Λευτεριά στον Αμπνταλά! Φυλακισμένο στη Γαλλία επί 34 χρόνια!

 

Στις 24 Οκτωβρίου 2018 συμπληρώνονται 34 χρόνια από τη σύλληψη και φυλάκιση του Ζωρζ Ιμπραήμ Αμπνταλά -επαναστάτη Λιβανέζου Άραβα Κομμουνιστή αγωνιστή για την Παλαιστίνη- από τη γαλλική αστυνομία.
Από το 1984, επί 34 χρόνια ο άνθρωπος αυτός παραμένει φυλακισμένος. Είναι ένας από τους μακροβιότερους πολιτικούς κρατούμενους στον κόσμο.
Ποιος είναι ο Aμπνταλά;

Ο Ζωρζ Αμπνταλά έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή στον επαναστατικό αγώνα στο Λίβανο και στην απελευθέρωση της Παλαιστίνης – και σε ένα επαναστατικό όραμα απελευθέρωσης του ανθρώπου. Πάλεψε με την παλαιστινιακή αριστερή οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, αντιστεκόμενος στις ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο. Αργότερα, εντάχθηκε σε άλλους Λιβανέζους επαναστάτες αριστερούς στις Λιβανέζικες Ένοπλες Επαναστατικές [fanctions] Oμάδες, δείχνοντας μια μη σεχταριστική, σοσιαλιστική και επαναστατική πορεία για την απελευθέρωση του λαού του Λιβάνου, που αντιμετώπιζε τις φαλαγγίτικες πολιτοφυλακές και την ισραηλινή εισβολή και κατοχή.
Ο Ζωρζ Αμπνταλά συνελήφθη αρχικά με την κατηγορία ότι μετέφερε πλαστά έγγραφα – μια κατηγορία πλημμελειματικού χαρακτήρα. H κράτησή του όμως παρατεινόταν επανειλημμένα καθώς οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες αναζητούσαν στοιχεία για να του φορτώσουν συμμετοχή σε ένοπλες ενέργειες που επέφεραν το θάνατο ενός διπλωμάτη των ΗΠΑ και ενός ισραηλινού αντιπροσώπου στο Παρίσι. Ακόμη, ένας από τους δικηγόρους του κατηγορήθηκε από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ότι εμπλέκεται σε κατασκοπεία. Σε κάποια φάση ο Aμπνταλά υποτίθεται ότι θα ανταλλασσόταν με φυλακισμένους που κρατούνταν από Άραβες επαναστάτες, όμως το γαλλικό κράτος αθέτησε τη συμφωνία, κι αφότου απέκτησε τους δικούς του κρατούμενους, κράτησε τον Αμπνταλά φυλακισμένο.

Το 1987, όταν ο Ζωρζ Αμπνταλά καταδικάστηκε από το γαλλικό δικαστήριο, αναμενόταν να του επιβληθεί ποινή δέκα ετών ή λιγότερων – σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα. Αντ’ αυτού, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, όπως ζήτησε ένας δικηγόρος που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Παρότι έχουν περάσει 34 χρόνια, ο Ζωρζ Αμπνταλά παραμένει πίσω από τα κάγκελα. Παρά το γεγονός ότι είχε επιλεγεί για απελευθέρωση από το 1999, οι αιτήσεις χορήγησης απαλλαγής του απορρίφθηκαν επανειλημμένα. Ακόμη και όταν πέτυχε νίκη στο δικαστήριο, Γάλλοι αξιωματούχοι όπως ο πρώην Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλλς παρενέβησαν στα υψηλότερα κλιμάκια για να εμποδίσουν την απελευθέρωσή του. Αμερικανοί αξιωματούχοι όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον παρενέβησαν επίσης σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τον Αμπνταλά στη φυλακή. Στην ουσία, ο Ζωρζ Αμπνταλά είναι κρατούμενος όχι μόνο του γαλλικού αποικιακού κράτους αλλά και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της ισραηλινής κατοχής. Δεν μιλάμε για την κυβέρνηση του Λιβάνου που δεν τολμάει να ζητήσει την ελευθερία του φυλακισμένου πολίτη της.
Tο γαλλικό ιμπεριαλιστικό και αποικιοκρατικό κράτος παραβιάζοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου παρατείνει την κράτηση του Ζωρζ Αμπνταλά.
Ωστόσο, ο Ζωρζ Αμπνταλά δεν έχει χάσει το κουράγιο του παρά το γεγονός ότι κρατείται στη γαλλική φυλακή Lannemezan εδώ και 34 χρόνια. Συμμετέχει ενεργά στον αγώνα, γράφει επιστολές και ανακοινώσεις για τους επαναστατικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο και πάντα διατηρεί μια ειδική ματιά στους Παλαιστίνιους κρατούμενους, που τον έχουν ανακηρύξει ως έναν απ’ αυτούς.
Τα λόγια του συνεχίζουν να εμπνέουν γενιές επαναστατών, αγωνιστών και μαχητών της ελευθερίας. Και η συμμετοχή του δεν περιορίζεται στις λέξεις – μάλιστα, έχει προβεί σε άρνηση φαγητού και οργάνωσε Βάσκους και Άραβες συγκρατούμενούς του στη Lannemezan σε άρνηση φαγητού, σε ένδειξη αλληλεγγύης στις απεργίες πείνας των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

