Khalil Awawdeh 145 ημέρες απεργίας πείνας – Raed Rayan 110 ημέρες απεργίας πείνας

115 κρατούμενοι συμμετέχουν σε συλλογική απεργία για να απελευθερώσουν τους μακροχρόνιους απεργούς πείνας

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι Khalil Awawdeh, 40 χρόνων, πατέρας τεσσάρων κοριτσιών και Raed Rayan, 27 χρόνων, βρίσκονται σε πολύμηνη απεργία πείνας στις φυλακές του Ισραήλ. Εξασθενημένοι από την απεργία πείνας έχουν μεγάλα προβλήματα υγείας – η ζωή τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Ας σημειωθεί ότι σε βάρος των δύο κρατουμένων δεν έχει επιβληθεί καμμία ποινή. Και οι δύο κρατούνται χωρίς κατηγορία ή δίκη, δηλαδή βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση.

Στις 22 Ιουλίου ο Awawdeh διένυε την 142η ημέρα απεργίας πείνας. Προηγουμένως, στην 111η ημέρα σταμάτησε για λίγο την απεργία πείνας όταν πληροφορήθηκε ότι θα αποφυλακιστεί. Όμως στις 20 Ιουλίου οι αρχές του Ισραήλ αποφάσισαν να παρατείνουν την κράτησή του έως τις 2 Οκτωβρίου 2022, οπότε ξαναξεκίνησε την απεργία πείνας. Ο Rayan κάνει απεργία πείνας εδώ και 110 ημέρες.

Στο πλευρό των απεργών πείνας στέκονται 115 άλλοι Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, σε μια μαζική απεργία μέσα στις ισραηλινές φυλακές. Το απόγευμα της Πέμπτης, 21 Ιουλίου, 40 κρατούμενοι του παλαιστινιακού κινήματος της ισλαμικής Τζιχάντ στη φυλακή Ofer ξεκίνησαν απεργία πείνας επ’ αόριστον, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον ασθενή φυλακισμένο απεργό πείνας Awawdeh. Ταυτόχρονα, η οργάνωση φυλακών του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) ανακοίνωσε ότι 75 κρατούμενοι του Μετώπου ξεκινούν/ξεκίνησαν την Κυριακή 24/7 απεργία πείνας συμμετέχοντας στη συλλογική μάχη σε όλες τις φυλακές σε υποστήριξη των Raed Rayan και Khalil Awawdeh. Στη δήλωση που ανήγγειλε την απεργία, οι κρατούμενοι του PFLP επέστησαν επίσης την προσοχή στην περίπτωση και ενός άλλου κρατούμενου, του Ahed Abu Ghoulmeh, ο οποίος οδηγήθηκε ξαφνικά από το κελί του σε ανάκριση από δυνάμεις κατοχής, και στην περίπτωση του Shadi Maali, επίσης φυλακισμένου χωρίς κατηγορία ή δίκη ο οποίος έχει τεθεί σε απομόνωση εδώ και τρεις μήνες σε μια προσπάθεια να του αποσπάσουν πληροφορίες για τον γιο του, Τζαντ, 19 ετών, ή να αναγκάσουν τον Τζαντ να παραδοθεί στις δυνάμεις κατοχής.

Ο Khalil Awawdeh, 40 ετών, από την Ithna, κοντά στο Αl-Khalil, είναι πατέρας τεσσάρων κοριτσιών. Η υγεία του επιδεινώνεται σοβαρά και έχει επανειλημμένα μεταφερθεί πέρα-δώθε μεταξύ της διαβόητης για την αμελή φροντίδα στους κρατούμενους κλινικής των φυλακών Ramle και διαφόρων πολιτικών νοσοκομείων κατά τη διάρκεια της πολύμηνης απεργίας πείνας του. Την 111η ημέρα της απεργίας πείνας, διέκοψε για λίγο την απεργία καθώς είχε ειδοποιηθεί ότι οι δυνάμεις κατοχής είχαν συμφωνήσει στην απελευθέρωσή του. Αντίθετα, δύο ημέρες αργότερα, ενημερώθηκε ότι το διάταγμα διοικητικής κράτησης τού επιβλήθηκε εκ νέου, γεγονός που τον ώθησε να συνεχίσει την απεργία. Σε όλο αυτό το διάστημα, του αρνούνταν συνεχώς την επαφή με την οικογένειά του και συχνά με τον δικηγόρο του.

