Τον πιο μακροχρόνια φυλακισμένο στον κόσμο!

Ο Georges Abdallah είναι ο πιο μακροχρόνια φυλακισμένος σε όλο τον κόσμο. Κρατείται στις γαλλικές φυλακές επί 36 χρόνια. Στις 24 Οκτωβρίου 2020 θα έχει συμπληρώσει ακριβώς 36 χρόνια φυλακής!

Ο Georges Abdallah είναι Λιβανέζος κομμουνιστής με δράση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Κρατείται στη Γαλλία από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Για την αντιστασιακή φιλοπαλαιστινιακή του δράση τα δικαστήρια του γαλλικού κράτους τον καταδίκασαν σε ποινή φυλάκισης 15 χρόνων – ποινή την οποία εξέτισε το 1999. Σε οποιοδήποτε κράτος δικαίου θα είχε αποφυλακιστεί. Όμως, στη θεωρούμενη ως δημοκρατική Γαλλία, που δεν είναι παρά μια ιμπεριαλιστική αυταρχία, ο Abdallah παραμένει ακόμη φυλακισμένος. Παράνομα φυλακισμένος εδώ και 21 χρόνια!

Μια μεγάλη καμπάνια για την απελευθέρωσή του διεξάγεται σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Γαλλία, αλλά και στην Ελλάδα.

Στο Παρίσι, η Ενοποιημένη Καμπάνια για την Απελευθέρωση του Georges Abdallah έχει κηρύξει τον μήνα Οκτώβριο ως μήνα διεθνούς δράσης για την απελευθέρωσή του Στις 24 Οκτωβρίου 2020, η καμπάνια θα κορυφωθεί με μια μεγάλη εθνική πορεία και διαδήλωση έξω από τη φυλακή Lannemezan, στην περιοχή των Πυρηναίων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου, έχουν οργανωθεί εκδηλώσεις και δράσεις για την απελευθέρωση του Abdallah. Στις 9 Οκτωβρίου, η Καμπάνια διοργάνωσε τη δεύτερη πορεία της στην περιοχή Ménilmontant στο Παρίσι, με πλακάτ, πανό και παλαιστινιακές σημαίες. Οι διαδηλωτές έγιναν δεκτοί θερμά από τη γειτονιά και μοίρασαν πληροφοριακό υλικό για την εκστρατεία.

Αυτή τη διαμαρτυρία ακολούθησε μια σειρά εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας δήλωσης αλληλεγγύης της Alliance National des Communistes (ANC) που ζητούσε τον τερματισμό της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης στην Αφρική, στις 10 Οκτωβρίου και τη συμμετοχή, στις 7 Οκτωβρίου, στη διαδήλωση στο Παρίσι για την απελευθέρωση Mumia Abu-Jamal, πολιτικού κρατούμενου για την Μαύρη Απελευθέρωση στις φυλακές των ΗΠΑ.

Στις 2 Οκτωβρίου, οργανώθηκε ξανά πορεία στο Place de Ménilmontant, με διανομή φυλλαδίων σε ανθρώπους της κοινότητας, με ομιλίες και συνθήματα για την απελευθέρωση του Georges Abdallah και την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Οι διοργανωτές τοποθέτησαν επίσης πλακάτ και υλικά σε διάφορες πανεπιστημιουπόλεις, όπως στο Πανεπιστήμιο Nanterre Paris 10 και το Πανεπιστήμιο Saint-Denis Paris 8.

Οι αφίσες ζητούν την απελευθέρωση του Abdallah και ενθαρρύνουν τους μαθητές να μεταβούν με το λεωφορείο του Παρισιού στη διαδήλωση του Lannemezan. Οι αφίσες εξέφρασαν επίσης αλληλεγγύη στον Issam Hijjawi, τον οργανωτή της παλαιστινιακής κοινότητας που φυλακίστηκε ως πολιτικός κρατούμενος και στη συλλογικότητα Saoradh 9 που παλεύει ενάντια στη βρετανική κατοχή της βόρειας Ιρλανδίας, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του.

Προγραμματίζονται λεωφορεία για τη διαδήλωση σε όλη τη Γαλλία. Το λεωφορείο του Παρισιού θα αναχωρήσει την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 9:30 μ.μ. και θα επιστρέψει την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου το πρωί. Τα εισιτήρια είναι 50 EUR και οργανώνεται μια εκστρατεία δωρεών για την υποστήριξη της μεγαλύτερης συμμετοχής στο λεωφορείο από το Παρίσι.

