Eκλογές στο σωματείο «Ένωση» της Αλουμίνιον Ελλάδος

Στις 18, 19 και 20/6/2019 διεξήχθησαν εκλογές στο σωματείο των εργαζομένων στην εταιρία Αλουμίνιον της Ελλάδος.
H Ενωτική Kίνηση Eργαζομένων (ΕΚΕ) έλαβε 435 ψήφους – 6 έδρες – 18 αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς – 2 στην ΠΟΕΜ.
H Aνεξάρτητη Aγωνιστική Συμμαχία (στην οποία συμμετέχει το EEK) έλαβε 245 ψήφους – 4 έδρες – 10 αντιπροσώπους στο ΕΚΛ – 1 στην ΠΟΕΜ.
H ΕΣΑΚ (KKE) έλαβε 51 ψήφους – 0 έδρες – 2 αντιπροσώπους στο ΕΚΛ.
Oι Αδέσμευτοι έλαβαν 55 ψήφους – 1 έδρα – 2 αντιπροσώπους στο ΕΚΛ.
Oι Ανένταχτοι έλαβαν 25 ψήφους – 0 έδρες – 1 αντιπρόσωπο στο ΕΚΛ.
Για να κατανοήσουμε το αποτέλεσμα πρέπει να αναφερθούμε λίγο στην ιστορία της δημιουργίας αυτών των σχημάτων.
Η Ενωτική Kίνηση Eργαζομένων (ΕΚΕ) δημιουργήθηκε από τις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ μετά την χρεοκοπία της χώρας. Η παράταξη αυτή αφού αρνήθηκε να παλέψει ενάντια στις μειώσεις που ζητούσε η εταιρία παρεμποδίζοντας κάθε κινητοποίηση, υπέγραψε μια διμερή συμφωνία με 10 εκατομμύρια μειώσεις στο εργασιακό κόστος.
Το σχήμα Aνεξάρτητη Aγωνιστική Συμμαχία έκφραζε το αντι-μνημονιακό μέτωπο στο χώρο του εργοστασίου, ενώνοντας όσους εμποδίστηκαν να παλέψουν όπως έπρεπε για να μην περάσουν μειώσεις στους μισθούς. Δημιουργήθηκε από: α) την συσπείρωση συνδικαλιστών που είχαν σπάσει από τον κορμό τον καθεστωτικών παρατάξεων δημιουργώντας την παράταξη Εκτός Γραμμής (στηρίχτηκε κύρια σε δυσαρεστημένους τοπικιστικούς συνδικαλιστικούς πυρήνες από Κυριάκι και Δίστομο), αντιδρώντας στην παλιά «συνδικαλιστική τάξη» και τα μνημόνια, β) ανένταχτων συνδικαλιστών και αγωνιστών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που είχαν δημιουργήσει την παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ενάντια στον εκφυλισμένο γραφειοκρατικό συνδικαλισμό, και γ) ένα μέρος συνδικαλιστών που στήριζαν το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ-Σ.
Η Aνεξάρτητη Aγωνιστική Συμμαχία το 2014 ανέλαβε την τύχη του σωματείου με 7 έδρες και κατάφερε να δώσει πάλι κύρος στον θεσμό, πετυχαίνοντας την καλύτερη διμερή συμφωνία στην χώρα.
Μετά το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και την απογοήτευση που έσπειρε στους εργάτες, η πλειοψηφία της παράταξης Aνεξάρτητη Aγωνιστική Συμμαχία συσπειρώθηκε γύρω από τον πρώην βουλευτή του ΣYPIZA Σταθά, που αρνήθηκε να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο. Ενώ ένα άλλο κομμάτι κινήθηκε στη λογική της «μνημονιακής κανονικότητας» γύρω από τον Οικονόμου, φτιάχνοντας την παράταξη ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ. Έτσι διασπάστηκε η Aνεξάρτητη Aγωνιστική Συμμαχία, το αγωνιστικό μέτωπο που είχε ανεβάσει το κύρος του συνδικάτου και είχε εμπνεύσει πάλι αγωνιστική διάθεση στους εργάτες. Με συνέπεια να χαθεί στις εκλογές του 2017 η πλειοψηφία της στο ΔΣ.
Έτσι στα δυο χρόνια που πέρασαν η μεταμορφωμένη ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ (ΕΚΕ) με την βοήθεια της παράταξης ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ανέλαβαν το Δ.Σ. και την τύχη του σωματείου. Η δε διμερής συμφωνία που υπέγραψαν κινήθηκε στα επιτρεπτά όρια των μνημονίων. Έχει μόνο πριμ συνδεδεμένα με τα κέρδη της εταιρίας, χωρίς τίποτα μόνιμο και ισχύ τρία χρόνια. Σαν συνέπεια αυτής της διμερούς ήταν και η διάσπαση της παράταξης ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ και η δημιουργία της νέας παράταξης ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ.
Οι τωρινές εκλογές στο σωματείο ακολούθησαν τις ευρωεκλογές με την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη νέας δημοτικής αρχής στον δήμο Διστόμου με δήμαρχο τον Σταθά… Eπιπλέον, το νέο ΔΣ που προκύπτει δεν έχει να διαπραγματευτεί διμερή, μιας και όταν λήξει αυτή που πρόσφατα υπογράφτηκε θα έχουν γίνει νέες εκλογές στο σωματείο. Τα τρία αυτά γεγονότα αδυνάτισαν ακόμα περσότερο το μετωπικό σχήμα Aνεξάρτητη Aγωνιστική Συμμαχία.
Η ανάδειξη του Κούλη στις ευρωεκλογές σε εν δυνάμει κυβέρνηση, επανένταξε πολλούς εργάτες στην παράταξη της ΕΚΕ. Έτσι με την προοπτική εξαργύρωσης ρουσφετιών και ανάδειξης στα συνδικαλιστικά όργανα, ρίχτηκαν στην μάχη του σταυρού πολλοί νέοι εργάτες.
Από την άλλη ρόλο έπαιξε η αδυναμία -λόγω εσωτερικών προβλημάτων- της παράταξης Aνεξάρτητη Aγωνιστική Συμμαχία να προετοιμάσει έγκαιρα ένα διάδοχο ηγετικό πυρήνα, που να αντικαθιστά πειστικά την απώλεια του Σταθά, που πέρασε στη δημαρχία. Έτσι, η παράταξη δεν έπεισε τους εργάτες. Αυτή η κατάσταση έδωσε χώρο σε μια εκλογική διαδικασία που το κυρίαρχό της ήταν οι προσωπικές τακτικές, τα τοπικιστικά χαρακτηριστικά, φέρνοντας την παράταξη στη θέση μόλις να διασώσει την τέταρτη έδρα, με τρεις ψήφους στη δεύτερη κατανομή.
Στη συγκεκριμένη εκλογική μάχη παρά την έλλειψη μηχανισμού υποστήριξης, 43 εργάτες δήλωσαν με τη ψήφο τους την στήριξή τους στον αγώνα που δώσαμε για να αποτελέσει η παράταξη ένα αγωνιστικό εργατικό μέτωπο για την ανεξαρτησία των εργατών από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.
Σωτήρης Παπαδημητρίου, εργάτης