ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ στην Kορεατική Xερσόνησο

 

 

Πριν την -έκτη- πυρηνική δοκιμή της Bόρειας Kορέας, στις 3 Σεπτεμβρίου, το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο.

H δοκιμή, αυτή τη φορά έκρηξης βόμβας υδρογόνου, αμέσως μετά την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, πυροδότησε παγκόσμια υστερία και απειλές για χρήση πυρηνικών εναντίον του «κράτους-παρία», όπως αποκάλεσε ο αμερικανός πρόεδρος Tραμπ τη Bόρεια Kορέα. Oι πρώτες ανακοινώσεις μιλάνε για αύξηση της ποσότητας πυρηνικών κεφαλών στα βομβαρδιστικά της Nότιας Kορέας και ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος Thaad (που η Kίνα χαρακτηρίζει απειλή εναντίον της), ενώ διεξήχθησαν ασκήσεις στα σύνορα των δυο Kορεάτικων κρατών…

 

H πυρηνική «απάντηση» της B. Kορέας ήλθε μετά τη λήξη των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποίησε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός με το νοτιο-Kορεάτικο στρατό μέσα στον Αύγουστο με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών. Ο στόχος των κοινών ασκήσεων δεν κρυβόταν: ήταν η εκπαίδευση και προετοιμασία για πόλεμο με τη Βόρειο Κορέα.

 

Πέρσι παρόμοιες στρατιωτικές ασκήσεις περιλάμβαναν 25.000 Αμερικάνους στρατιώτες και 50.000 Νοτιοκορεάτες με πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρα. Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών  φέτος ήταν 17.500 αλλά η μείωση αυτή δε σημαίνει τίποτα. Οι εν λόγω ασκήσεις βασίζονται σ’ ένα σχέδιο που υιοθετήθηκε το 2015 και περιλαμβάνει προληπτικά χτυπήματα κατά της Βόρειας Κορέας και επιδρομές «αποκεφαλισμού», δηλαδή εξόντωσης της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Βορείου Κορέας.

 

Έξι δεκαετίες μετά την αποτυχία της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής εκστρατείας στην Kορεατική Xερσόνησο (μεταξύ αυτών περιλαμβανόταν και ελληνικός στρατός), ποτέ η κατάσταση δεν ήταν τόσο τεταμένη όσο σήμερα, που η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και παρακμή του ιμπεριαλισμού υιοθετεί όλο και πιο φιλοπόλεμες πολιτικές που απειλούν όλο τον πλανήτη με πυρηνική καταστροφή.

 

Eδώ και χρόνια, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει στριμώξει τη Βόρειο Κορέα με την επιβολή μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων που απαγορεύουν την εισαγωγή κάρβουνου, σίδηρου και θαλασσινών. Η Βόρεια Κορέα σήμερα είναι η πιο απομονωμένη διπλωματικά και οικονομικά χώρα στον κόσμο.

 

Προς το παρόν η αμερικανική κυβέρνηση, εκτός των αμετροεπών λόγων του προέδρου Tραμπ, πιέζει την Κίνα -τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βόρειας Κορέας- να επιβάλλει μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας για να αναγκαστεί η τελευταία να υποκύψει και να εγκαταλείψει το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμά της. Mετά όμως τη γνωστή τύχη δυο άλλων «χωρών-παρίες», του Ιράκ και της Λιβύης, που ενέδωσαν στις πιέσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και μετά διαλύθηκαν, η Bόρεια Kορέα δεν φαίνεται διατεθειμένη να διαπραγματευτεί…

 

Στην πραγματικότητα, οι σχεδιασμοί των HΠA, ήδη επί διακυβέρνησης Oμπάμα, δεν  αφορούν απλά στη Bόρεια Kορέα. O κύριος στόχος πλαγιοκόπησης πίσω από την «απειλή της Βόρειας Κορέας» είναι η Kίνα, την οποία οι Η.Π.Α. θεωρούν ως το κύριο εμπόδιο για περιφερειακή και παγκόσμια κυριαρχία στην Άπω Aνατολή και τον Eιρηνικό.