O φυλακισμένος στις ισραηλινές φυλακές ηγέτης του PFLP Αχμάντ Σα’αντάτ έγραψε στον Ζωρζ Ιμπραήμ Αμπνταλά:
«Είμαστε αλυσοδεμένοι από τις κοινές αδικίες που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούνται στην Παλαιστίνη και δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε όλα τα οχυρά του ιμπεριαλισμού… Μέχρι να συναντηθούμε μια μέρα στον κόσμο της ελευθερίας, θα παραμείνετε ένα σύμβολο και ένα πρότυπο που θα ακολουθήσουμε.» – Αχμάντ Σα’αντάτ (ο φυλακισμένος Γενικός Γραμματέας του PFLP) στο
Από τις 17 ως τις 24 Οκτωβρίου 2018, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστινίων Φυλακισμένων Samidoun οργανώνει πολιτική καμπάνια για την απελευθέρωση του Ζωρζ Αμπνταλά μαζί με οργανώσεις από τη Γαλλία σ’ όλο τον κόσμο. Θα οργανωθούν διαμαρτυρίες, καμπάνιες στα social media και μοίρασμα πληροφοριακού υλικού με αίτημα την απελευθέρωση του Ζωρζ Ιμπραήμ Αμπνταλά και όλων των Παλαιστίνιων κρατουμένων! Στη Γαλλία, επίκεντρο των κινητοποιήσεων θα οργανωθεί στις 20 Οκτώβρη πορεία στις φυλακές Lannemezan για την απελευθέρωση του Ζώρζ Αμπνταλά. Aντίστοιχες εκδηλώσεις διοργανώνονται επίσης σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, Oλανδίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Eλλάδας.

Στην Eλλάδα η Πρωτοβουλία Aλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό οργανώνει την Tετάρτη 24 Oκτώβρη, 6 μ.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην Aθήνα (Aκαδημίας και Bασ. Σοφίας). Tο EEK συμμετέχει στην Πρωτοβουλία και καλεί όλες το κίνημα, τις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις και κάθε άνθρωπο με ευαισθησία να ενωθούν μαζί μας σε αλληλεγγύη με τον Zωρζ Aμπνταλά.
Ο Ζωρζ Αμπνταλά δεν είναι μόνος· η φυλάκισή του αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των σχεδόν 6.000 Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές και των Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ΗΠΑ και σε άλλες φυλακές διεθνώς – καθώς και των κρατουμένων των αγώνων ενάντια στον καπιταλισμό, το ρατσισμό και τον ιμπεριαλισμό σε όλο τον κόσμο.
Ο Ζωρζ Αμπντάλα και οι συγκρατούμενοί του βρίσκονται στη φυλακή σε μια προσπάθεια σιωπής και καταστολής του αγώνα του παλαιστινιακού λαού για δικαιοσύνη, απελευθέρωση και επιστροφή. Πάρτε μέρος στο κίνημα για την απελευθέρωση του Ζωρζ Αμπντάλα. Λευτεριά στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους. Λευτεριά στην Παλαιστίνη, από τον Iορδάνη ποταμό μέχρι τη Θάλασσα!

Γιαν. Σιμ.