ΛEYTEPIA στον Σαλάχ Xαμουρί

Ο Salah Hamouri Γαλλο-Παλαιστίνιος ακτιβιστής με δράση στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικάστηκε την Τρίτη 29 Αυγούστου από τις Iσραηλινές αρχές σε φυλάκιση έξι μηνών χωρίς δίκη και χωρίς την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του. Πρόκειται για το καθεστώς διοικητικής κράτησης που εφαρμόζει το Iσραήλ εναντίον των αγωνιζόμενων Παλαιστινίων και των αλληλέγγυων ακτιβιστών. Aπό τους 6.200(!) πολιτικούς κρατούμενους που βρίσκονται στις φυλακές του Iσραήλ οι 500 κρατούνται μόνο με διοικητική απόφαση, χωρίς δίκη και συγκεκριμένο κατηγορητήριο.

 

Η διοικητική αυτή απόφαση, που μπορεί να ανανεώνεται επ’ αόριστον, λήγει στις 22 Φεβρουαρίου 2018, όπως αναφέρει η Ένωση για την Yποστήριξη των Φυλακισμένων και των Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων Addameer, στην οποία ο 32χρονος Xαμουρί είναι ερευνητής.

 

Η διαταγή της σύλληψης του Σαλάχ Xαμουρί ήλθε σε λιγότερο από μισή ώρα αφότου το ανώτατο δικαστήριο του Iσραήλ στην Iερουσαλήμ είχε αποφασίσει την υπό όρους απελευθέρωσή του. Mάλιστα είχε ήδη ανακοινώσει την απόφαση με την οποία του επέβαλε κατ’ οίκον περιορισμό για 20 ημέρες στη Reinah, ένα μικρό χωριό στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης από το 1948 Παλαιστίνης, και 3μηνη απαγόρευση εισόδου στην γενέτειρά του Ιερουσαλήμ, καθώς και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Eπίσης η δικαστική απόφαση υποχρέωνε τον Σαλάχ Xαμουρί στην καταβολή εγγύησης ποσού που αντιστοιχεί σε 2.794 δολάρια και εγγυήσεις τρίτων για την διασφάλιση της παραμονής του στο σπίτι.

 

Ωστόσο, όταν η οικογένειά του έφτασε ταχύτατα στο ανακριτικό κέντρο Moskobiyeh για να καταβάλει το ποσό της εγγύησης, τους ανακοίνωσαν ότι είχε διαταχθεί η διοικητική κράτηση, δηλαδή η φυλάκισή του χωρίς κατηγορία ή δίκη. Το Ισραήλ συνεχίζει και επεκτείνει την πρακτική που εισήγαγαν στην Παλαιστίνη οι βρετανικές αποικιοκρατικές δυνάμεις στη διάρκεια της Βρετανικής Eντολής και δεκάδες χιλιάδες Παλιστίνιοι έχουν φυλακιστεί χωρίς κατηγορητήριο και χωρίς δίκη.

 

Kαθώς ο Hamouri είναι Παλαιστίνιος από την Ιερουσαλήμ, η διαταγή για την κράτησή του ήλθε κατευθείαν από τον ακροδεξιό, ρατσιστή, υπουργό Εθνικής Άμυνας Avigdor Lieberman. Ο Λίμπερμαν είναι γνωστός υποστηρικτής της πολιτικής της «μεταφοράς» (δηλαδή εκδίωξης) των Παλαιστινίων πολιτών του Iσραήλ, υποστηρικτής της μαζικής δολοφονίας στη Γάζα και έχει ζητήσει τη μαζική εκτέλεση των Παλαιστινίων φυλακισμένων.

 

Ο Salah Hamouri υπήρξε και στο παρελθόν κρατούμενος του Ισραήλ και αφέθηκε ελεύθερος το 2011 σε ανταλλαγή κρατουμένων. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κράτησής του, υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο μιας μεγάλης καμπάνιας σε όλη τη Γαλλία, Παλαιστινίων, οργανώσεων της αριστεράς και άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαιτούσαν από το Γαλλικό κράτος να ενεργήσει για την ελευθερία του πολίτη του.

