίτ. Το Λατινοαμερικάνικο ηφαίστειο είναι ενεργό και ευελπιστούμε να γρήγορα να εκραγεί και να προκαλέσει μια Παναμερικανική Επανάσταση

Πάνος Βλαχάκης