ΛΙΒΑΝΑΤΕΣ: ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

[Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει ταχθεί στο πλευρό των προσφύγων. Συγκινητικές είναι οι σκηνές με απλούς ανθρώπους του λαού, μεγάλους και νεότερους, σε χωριά και πόλεις όλης της χώρας, από τα νησιά μέχρι την Ειδομένη, που κάτι προσφέρουν στους πρόσφυγες. Ρούχα, φάρμακα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης… Και πάντα ένα χαμόγελο. Προσφέρουν υλικά από το υστέρημά τους, και πολλά περισσότερα από το πλεόνασμα της ψυχής τους.

Φυσικά, δίπλα στον αλληλέγγυο λαό υπάρχουν και οι γνωστοί επαγγελματίες της φιλανθρωπίας, που όταν δεν βγάζουν κέρδη απο την στενόκαρδη «ανθρωπιστική βοήθεια», βγάζουν φωτογραφίες για μελλοντικές επενδύσεις στο χρηματιστήριο του «ανθρωπισμού».

Και υπάρχουν και οι άλλοι. Με τα ρατσιστικά αλυχτίσματα και τα εθνικιστικά παραληρήματα. Οι ναζιστές της Χ.Α. και οι όμοιοί τους. Που βρίσκουν ότι οι πρόσφυγες εγκυμονούν κινδύνους, φέρνουν μαζί τους τρομοκράτες, απειλούν με αλλοίωση την καθαρότητα της φυλής ή ρίχνουν τις τιμές των ακινήτων στην περιοχή τους… Η ανταπόκριση από το Φθιώτιδα είναι χαρακτηριστική.

Θ.Κ.]

(του ανταποκριτή μας στην Φθιώτιδα, Κώστα Ντάκουλα)

Ένα μικρό ξενοδοχείο στις Λιβανάτες Φθιώτιδας φιλοξενεί εδώ και λίγες μέρες υπό αξιοπρεπείς συνθήκες σίτισης και στέγασης, 100 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι επί δύο εβδομάδες στην Ειδομένη.

Οι πρόσφυγες δίνουν ζωή στην περιοχή που είναι σχετικά έρημη, ένα χιλιόμετρο μακριά από το χωριό, κοντά στην παραλία των Αγίων Θεοδώρων. Το ξενοδοχείο ονομάζεται Edelweiss και υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτήν την εποχή θα ήταν κλειστό ή θα υπολειτουργούσε καθώς η περιοχή έχει χαμηλή τουριστική κίνηση και κυρίως εποχική που εμφανίζεται μόνο σε 2-3 καλοκαιρινούς μήνες.

Οι ανάγκες φιλοξενίας των προσφύγων στην μονάδα οδήγησαν την συγκεκριμένη επιχείρηση να κάνει έκτακτες προσλήψεις προσωπικού. Παράλληλα, άρχισαν δειλά-δειλά να δουλεύουν πριν την προβλεπόμενη έναρξη της σεζόν και μερικά από τα μαγαζιά της ευρύτερης περιοχής καθώς οι πρόσφυγες που ανήκουν σε μεσαία οικονομικά στρώματα κάνουν από εκεί τα βασικά ψώνια τους καθημερινά.

Την στιγμή που γράφονταν αυτές τις γραμμές μάλιστα, αναμενόταν η άφιξη κι άλλων 100 προσφύγων, από την Ειδομένη και αλλού, που θα δημιουργούσαν πληρότητα 100% στην μικρή ξενοδοχειακή μονάδα και νέες προσλήψεις προσωπικού ενώ θα διπλασίαζαν και την κίνηση στην περιοχή.

Παρόλο που αυτό γίνεται υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, μέσω ΜΚΟ που χρηματοδοτούν την φιλοξενία με πλήρη σίτιση και οι πρόσφυγες ήρθαν με την έγκριση του διασυντονιστικού κυβερνητικού οργάνου…

Παρόλο που ο ίδιος ο δεξιός περιφερειάρχης Μπακογιάννης –προφανώς για τους δικούς του εσωκομματικούς πολιτικούς λόγους– έχει ήδη δημιουργήσει μονάδα φιλοξενίας με δαπάνες της περιφέρειας σε εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο του ΕΟΤ στις γειτονικές Θερμοπύλες…

Εντούτοις, ο προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ δήμαρχος Λιόλιος μαζί με μερικούς ακόμη κάτοικους -σε μια περιοχή που η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής σημειώνει υψηλά ποσοστά- απειλεί με διάφορους τρόπους τον ξενοδόχο κ. Νίκου, και προσχηματικά του στέλνει πότε την πολεοδομία και πότε το υγειονομικό κάνοντάς του πόλεμο. Δηλώνει δε την ρητή άρνησή του να τον βοηθήσει ως δήμαρχος της περιοχής και τον απειλεί όπως ο ίδιος κατήγγειλε δημοσίως στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Star Κεντρικής Ελλάδας.