Ο Awawdeh αρχικά σκόπευε να σπουδάσει σε ιατρική σχολή στο εξωτερικό, αλλά εγγράφηκε σε σχολή μηχανικών στο Αl-Khalil [Xεβρώνα], στο Πολυτεχνείο της Παλαιστίνης, πριν διακοπούν οι σπουδές του το 2002. Έμεινε στις φυλακές της ισραηλινής κατοχής για πέντε χρόνια και αφέθηκε ελεύθερος το 2007. Αργότερα την ίδια χρονιά, συνελήφθη για άλλη μια φορά και κρατήθηκε χωρίς κατηγορία ή δίκη, υπό διοικητική κράτηση για σχεδόν τρία χρόνια. Έκτοτε έχει τεθεί επανειλημμένα υπό κράτηση. Ξεκίνησε σπουδές στα οικονομικά στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Al-Quds, οι οποίες διακόπηκαν ξανά στις 27 Δεκεμβρίου 2021, όταν τέθηκε ξανά υπό διοικητική κράτηση χωρίς κατηγορία ή δίκη.

Είναι πολύ αδυνατισμένος, υποχρεώνεται να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι, κάνει εμετό όταν βάζει κάτι στο στόμα του και μετά βίας μπορεί να μιλήσει, ενώ έχει έντονους πόνους σε όλο του το σώμα. Ωστόσο, συνεχίζει τη μάχη.

Ο Raed Rayan, 27 ετών, από το Beit Duqqu βορειοδυτικά της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ, κάνει απεργία πείνας εδώ και 107 ημέρες (110 πλέον). Φυλακίστηκε χωρίς κατηγορίες ή δίκη, υπό το καθεστώς της διοικητικής κράτησης, από τις 3 Νοεμβρίου 2021. Ξεκίνησε την απεργία πείνας μετά την παράταση της κράτησής του για άλλους τέσσερις μήνες, τον Απρίλιο του 2022. Και αυτού η υγεία δεν είναι καθόλου καλή, πρέπει να μετακινείται σε αναπηρικό καροτσάκι και υποφέρει από έντονο πόνο στο κεφάλι, στο στομάχι και στα μάτια λόγω της παρατεταμένης απεργίας πείνας.

Τι είναι η Διοικητική Κράτηση;

Η διοικητική κράτηση χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην Παλαιστίνη από τη βρετανική αποικιακή Εντολή και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από το σιωνιστικό καθεστώς.1Το καθεστώς της διοικητικής κράτησης χρησιμοποιήθηκε και στην μετεμφυλιοπολεμική Ελλάδα κατά των κομμουνιστών, αριστερών ή και δημοκρατικών πολιτών. Τώρα χρησιμοποιείται συστηματικά εναντίον των Παλαιστίνιων, στοχεύοντας ιδιαίτερα ηγέτες κοινοτήτων, ακτιβιστές και άτομα με επιρροή στις πόλεις, τους καταυλισμούς και τα χωριά.

Υπάρχουν σήμερα 682 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση, από το σύνολο των 4.700 Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. Οι εντολές κράτησης εκδίδονται από τον στρατό του Ισραήλ και εγκρίνονται από τα στρατοδικεία με βάση «απόρρητα στοιχεία», τα οποία δεν δίνονται στους Παλαιστίνιους κρατούμενους όσο και στους δικηγόρους τους για να αντικρουστούν. Οι εντολές κράτησης είναι διάρκειας έως και έξι μηνών κάθε φορά, και ανανεώσιμες επ’ αόριστον. Παλαιστίνιοι που θεωρούνται από το Ισραήλ ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένων ανήλικων παιδιών, μπορούν να μείνουν για χρόνια στη φυλακή χωρίς κατηγορία ή δίκη, υπό το καθεστώς της διοικητικής κράτησης.

Οι διοικητικά κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει συλλογικό μποϊκοτάζ των στρατοδικείων από την 1η Ιανουαρίου 2022 και επί του παρόντος σχεδιάζουν να αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους συλλογικά, και με την εμπειρία του αυξανόμενου κινήματος για την ελευθερία του Awawdeh και του Rayan.

Το Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network καλεί όλους τους υποστηρικτές της Παλαιστίνης να αναλάβουν δράση για να υποστηρίξουν τους Khalil Awawdeh και Raed Rayan που αντιμετωπίζουν τις σιωνιστικές δυνάμεις κατοχής με τα σώματα και τις ζωές τους, και όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που αγωνίζονται για ελευθερία, για τη ζωή και τον παλαιστινιακό λαό.

Shadi Ma’ali: Άλλος ένας Παλαιστίνιος πρόσφυγας στην απομόνωση χωρίς κατηγορία ή δίκη

Ο Παλαιστίνιος κρατούμενος Shadi Ma’ali κρατείται χωρίς κατηγορία ή δίκη, υπό διοικητική κράτηση, σε ισραηλινές κατοχικές φυλακές. O Ma’ali, 46 ετών, κρατείται σε απομόνωση στη φυλακή της ερήμου Naqab σε μια προσπάθεια να τον αναγκάσoυν να δώσει πληροφορίες για τον 19χρονο γιο του, Jad Shadi Maali, ο οποίος έχει γίνει στόχος των κατοχικών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Dheisheh.