Άλλα λεωφορεία θα ξεκινήσουν από άλλα μέρη της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων της Τουλούζης, της Μασσαλίας και του Μπορντώ .

Στην Ελλάδα η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό οργανώνει το απόγευμα της Παρασκευής 23 Οκτώβρη διαμαρτυρία έξω από τη γαλλική πρεσβεία, στην αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας. Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα υποστηρίζει την καμπάνια για την απελευθέρωση του Georges Abdallah και θα συμμετάσχει στη διαμαρτυρία.

 • Δήλωση: Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Georges Abdallah!

Στα μέσα Μαΐου κυκλοφόρησε στη Γαλλία και διεθνώς κείμενο με υπογραφές συλλογικοτήτων και ατομικές που ζητούσε την άμεση απελευθέρωση του Georges Abdallah.

 • Η ακόλουθη δήλωση υπογράφεται από ένα ευρύ φάσμα ομάδων, οργανώσεων και ατόμων, όπως το δίκτυο Αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους Φυλακισμένους Samidoun, η Κολλεκτίβα Palestine Vaincra (οργάνωση-μέλος του δικτύου Samidoun στη Γαλλία) και η Καμπάνια για την απελευθέρωση του Ahmad Sa’adat. Καλούμε όλους να δράσουν για την απελευθέρωση του φυλακισμένου Λιβανέζου κομμουνιστή αγωνιστή για την Παλαιστίνη που κρατείται φυλακισμένος στη Γαλλία επί 35 χρόνια:
 • Στις 25 Μαρτίου 2020, η Γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Nicole Belloubet ανακοίνωσε ότι τη λήψη απόφασης από την κυβέρνηση, ενόψει της υγειονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID-19, για την απελευθέρωση αρκετών χιλιάδων κρατουμένων πριν τη λήξη των ποινών τους.
 • Έκτοτε, πολλές φωνές έχουν εκφραστεί απαιτώντας την απελευθέρωση του Georges Abdallah: δεν υπολογίζουμε πλέον τις επιστολές που απευθύνονται στον Υπουργό από πολλές συλλογικότητες και οργανώσεις υποστήριξης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και τις εκκλήσεις βουλευτών και εκλεγμένων αξιωματούχων που δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο σε αυτόν τον αγώνα.
 • Και όμως, για άλλη μια φορά, παρά την εξαιρετικά αυξανόμενη απειλή και την επειγότητα δράσης, οι [γαλλικές] πολιτικές και δικαστικές αρχές τηρούν εκκωφαντική εγκληματική σιωπή αρνούμενες να δεχθούν τις προσφυγές υπέρ του Τζορτζ Αμπντάλα. Αυτές οι αρχές έχουν την πλήρη ευθύνη και ενοχή για την έκθεση του Τζορτζ Αμπντάλα στην απειλή του κορονοϊού.
 • Και τώρα, για άλλη μια φορά, για τις αρχές δεν τίθεται ζήτημα απελευθέρωσης του Abdallah! Δεν τίθεται ζήτημα απελευθέρωσης του Τζορτζ Αμπντάλα επαναλαμβάνοντας ό,τι εδώ και πάνω από 21 χρόνια λένε: “το αίτημα απελευθέρωσης δεν γίνεται αποδεκτό!”
 • Δεν τίθεται ζήτημα απελευθέρωσης του Αμπντάλα! Παρότι η ποινή που του επιβλήθηκε συμπληρώθηκε το 1999 και δικαιούται απελευθέρωσης εδώ και πάνω από 20 χρόνια.
 • Δεν τίθεται ζήτημα απελευθέρωσης του Αμπντάλα! Παρότι ο Georges Abdallah, 69 ετών, είναι σήμερα ένας από τους παλαιότερους πολιτικούς κρατουμένους στην Ευρώπη μετά από 36 χρόνια αιχμαλωσίας.
 • Και όμως, εάν υπάρχει πράγματι κατάσταση έκτακτης ανάγκης που πρέπει να κηρυχθεί σήμερα, είναι η απελευθέρωση του Georges Abdallah!