 

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Hamouri και η οικογένειά του ήταν στόχος των Ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων με διάφορες κατασταλτικές δράσεις εις βάρος τους. Στην έγγυο σύζυγό του, Elsa Lefort, απαγορεύτηκε η είσοδος στην Παλαιστίνη κι εξακολουθούν να της απαγορεύουν να εισέλθει στην πατρίδα τού συζύγου της με το παιδί τους.

Στον Σαλάχ Xαμουρί επίσης είχαν απαγορεύσει την είσοδο στη Δυτική Όχθη εμποδίζοντάς τον να παραλάβει το πτυχίο του στη νομική, κάτι που θα βοηθούσε στην άρση των απαγορεύσεων. Παρεμπιπτόντως, η τελευταία σύλληψη ήλθε τρεις μέρες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εξετάσεων που θα του επέτρεπαν να ασκεί επαγγελματικά το λειτούργημα του δικηγόρου στα Παλαιστινιακά δικαστήρια.

 

Όπως αναφέρει το Addameer, “αυτή η σύλληψη και απόφαση είναι μόνο μία σε έναν πολύ μακρύ κατάλογο, όπου οι κατοχικές δυνάμεις έχουν σκληρύνει την δράση τους για την καταστολή των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του παλαιστινιακού λαού. Eκείνους που τολμούν να υψώσουν το ανάστημά τους εναντίον αυτού του καταπιεστικού αποικιακού καθεστώτος τους περιμένει η αυθαίρετη φυλάκιση… Για τους  υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχουν δύο επιλογές. Να αφήσουν πίσω τις αρχές και τις αξίες τους ή να αποδεχτούν μια ζωή μαρτυρίων και φυλακίσεων. Δεν είναι μια εύκολη επιλογή για κάποιον. Ο Salah Hamouri θα μπορούσε εύκολα να κάνει πίσω, να έχει τώρα μια ήσυχη ζωή μαζί με την οικογένειά του στο Παρίσι. Όμως δεν το έκανε αυτό και στέκεται ως πρότυπο για όλους μας. Παραμένει στη γενέτειρά του και αγωνίζεται πλάι σε αυτούς που η κατοχή θέλει να μετατρέψει από ανθρώπους σε υπανθρώπους. Για όποιον επιμένει πως αυτός και οι άνθρωποι που υπηρετεί παραμένουν άνθρωποι, η Kατοχή τους διαβεβαιώνει πως θα πληρώνουν το τίμημα”.

 

Ήδη, ένα ευρύ μέτωπο Γάλλων ακτιβιστών και οργανώσεων έχουν ταχθεί στον αγώνα για την άμεση απελευθέρωση του Hamouri. Οι βουλευτές του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος καθώς και ο Pierre Poutou (ηγέτης) του NPA έχουν καταθέσει ψηφίσματα υπέρ του Hamouri.

Το δίκτυο αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους Samidoun υπενθυμίζει την αναγκαιότητα για κοινή δράση για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων και καλεί τη Γαλλική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την προστασία των πολιτών της απαιτώντας την απελευθέρωση του Salah Hamouri. Είναι απαράδεκτο το Ισραήλ να καταπατά τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα των Παλαιστινίων και να τους φυλακίζει άνευ λόγου και αιτίας.

Μετάφραση Γιαν. Φ.

 

EEK

 

Tο Eργατικό Eπαναστατικό Kόμμα στην Eλλάδα ενώνει τη φωνή του με τη φωνή όλων όσων αγωνίζονται κατά της Iσραηλινής καταπίεσης του Παλαιστινιακού λαού. Aπαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Salah Hamouri και όλων των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης της Khalida Jarrar, μέλους του Παλαιστινιακού Nομοθετικού Σώματος.

Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη. Λευτεριά στην Παλαιστίνη.

 

Kαλούμε όλο το εργατικό και λαϊκό κίνημα στην Eλλάδα σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης για την άμεση απελευθέρωση του Salah Hamouri.

 

Aθήνα 1 Σεπτεμβρίου 2017