Το αίσχος βαρύνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χρυσοχουντίδη

του Ερνέστο Αγγελή

Ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους, αφέθηκαν 8 συνολικά διωκόμενοι μαθητές, την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Η απόφαση της ανακρίτριας, αναγνωρίζει την δίωξη που έγινε από την εισαγγελία, στην οποία οι μαθητές κατηγορούνται με πλημμελήματα εκτός ενός, του Βαγγέλη από το Χαλάνδρι, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες που για ενήλικες ισοδυναμούν με κακουργήματα. 

Ο Βαγγέλης, μαθητής της Γ’ Γυμνασίου 14 ετών, κατηγορήθηκε για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος και τα άλλα παιδιά σε βαθμό πλημμελήματος. Όλα τα παιδιά κρατήθηκαν στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ επί τέσσερες μέρες χωρίς επισκεπτήριο από τους γονείς τους, σε άθλιες συνθήκες κράτησης.

Οι μαθητές, συνελήφθησαν στην απεργία της Πέμπτης 15 Οκτώβρη, με πρωτοφανείς διαδικασίες. Στοχοποιήθηκαν πριν την διαδήλωση, όπου τους έγινε έλεγχος στα πράγματα χωρίς να υπάρχει τίποτα ενοχοποιητικό σε βάρος τους και πιάστηκαν στο τέλος. Επί τέσσερις μέρες, οι νεολαίοι, κρατούνταν από την αστυνομία, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας από τη ΓΑΔΑ όπου τους είχαν οδηγήσει.

Η δίωξη χαλκεύτηκε από την αστυνομία, με τρόπο ενδεικτικό των πολιτικών-κατασταλτικών στοχεύσεων, των κυβερνητικών κρατικών αρχών. Σύμφωνα με τις ψευδομαρτυρίες των αστυνομο-φυλάκων, στη διαδήλωση, “μέσα από ένα πλήθος 100 διαδηλωτών”, δέχτηκαν επίθεση με μάρμαρα και πέτρες από 30 εξ αυτών, καταφέρνοντας να πιάσουν “μόνο έναν”. Οι μαθητές διώκονται για συμμετοχή σε συνάθροιση άνω των 100 ατόμων, για διατάραξη κοινής ειρήνης και για ρίψη μολότοφ. Εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές, δεν παρέλειψαν να προειδοποιήσουν τους μαθητές, να “μην παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις” και να μην “ανήκουν σε ακροαριστερές οργανώσεις”. 

Όλα τα παραπάνω μεθοδεύθηκαν από την αστυνομία, σε εφαρμογή πολιτικών διαταγών του Χρυσοχουντίδη, για να σπάσουν την κινητοποίηση των μαθητών. Η απάντηση στη δίωξη, ήταν η διαδήλωση μέσα στα δικαστήρια εκατοντάδων εργαζομένων και νεολαίας, οι οποίοι δεν έφυγαν μέχρι και την απελευθέρωση και των πέντε μαθητών. Εκπαιδευτικοί, εργάτες, φοιτητές και κυρίως οι μαθητές, γέμισαν τον χώρο του δικαστηρίου από νωρίς, φωνάζοντας συνθήματα και υποδεχόμενοι με ενθουσιασμό τους κρατούμενους. Η διαδήλωση αυτή, ήταν μια απάντηση στην κυβέρνηση, πρώτα από όλα από τους νεολαίους που είχαν κινητοποιηθεί στο πλευρό των διωκόμενων μαθητών, από το Χαλάνδρι, τη Σιβιτανίδειο, την Αθήνα και το Ίλιον (59ο Γυμνάσιο και ΕΠΑΛ). Θα οριστεί δικάσιμος, που θα γίνει σε δικαστήριο ανηλίκων. Στους δρόμους θα κριθεί η έκβαση της αναμέτρησης με την κυβέρνηση της καταστολής.