Ανάμεσα στους 5.000 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ, εκατοντάδες είναι οι φοιτητές. Μόνο από το πανεπιστήμιο Μπιρζέιτ, τον περασμένο μήνα (Ιούλιο), 15 φοιτητές συνελήφθησαν από τις ισραηλινές στρατιωτικές αρχές κατοχής.

14 άλλοι συνελήφθησαν κοντά στην Τουρμούς Αγιά στις 14 Ιουλίου 2021 γιατί είχαν οργανώσει επίσκεψη αλληλεγγύης στην οικογένεια του πολιτικού κρατουμένου Μουντασέρ Σαλαμπί, του οποίου το σπίτι κατεδαφίστηκε από τον ισραηλινό στρατό στις αρχές Ιουλίου. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σταμάτησαν το όχημα που μετέφερε 33 φοιτητές κατά την έξοδό τους από την Τουρμούς Αγιά. Με δεμένα τα μάτια οι φοιτητές οδηγήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία όπου κρατήθηκαν για αρκετές ώρες. 14 φοιτητές κρατήθηκαν, ενώ η προσαγωγή για ακρόαση τους στο στρατιωτικό δικαστήριο καθυστερεί…

Σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Μπιρζέιτ τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 (Σεπτέμβριος 2020 – Ιούλιος 2021), 58 φοιτητές συνελήφθησαν και υποβλήθηκαν σε βάναυσες τεχνικές ανάκρισης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 80 φοιτητές φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης. Νωρίτερα, τον Μάιο του 2021, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δολοφόνησαν τον φοιτητή Φάντι Ουάσαχα, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή στην Παλαιστίνη. Τον πυροβόλησαν στο κεφάλι.

Το πανεπιστήμιο καταδικάζει έντονα αυτές τις πρακτικές, οι οποίες στερούν την αξιοπρέπεια των φοιτητών και τις πιο βασικές ελευθερίες και δικαιώματα, όπως το δικαίωμα να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να συγκεντρώνονται. Το πανεπιστήμιο επισημαίνει ότι αυτές οι πρακτικές συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του δικαιώματος στην εκπαίδευση που κατοχυρώνεται στο άρθρο 26 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1948 και στο άρθρο 13 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα του 1966. Το Πανεπιστήμιο Μπιρζέιτ επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στο δικαίωμα των φοιτητών του να εκφράζουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους και να στέκονται στο πλευρό του λαού τους στη δίκαιη επιδίωξή τους για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Το πανεπιστήμιο καλεί συνεπώς τους διεθνείς οργανισμούς να πάρουν θέση ενάντια σε αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινότητα, καυτηριάζοντας τις πρακτικές που στοχεύουν στους φοιτητές και τους καθηγητές, και καθιστώντας υπόλογες τις αρχές κατοχής. Η διασφάλιση της ιερότητας των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι καθήκον όλων.

Θ.Κ.

Καμπάνια αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους Φοιτητές

Οργανώσεις και προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο οργανώνουν καμπάνια διεθνούς αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους κρατούμενους φοιτητές. Αντιγράφουμε από το δίκτυο αλληλεγγύης Samidoun:

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι φοιτητές κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές κατοχής, ειδικά εκείνοι που είναι μέλη φοιτητικών οργανώσεων και ασχολούνται με την πολιτική ζωή της πανεπιστημιούπολης. Στο Πανεπιστήμιο Μπιρζέιτ μονάχα, περίπου 74 φοιτητές κρατήθηκαν από τον κατοχικό στρατό το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Είναι μεταξύ των σχεδόν 5.000 Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων που φυλακίστηκαν από το Ισραήλ.

Εμείς, οι κάτωθι υπογεγραμμένες οργανώσεις, ενώνουμε τις φωνές μας σε μια παγκόσμια έκκληση για να ζητήσουμε την άμεση απελευθέρωση των φυλακισμένων Παλαιστινίων φοιτητών και την προστασία του δικαιώματος της εκπαίδευσης των Παλαιστινίων φοιτητών, του δικαιώματος στην πολιτική έκφραση και οργάνωση και του δικαιώματος να καθορίζουν το μέλλον τους. Η ισραηλινή κατοχή στοχοποιεί τους Παλαιστίνιους φοιτητές και, συγκεκριμένα, το παλαιστινιακό φοιτητικό κίνημα και τις παλαιστινιακές φοιτητικές οργανώσεις με σκληρή καταστολή, πολιτική κράτηση και φυλάκιση.

Ενώνουμε τις φωνές μας και καλούμε σε δράση και υποστήριξη στους Παλαιστίνιους φοιτητές που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα – δράση που περιλαμβάνει:

  • Μποϊκοτάρισμα, όχι επενδύσεις και επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του, τα οποία συμβάλλουν πλήρως στη συστηματική στέρηση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.
  • Τερματισμός κάθε στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, στρατιωτικής συναλλαγής, κοινών προγραμμάτων και άμεσης χρηματοδότησης του κατοχικού καθεστώτος του Ισραήλ από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.
  • Αμφισβήτηση των προγραμμάτων «εξομάλυνσης» που στοχεύουν στη νομιμοποίηση της ισραηλινής κατοχής – είναι μια προσπάθεια νομιμοποίησης της ποινικοποίησης και στόχευσης των Παλαιστινίων φοιτητών.
  • Οικοδόμηση άμεσων δεσμών αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους φοιτητές και το παλαιστινιακό φοιτητικό κίνημα, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα απομονωθούν από την παγκόσμια κοινότητα παρά τις προσπάθειες της ισραηλινής κατοχής.
Το πανεπιστήμιο Μπιρζέιτ, κοντά στην Ραμάλλα της Παλαιστίνης.

