Λευτεριά στην Ηριάννα & τον Περικλή

Λευτεριά στην Ηριάννα & τον Περικλή

Λευτεριά στην Ηριάννα & τον Περικλή


Η οργή και η αγανάκτηση φούντωσαν στον τέταρτο όροφο του Eφετείου το απόγευμα της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου. Στην αίθουσα αυτή διεξαγόταν η εκδίκαση του αιτήματος αναστολής φυλάκισης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μπ.. Με την εξαγγελία της απόφασης, από την Πρόεδρο του πενταμελούς εφετείου αναστολών, Μουζάκη, το ακροατήριο εξαγριώθηκε πετώντας καρέκλες και πλαστικά μπουκάλια στην Έδρα. Με περικύκλωση του κοινού από δυνάμεις καταστολής απήντησε το δικαστήριο. Για πολύ ώρα υπήρχε η αγωνία για το πώς θα αποχωρήσουν από την αίθουσα άτομα περιορισμένης κινητικότητας καθώς και οι συνήγοροι. Θυμίζουμε ότι η Ηριάννα βρίσκεται στην φυλακή επειδή ο σύντροφός της ήταν ύποπτος για ένταξη στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, παρότι ο ίδιος αθωώθηκε τελεσίδικα, και για γενετικό της υλικό που (υποτίθεται) βρέθηκε πάνω σε κάλυμμα και το οποίο αμφισβητείται από 271 ειδικούς.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε το πρωΐ της Δευτέρας λίγα λεπτά πριν τις 10 και τελείωσε μετά τις 6 το απόγευμα. Κατέθεσαν συνάδελφος της Ηριάννας καθώς και οι επιβλέπουσες της διδακτορικής της διατριβής. Οι καθηγήτριες πανεπιστημίου μίλησαν για την προσωπικότητα της Hριάννας, τονίζοντας ότι είναι ένας άνθρωπος αφοσιωμένος στην επιστήμη. Αφού κατέστησαν πλέον σαφές την μη επικινδυνότητά της εξήγησαν και πόσο ανεπανόρθωτη βλάβη θα υπάρξει στην καριέρα της αν δεν της δοθεί αναστολή.

Στην πλευρά του Περικλή κατέθεσε πανεπιστημιακός ιατρός. Ο καθηγητής, εξήγησε στο ακροατήριο ότι η παραμονή του αιτούντος σε περιβάλλον με ελλιπής συνθήκες υγιεινής μπορούν να αποβούν μοιραίες για την ζωή του Περικλή. Ο Εισαγγελέας Γεράκης δήλωσε πως αφού αυτούς τους μήνες δεν έχει υπάρξει κάποιο δυσάρεστο περιστατικό δεν υπάρχει κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης.

Ο Εισαγγελέας Γεράκης οφείλουμε να θυμίσουμε ότι εμπλέκεται στην υπόθεση siemens ενώ είναι αυτός που είχε προτείνει την αποφυλάκιση των ηγετικών στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης ΧΑ, Μιχαλολιάκου & Παππά. Ο ίδιος εισαγγελέας λίγα λεπτά πριν προτείνει την απόρριψη της αίτησης αναστολής της Ηριάννας και του Περικλή έδειξε πόσο εκδικητικό μπορεί να γίνει το αστικό κράτος: Ακριβώς πριν την υπόθεση αναστολής των κατηγορούμενων για ένταξη στη ΣΠΦ απέρριψε αίτηση γυναίκας με επιληψία και μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, που στην φυλακή επιδεινώθηκε σε ψυχωσική κατάθλιψη με έμπρακτο αυτοκτονικό ιδεασμό. Ο εισαγγελέας Γεράκης πρότεινε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης που έγινε δεκτή από την Έδρα υπό προεδρεία της κας Μουζάκη.

Το μήνυμα ήταν πλέον σαφές: αν σε μια ποινική κρατούμενη, με απόπειρες αυτοκτονίας μέσα στη φυλακή δεν αναγνωρίζουμε κίνδυνο για τη ζωή της, σε δύο πολιτικούς κρατούμενους δεν δείχνουμε το παραμικρό έλεος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίπτωση της επιληπτικής ήταν η μοναδική υπόθεση που η πρόταση του εισαγγελέα και η απόφαση της Έδρας ανακοινώθηκαν, μαζί με τις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις Περικλή & Ηριάννας. Η πολιτική και συμβολική αυτή κίνηση ήθελε να τονίσει την εκδικητικότητα και την αναλγησία του κράτους απέναντι στους έγκλειστους, και ειδικότερα στους πολιτικούς ομήρους.

Τέλος αξιοσημείωτο περιστατικό είναι ότι όταν κατά την αίτησή της η Ηριάννα δήλωσε τι έχει χάσει απ’ την ζωή της εξ αιτίας αυτής της δίωξης η Πρόεδρος Μουζάκη την διέκοψε ειρωνευόμενη ότι έχει πολλούς φίλους. Το αστικό κράτος διά της Έδρας προσπάθησε να υποβαθμίσει την δύναμη της αλληλεγγύης απέναντι στην αδικία. Προσπάθησε να εκχυδαϊση την δυναμική συσπείρωση απέναντι στις αισχρές αποφάσεις του συστήματος. Η Έδρα προσπάθησε αλλά εμείς ξέρουμε ότι η αλληλεγγύη είναι αυτό που μας δίνει δύναμη. Εμείς ξέρουμε ότι θα είμαστε εκεί να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην Hριάννα και σε κάθε Ηριάννα, σε κάθε Περικλή, σε κάθε Σακκά και οποιοδήποτε τη χρειάζεται. Απέναντι στην καταστολή δεν θα αφήσουμε κανένα μόνο του!

Σοφία Τσάρου