 • Μπροστά σ’ αυτήν την επαναλαμβανόμενη άρνηση των αρχών, αντί της κατά το νόμο απελευθέρωσης του Georges Abdallah, εμείς, οι υπογράφοντες αυτήν την έκκληση, απαιτούμε για άλλη μια φορά την απελευθέρωση αυτού του μαχητή της αντίστασης και καλούμε σε  αυξημένη πίεση για να αλλάξουμε το συσχετισμό δυνάμεων που θα κάνει τους αξιωματούχους να λυγίσουν – όπως ήδη επεσήμανε ο Georges Abdallah όταν, τον Οκτώβριο του 2019, είχε δηλώσει: «Δεν αρκεί το κράτος του Λιβάνου να ζητήσει την απελευθέρωσή μου, παραμένει απαραίτητο να εγκαθιδρύσουμε μια πραγματική δυναμική πάλη για να κάνουμε τους εκπροσώπους του γαλλικού ιμπεριαλισμού να καταλάβουν ότι η φυλάκισή μου αρχίζει να βαραίνει πολύ περισσότερο από κάθε πιθανή “απειλή” που ενυπάρχει στην απελευθέρωσή μου!»
 • Ας ακουστεί όσο το δυνατόν πλατύτερα, κάθε μέρα και παντού, το κάλεσμα του Georges Abdallah και μαζί του, όλων των πολιτικών κρατουμένων, πολλαπλασιάζοντας τις πρωτοβουλίες μας, σε όλες τις μορφές τους, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του, εδώ και τώρα!
 • Αφήστε χίλιες πρωτοβουλίες να ανθίσουν!
 • Μαζί και μόνο μαζί θα νικήσουμε!
 • Υπογράψτε στο e-mail: campagne.unitaire.gabdallah@gmail.com
 • Αρχικές υπογραφές:
 • Unified campaign for the release of Georges Abdallah, ACTA – média autonome et partisan, Action antifa NP2C, National Association of Communists (ANC), International Campaign to Free Ahmad Sa’adat, CAPJPO-EuroPalestine, Cases Rebelles, Collectif “Bassin minier” for the liberation of Georges Ibrahim Abdallah, Collective Against Police Abuse (CLAP33), Collective in support of the Palestinian resistance (CSRP59), Collective Jaunes Etc33, Collective Libérez Georges 33, Collectif Palestine Vaincra, Collective for the liberation of Georges Ibrahim Abdallah (CLGIA), Collective for the liberation of Georges Abdallah 65, Collective 69 to support the Palestinian people, Committee of action and support for the struggles of the Moroccan people, Committee of international support for the people’s war in India, Committee “Liberez-les!”(59-62), Front Uni des Immigrations et des Quartiers Populaires (F.U.I.Q.P), G.R.C, International Solidarity Movement -France (ISM-France), Jeunes révolutionnaires, Belgian Call for the Liberation of Georges Abdallah, le Cri rouge pour la libération des prisonniers révolutionnaires, Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network, Nouveau parti anticapitaliste (N.P.A), OCML Voie Prolétarienne, Orchestre Poétique d’Avant-guerre (O.P.A), Parti des Indigènes de la République (P.I.R), Plate-forme Charleroi-Palestine Belgium, Plateforme des prisonniers politiques en Turquie et au Kurdistan, Secours Rouge Lille, Soccorso Rosso Proletario Italia, Solidarité Georges Abdallah Lille, Union Juive Française pour la Paix (U.J.F.P), International Committee for Political Prisoners London, Anti Internment Group London, Workers Revolutionary Party [EEK] Greece
 • Ατομικές υπογραφές:
 • Khaled BARAKAT, Badia BENJELLOUN, Saïd BOUAMAMA, Youssef BOUSSOUMAH (PIR), Houria BOUTELDJA (PIR), Michel COLLON, Philippe DAUMAS, Jacques GAILLOT (bishop), Dominique GRANGE (singer), TARDI (author-designer), Djelloul HATTAB (collectif 65), Sarah KATZ, Daniel LARREGOLA (collectif 65), Aline PAILLER (journalist, former Member of European Parliament), Pierre STAMBUL, Françoise VERGÈS, Savvas Michael (general secretary of EEK Greece – Σάββας Μιχαήλ, γενικός γραμματέας του ΕΕΚ).

Θ. Κ. – Γ. Σιμ.