Οι δραστηριότητες των φοιτητικών οργανώσεων των Παλαιστινίων φοιτητών ποινικοποιούνται, είτε πρόκειται για εκθέσεις βιβλίου είτε για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, συμμετοχή σε φοιτητικές εκλογές κ.ά. Πολλοί φοιτητές κρατούνται για συμμετοχή σε διαδηλώσεις ή ακόμη και δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Παλαιστίνιοι φοιτητές συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής -για τη συμμετοχή τους στο φοιτητικό κίνημα- στα σπίτια τους, στους χώρους εργασίας τους και στις πανεπιστημιουπόλεις τους.

Μόλις συλληφθούν, οι Παλαιστίνιοι φοιτητές υπόκεινται συνήθως σε βασανιστήρια στην ανάκριση – τους υποβάλλουν σε στάσεις βασανισμού, τους τεντώνουν πάνω σε καρέκλες, τους κρεμούν στους τοίχους, τους αναγκάζουν να στέκονται στις μύτες των ποδιών τους, στερούνται ύπνου, δένονται και πιέζονται στα τραυματισμένα άκρα τους και τους χτυπούν.

Οι Παλαιστίνιοι φοιτητές ενδέχεται να οδηγηθούν σε διοικητική κράτηση-φυλάκιση χωρίς κατηγορία ή δίκη, με δυνατότητα ανανέωσης επ’ αόριστον ανά εξάμηνο. Περνούν συνήθως χρόνια φυλακισμένοι χωρίς κατηγορίες, χωρίς δίκη και χωρίς πραγματική αμφισβήτηση της στέρησης των δικαιωμάτων τους. Μπορεί να οδηγηθούν ενώπιον ισραηλινών στρατιωτικών δικαστηρίων, τα οποία καταδικάζουν πάνω από το 99% των Παλαιστινίων που δικάζονται εκεί.

Μία από τις πιο συνηθισμένες κατηγορίες είναι «συμμετοχή σε απαγορευμένη οργάνωση», που συνήθως αναφέρεται στις φοιτητικές ομάδες. Αντιπροσωπεύουν το πλήρες φάσμα της παλαιστινιακής πολιτικής. Διοργανώνουν διαλέξεις, εκθέσεις βιβλίων, συλλαλητήρια και άλλες εκδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη και συμμετέχουν σε φοιτητικές εκλογές. Τα κατηγορητήρια συχνά αναφέρονται σε αυτές τις τυπικές δραστηριότητες της ζωής στην πανεπιστημιούπολη.

Η στόχευση των Παλαιστινίων φοιτητών είναι μια επίθεση στο μέλλον τους. Είναι μια συστηματική προσπάθεια να υπονομευθεί η ικανότητα των νέων Παλαιστινίων να οργανωθούν μεταξύ τους για ένα απελευθερωμένο μέλλον για τον λαό τους: Ένα μέλλον χωρίς αποικισμό, απαρτχάιντ και κατοχή.

Αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά μια άμεση και συλλογική παραβίαση του δικαιώματος των Παλαιστινίων μαθητών στην εκπαίδευση, όπως επιβεβαιώνεται στο άρθρο 26 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το άρθρο 13 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα. Η στοχευμένη καταστολή των φοιτητών είναι μόνο μια όψη του εγκλήματος του απαρτχάιντ του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Καταδικάζουμε τη συνενοχή της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία όχι μόνο απέτυχε να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους φοιτητές, αλλά έχει επίσης εμπλακεί σε πολιτική κράτηση και παρενόχληση φοιτητικών κινημάτων στο πλαίσιο του «συντονισμού ασφαλείας» με το Ισραήλ.

Παλαιστίνιοι φοιτητές στην κατεχόμενη Παλαιστίνη του 1948 -Παλαιστίνιοι φοιτητές στο Ισραήλ- υφίστανται συνεχή, συστηματική παρενόχληση και διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων σε φοιτητικές ομάδες και απαγορεύσεις εκδηλώσεων και διαδηλώσεων.

Επιπλέον, οι φοιτητικές ομάδες αλληλεγγύης της Παλαιστίνης και διεθνώς στοχοποιούνται με εκστρατείες δυσφήμισης, απαγορεύσεις διοργανώσεων και διοικητική καταστολή, με αυτές τις προσπάθειες να υποστηρίζονται επίσημα και ανεπίσημα από την ισραηλινή κυβέρνηση και λόμπι υπέρ του απαρτχάιντ σε όλο τον κόσμο. Όλο αυτό το διάστημα, οι Παλαιστίνιοι φοιτητές πρόσφυγες στερούνται του δικαίωματός τους να επιστρέψουν στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Αυτός ο διωγμός υποστηρίζεται από δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια, στρατιωτικές συναλλαγές και απεριόριστη πολιτική υποστήριξη που δίνεται στο Ισραήλ από μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Αυστραλία. Αυτό συμπίπτει με τη στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας στις ιμπεριαλιστικές χώρες και την παγκόσμια χρήση στρατιωτικής και οικονομικής κυριαρχίας ενάντια στους λαούς του κόσμου. Οι διώξεις των Παλαιστινίων από το Ισραήλ αντικατοπτρίζουν την κρατική καταστολή των λαϊκών κινημάτων και περιθωριοποιημένων λαών σε αυτές τις χώρες, ιδίως των ιθαγενών και των απελευθερωτικών κινημάτων των μαύρων.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στη δίωξη του παλαιστινιακού φοιτητικού κινήματος και των μεμονωμένων Παλαιστινίων φοιτητών πίσω από τα ισραηλινά κάγκελα. Είμαστε δίπλα στους Παλαιστίνιους φοιτητές!

Μετάφραση Γιαν. Σιμ.