Ο δήμαρχος μάλιστα σε ένα μισαλλόδοξο παραλήρημα στο ίδιο κανάλι, ζητάει οι πρόσφυγες να κλειστούν σε στρατόπεδο επειδή δήθεν είναι παράνομοι δείχνοντας ότι αγνοεί ηθελημένα την πραγματικότητα των προσφύγων που αιτούνται άσυλο στην ΕΕ. Kαι απειλεί με την σειρά του τον ξενοδόχο με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.

Συνεπικουρείται δε από έναν αντιδήμαρχο (επ’ αντιμισθία) της περιοχής που συναγελάζεται δημοσίως με στελέχη της τοπικής Χρυσής Αυγής στις Λιβανάτες.

Tα στελέχη της ναζιστικής συμμορίας, είναι μεγαλο-ιδιοκτήτες και μεγαλο-καλλιεργητές γης, που απασχολούν κάτω από αφόρητες συνθήκες εισφοροδιαφυγής (και γενικευμένης φοροδιαφυγής) μαύρη και αδήλωτη εργασία οικονομικών μεταναστών, κυρίως Βουλγάρων Τσιγγάνων, με αμοιβές έως 20 την μέρα.

Αυτοί οι κύριοι, που διασπείρουν το ρατσιστικό μίσος στην περιοχή και διαθέτουν και γραφεία της συμμορίας στη γειτονική Αταλάντη, είχαν απασχολήσει πριν λίγες εβδομάδες το πανελλήνιο, καθώς σήκωσαν το γνωστό φιλοχρυσαυγίτικο πανό στην αγροτική κινητοποίηση της Πλατείας Συντάγματος (πριν εκδιωχθούν βέβαια με συνοπτικές διαδικασίες από τους αγροτο-συνδικαλιστές της αριστεράς).

Μια από τις πιο καλές σε ποιότητα υποδομές φιλοξενίας προσφύγων, έχει δυστυχώς βρεθεί μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον από έναν δήμαρχο, που αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ (το διαχρονικό κόμμα της λαμογιάς) στηρίζει την ρατσιστική ρητορική, σε ένα χωριό, σαν τις Λιβανάτες που η ναζιστική συμμορία δυστυχώς πήρε ένα υψηλότατο 13,5% στις τελευταίες εκλογές. Είναι μαζί με τον κατάπτυστο δήμαρχο Κω οι δύο μοναδικοί δήμαρχοι (και οι δύο προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ) που πήραν ανοιχτά μέρος ενάντια στη φιλοξενία των προσφύγων και κάνουν τα κλειστά μάτια στη ναζιστική συμμορία των μαχαιροβγαλτών.

Ωστόσο ακόμη και εκεί, η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη του κόσμου από Αταλάντη και Λιβανάτες αρχίζει και ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά.

ΥΓ. Την ίδια στιγμή στη γειτονική Λαμία, στους πρόσφυγες των Θερμοπυλών πρόσφερε τη λαγάνα-γίγαντα ο φούρνος του Αντώνη Αντωνίου από τον Άγιο Σεραφείμ Λαμίας. Διατηρώντας και φέτος την παράδοση να ψήνει μία λαγάνα γίγαντα μήκους 65 μέτρων και να την μοιράζει στους συμπατριώτες του, αυτή τη φορά επέλεξε με την βοήθεια του δημάρχου Λαμίας Νίκου Σταυρογιάννη να την μοιράσει στους πρόσφυγες που βρίσκονται στις Θερμοπύλες…


Λιμάνι του Πειραιά, Τετάρτη 16 Μαρτίου. Γιατροί με τη συνδρομή αλληλέγγυων από τα κοινωνικά ιατρεία Πατησίων, Νέας Σμύρνης και Ιλίου, έχουν στήσει υπαίθριο ιατρείο έξω από το «Πέτρινο» και εξετάζουν πρόσφυγες, κυρίως παιδιά και χορηγούν φάρμακα. Και ζεστά χαμόγελα…