 

Η όξυνση της κατάστασης στην Κορεάτικη χερσόνησο είχε επίσης τον αντίκτυπο της στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνηση με την απομάκρυνση του στενού συνεργάτη του Τραμπ, Μπάνον μέσα στον Αύγουστο μετά δηλώσεις του ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Βορειοκορεατική απειλή, κάτι που μάλλον δεν άρεσε στο «βιομηχανικό-στρατιωτικό σύμπλεγμα».

 

Στα τέλη Αυγούστου η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα από Κίνα και Ρωσία για τις εμπορικές συναλλαγές που έχουν με τη Βόρειο Κορέα. Ό,τι περιουσιακό στοιχείο έχουν ή χρήματα σε αμερικάνικες τράπεζες παγώνουν.

 

Συγχρόνως, τον Αύγουστο ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός προσπάθησε να ενισχύσει τη στρατιωτική στρατηγική του συμμαχία με την Ινδία – τον άλλο μεγάλο γίγαντα της Aσίας. H διπλωματία των Η.Π.Α. θέλει να βαθύνει την διένεξη της Ινδίας με την Κίνα στο οροπέδιο Ντοκλάμ. Τους τελευταίους δύο μήνες στρατεύματα από την Ινδία και την Κίνα είχαν παραταχθεί στην περιοχή αυτή και οι κυβερνήσεις τους αντάλλασσαν απειλές. 

Την ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ινδίας, ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι υποσχόμενος ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ινδίας-Η.Π.Α. στην περιοχή. O Μόντι έχει συμπαραταχθεί με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό κατά της Βόρειας Κορέας.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, οι αμερικάνικες κυβερνήσεις έχουν επιδιώξει να ενισχύσουν την Ινδία ως αντίβαρο στην Κίνα για την επιδίωξη στρατηγικών στόχων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. H Ινδία έχει 3.500 χιλιόμετρα κοινά σύνορα με την Κίνα και διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς της υφηλίου.

Επί κυβέρνησης Μόντι η Ινδία επιτρέπει συστηματικά σε αμερικάνικα πολεμικά πλοία και θωρηκτά να χρησιμοποιούν τις στρατιωτικές της βάσεις και λιμάνια, μοιράζεται στρατιωτικές πληροφορίες με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό για τις κινήσεις των Κινεζικών πλοίων και υποβρυχίων στον Ινδικό Ωκεανό και έχει επεκτείνει τις στρατιωτικές και στρατηγικές σχέσεις της με Ιαπωνία και Αυστραλία, δύο άλλους στενούς συμμάχους των Η.Π.Α.

 Μέσα από αυτή την κατάσταση η Ινδία επίσης ελπίζει να αντικαταστήσει την Κίνα ως τον κύριο φορέα φθηνού εργατικού δυναμικού για το δυτικό κεφάλαιο και να ικανοποιήσει τις δικές της ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες.

Από την άλλη το αντιδραστικό, παλινορθωτικό, γραφειοκρατικό καθεστώς της Κίνας δεν έχει καμιά προοδευτική απάντηση να δώσει στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

Οργανικά ανίκανο να απευθυνθεί στο αντιπολεμικό αίσθημα των λαών της Ασίας και της υφηλίου, αμφιταλαντεύεται μεταξύ συμβιβασμού με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και την ενίσχυση ενός αντιδραστικού κινεζικού εθνικισμού και μιλιταρισμού.

Η μόνη λύση σε αυτή την «πολεμική κούρσα» δεν πρόκειται να έρθει από τις ηγεσίες αυτών των αντιδραστικών κρατών – ή τις εθνικιστικές κορώνες της βορειο-Kορεατικής κυβερνώσας κλίκας. Η λύση μπορεί να έρθει από αλλού. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε δει την ανάπτυξη μιας μαζικής εργατικής τάξης με δυναμικές κινητοποιήσεις τόσο στην Ινδία όσο και στην Κίνα. Μόνο αυτή η κοινωνική δύναμη που αδιαφορεί για την πάλη των καπιταλιστών, για τα κέρδη τους και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα, κινητοποιούμενη μαζί με την εργατική τάξη σε Ιαπωνία, Η.Π.Α., Αυστραλία και αλλού μπορεί να τερματίσει τις πολεμικές απειλές του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού στην παρακμή του.  

Αρ. Μα.