Η οικογένεια Ma’ali είπε ότι οι κατοχικές δυνάμεις στοχεύουν τον Jad εδώ και περίπου δύο μήνες, επιδιώκοντας να τον συλλάβουν με τους ισχυρισμούς ότι, όπως ο πατέρας του, είναι ακτιβιστής και ηγέτης της κοινότητας στον προσφυγικό καταυλισμό Dheisheh. Στις αρχές Ιουλίου, οι δυνάμεις κατοχής μετέφεραν τον Shadi Ma’ali σε ένα κελί απομόνωσης στο Prion της ερήμου Naqab και στις 21 Ιουλίου, παρέτειναν την απομόνωσή του για άλλους τρεις μήνες σε μια προσπάθεια να επιβάλουν συλλογική τιμωρία στον Τζαντ και στην οικογένεια Ma’ali και να αναγκάσουν την οικογένεια να εγκαταλείψει το παιδί της. Η οικογένεια Ma’ali είναι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες από το χωριό Αl-Jorah κοντά στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα εδάφη τους από τις σιωνιστικές δυνάμεις εισβολής κατά τη διάρκεια της Nakba, το 1948.

Μάλιστα, ο παππούς του Τζαντ και αρκετοί θείοι του κρατούνταν ήδη για αρκετές ημέρες και ένας παραμένει κρατούμενος σε μια άλλη προσπάθεια να αναγκάσει τον νεαρό να παραδοθεί στις δυνάμεις κατοχής. Η οικογένεια καταγγέλλει ότι η επέκταση της απομόνωσης του Shadi αποτελεί ένδειξη της ανανέωσης της διοικητικής του κράτησης.

Ο Ma’ali έχει περάσει περίπου 16 χρόνια σε ισραηλινές κατοχικές φυλακές, συχνά χωρίς κατηγορία ή δίκη, σε διοικητική κράτηση, ενώ στο παρελθόν κατηγορήθηκε για συμμετοχή στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Συνελήφθη για τελευταία φορά από τις δυνάμεις κατοχής στις 6 Δεκεμβρίου 2020 και έκτοτε έχει ανανεωθεί επανειλημμένα η κράτησή του. Είχε αποφυλακιστεί μόλις τον Μάρτιο του 2020 αφού κρατήθηκε για άλλα δύο χρόνια σε διοικητική κράτηση, η οποία ανανεώθηκε επανειλημμένα από τον Μάρτιο του 2018. Πατέρας πέντε παιδιών, συνελήφθη επίσης και από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) σε πολλές περιπτώσεις στο πλαίσιο του «συντονισμού ασφαλείας» με τις ισραηλινές αρχές κατοχής και κρατήθηκε για περίπου 2 χρόνια στις φυλακές της ΠΑ.

Ο Ma’ali υποβλήθηκε σε βασανιστήρια σε πολλές περιπτώσεις τόσο από τις δυνάμεις κατοχής όσο και από τις δυνάμεις της ΠΑ σε μια προσπάθεια να του αποσπάσουν ομολογίες. Η απομόνωση είναι μια άλλη μορφή βασανιστηρίων που χρησιμοποιείται εναντίον του σε μια προσπάθεια εξαναγκασμού τόσο του ίδιου όσο και του γιου του σε «ομολογίες».

Στην προηγούμενη διοικητική του κράτηση, το 2015, πραγματοποίησε απεργία πείνας 40 ημερών με μια ομάδα συντρόφων του, απαιτώντας τον τερματισμό της διοικητικής κράτησης. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος τον Αύγουστο του 2016. Κατά τις διάφορες περιόδους που ήταν φυλακισμένος από τις δυνάμεις κατοχής, συμμετείχε στη μαζική απεργία πείνας του 2012, σε απεργία πείνας το 2013 σε αλληλεγγύη με τον Samer Issaw και σε απεργία αλληλεγγύης στον Bilal Kayed, το 2016. Τόσο ο Kayed όσο και ο Issawi συμμετείχαν σε μακροχρόνιες απεργίες πείνας για να τερματίσουν την κράτησή τους. Το 2004, οι δυνάμεις κατοχής κατεδάφισαν το σπίτι του και του αδελφού του, Μοχάμεντ, στον καταυλισμό Dheisheh.

Πηγή: https://samidoun.net/

Υποσημειώσεις[+]