ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΩΝ ΜΜΕ

 

 

 

Την Τετάρτη της 31ης Αυγούστου το βράδυ, ο υφυπουργός Εργασίας Πετρόπουλος, παλιός νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΑ, κάρφωσε άλλο ένα καρφί στο φέρετρο του ασφαλιστικού των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Ισως πρόκειται για το πιο μεγάλο καρφί, μετά από την προγραμματισμένη κατάργηση του αγγελιόσημου.

Σε νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας και μόλις λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση της τριμερούς που συζητάει το θέμα του ασφαλιστικού, με μια τροπολογία, το Υπ. Εργασίας καταργεί την οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια του Ταμείου και δρομολογεί έτσι τη νομική δυνατότητα απαλλοτρίωσης των αποθεματικών του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, ήτοι περίπου ένα δισεκατομμύριο  ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, στα οποία το δημόσιο δεν έχει συνεισφέρει ούτε κατά ένα ευρώ (προέρχονται όλα από το αγγελιόσημο), μπαίνουν στη διάθεση του Υπουργού, για να κλείνει ανά πάσα στιγμή ό,τι τρύπες έχει στα ταμεία που έχει κατ’ εντολήν του μνημονίου ενσωματώσει στο Υπερ-Ταμείο του ΕΦΚΑ.

Πέραν της έμεσης πράξης απαλλοτρίωσης, η απόφαση αυτή του Υπουργείου καθιστά σαφείς τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την επικείμενη συνάντηση της τριμερούς επιτροπής η οποία την Δευτέρα 5/9 συζητάει με τους εργοδότες και τις συνδικαλιστικές ενώσεις το ασφαλιστικό του κλάδου των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η λογιστική και ταμειακή αυτονομία του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ ήταν ένα από τα πέντε -το σημαντικότερο μαζί με τη διασφάλιση του πόρου χρηματοδότησης- σημεία τα οποία η ΕΣΗΕΑ έχει θέσει ως βάση των διαπραγματεύσεων στην τριμερή επιτροπή.

Κατά συνέπεια, πέραν των οποιονδήποτε δηλώσεων του κ. Πετρόπουλου για τις προθέσεις του, είναι απολύτως σαφές ότι η Κυβέρνηση και ειδικά οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Πετρόπουλος, σε συνεργασία με τους εργοδότες των ΜΜΕ, στους οποίους αυτές τις ημέρες αντί πινακίου φακής μοιράζει τις νέες τηλεοπτικές άδειες, χρησιμοποιεί την διαδικασία της τριμερούς για να καθυστερήσει οποιαδήποτε κινητοποίηση του κλάδου ενώ την ίδια στιγμή γράφει -εκ των προτέρων- στα παλιότερα των υποδημάτων του, τα πέντε διεκδικητικά σημεία της ΕΣΗΕΑ και του κλάδου.

Είναι προφανές επίσης ότι με την απαλλοτρίωση των αποθεματικών του κλάδου στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ απαλλοτριώνονται τα κεκτημένα αλλά και η δυνατότητα χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ με όρους που ο κλάδος διεκδικεί εδώ και καιρό.

Όπως σημειώνει σχετική ανακοίνωση του Μετώπου για την Ανατροπή στα ΜΜΕ, μετά από όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από “διαδικασίες διαπραγμάτευσης” οι οποίες το μόνο που έχουν εξασφαλίσει μέχρι στιγμής είναι από την μία μεριά απαραίτητο χρόνο σε κυβέρνηση και εργοδότες για να προωθήσει την εφαρμογή της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης και την ληστεία του κλάδου και από την άλλη τον “αφοπλισμό” αναμονής της μαχητικής ικανότητας ενός κλάδου που συνεχίζει να αιμοραγεί με απολύσεις, μειώσεις αποδοχών και διαρκή εξευτελισμό στο πλαίσιο της ανανέωσης της σχέσης διαπλοκής μεταξύ Κυβέρνησης – ΜΜΕ και τραπεζών.      

Η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι “οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει να κινηθούμε και να υποστηρίξουμε εδώ και τώρα την εκκίνηση διαδικασιών, συγκεντρώσεων, συνελεύσεων που θα απαιτήσουν και θα πετύχουν την διακοπή της διαπραγμάτευσης -παρωδίας με υπουργείο και εργοδότες.

Κάθε τέτοια συνάντηση αποδείχθηκε ότι δεν είναι τίποτα άλλο από το πρόσχημα για να κάνουν αυτοί ένα βήμα μπροστά και εμείς ένα βήμα πίσω.

Η ΕΣΗΕΑ και οι άλλες Ενώσεις πρέπει να αρνηθούν μετά από το χθεσινοβραδυνό φιάσκο κάθε συζήτηση με τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς “εκτελεστές” του κλάδου.

Έχει έρθει η ώρα που εμείς οι εργαζόμενοι του κλάδου πρέπει να αναλάβουμε την υπεράσπιση των Ταμείων μας ενάντια σε κυβέρνηση και μνημονιακή διαπλοκή.

* Καμία συνάντηση με τους εργοδότες και τους υπουργούς τους.

* Κανένα περιθώριο συνύπαρξης και συμβιβασμού με τους “ανθρώπους” τους μέσα στις γραμμές μας…”.