Λόφος Φιλοπάππου: ανοιχτός και ζωντανός για τους κατοίκους & όχι φιλέτο για τους ιδιώτες και τους διεθνείς τοκογλύφους

Κάλεσμα σε Συγκέντρωση – Συζήτηση
Λόφος Φιλοπάππου
ανοιχτός και ζωντανός για τους κατοίκους
& όχι φιλέτο για τους ιδιώτες και τους διεθνείς τοκογλύφους
Στις 3 Νοέμβρη 2018 συμπληρώνονται 16 χρόνια από την δημιουργία ενός πρωτόγνωρου ανεξάρτητου μαζικού κινήματος κατοίκων στις γειτονιές μας. Στις 3/11/2002 καλέστηκε με πρωτοβουλία λίγων ατόμων και σύνθημα “ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Όλοι οι κάτοικοι πρέπει να εξ – ΕΓΕΡΘΟΥΜΕ” η πρώτη Συγκέντρωση Οργής και Διαμαρτυρίας – Λαϊκή Συνέλευση στον περιφερειακό του Φιλοπάππου, ενάντια στο κλείσιμο των εισόδων ελεύθερης πρόσβασης και την εμπορευματοποίηση του Λόφου. Περισσότεροι από 500 κάτοικοι κάθε ηλικίας μετά από συζήτηση, αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ και έριξαν τα κάγκελα της περίφραξης που στήθηκαν με πρόσχημα την αξιοποίηση και την αρχαιολογική ανάδειξη του λόφου.
Ο λόφος του Φιλοπάππου είναι μία ελεύθερη έκταση 700 στρεμμάτων στην καρδιά της Αθήνας. Εχει πολυδιάστατο χαρακτήρα, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν πάντα ένας ελεύθερος χώρος με σημαντικό οικοσύστημα, ένας χώρος περιπάτου και αναψυχής. Αυτόν τον ελεύθερο δημόσιο χώρο με αποφασιστικότητα διεκδίκησαν και προστάτευσαν οι κάτοικοι, όταν η Ανώνυμος Εταιρία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ ΑΕ), το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και ο Δήμος της Αθήνας, ήθελαν να περιφράξουν με κάγκελα, να βάλουν φωτισμούς και εισιτήρια, να ανοίξουν δρόμους και να τον εμπορευματοποιήσουν με υπαίθριες εκθέσεις γλυπτικής, θέατρα τύπου Λυκαβηττού, αναψυκτήρια και μαγαζιά. Οι κάτοικοι από το 2002 και μετά με το διαρκή αγώνα τους, ανέπτυξαν ένα πολύμορφο και μαζικό κίνημα, σύρθηκαν πολλές φορές στις αίθουσες των δικαστηρίων – με αποφάσεις υπέρ των κατοίκων. Μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, πορείες, διαμαρτυρίες, ημερίδες, δενδροφυτεύσεις κατάφεραν να μείνει προσβάσιμος για όλο το εικοσιτετράωρο χωρίς περιφράξεις και άλλου είδους εμπορική εκμετάλλευση, σταμάτησαν την καταστροφή των λιθόστρωτων του Λουμπαρδιάρη από τη διέλευση αυτοκίνητων, απέτρεψαν χάρις στην καθημερινή επιφυλακή -τον Αύγουστο 2003- την ολοκληρωτική καταστροφή του από 17 εμπρησμούς. Διεκδίκησαν και συνεχίζουν να διεκδικούν την πυροπροστασία του, την φροντίδα και άρδευση των δέντρων και των φυτών, τον σεβασμό στην βιοποικιλότητά του και την ελεύθερη πρόσβαση για όλους και όλες, αποτρέποντας τα σχέδια για την εκμετάλλευσή του ως άλλη μια πηγή κέρδους για τους καπιταλιστές.
Την 15/8/2018 αργά τη νύχτα έχασε τη ζωή του πέφτοντας από ύψος 20 μέτρων στο λόφο ένας 25χρονος, όταν 3 άτομα προσπάθησαν να τον ληστέψουν. Και αυτό το τραγικό γεγονός έγινε βούτυρο στο ψωμί των media παρουσιάζοντας ένα λόφο απλησίαστο και παίζοντας τον δικό τους ρόλο στο επικοινωνιακό παιχνίδι του κράτους και των επιχειρηματιών.
Στη καρδιά της Αθήνας, ο λόφος είναι ένα ωραίο φιλέτο για εκμετάλλευση. Από την μία, στις γειτονιές που τον περιβάλλουν η τουριστικοποίηση αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και ο λόφος προβάλλεται ως δελεαστικό τουριστικό αξιοθέατο. Από την άλλη, σχέδια για το ξεπούλημα και μεταβίβαση 10.000 μνημείων στο Υπερταμείο είναι προς συζήτηση από τους κυβερνώντες, που πιθανά να περιλαμβάνουν και κομμάτια του λόφου. Ετσι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα έχει την κυριότητα ενός μουσείου ή αρχαιολογικού χώρου αφού θα δωθούν στους δανειστές ως εγγύηση δανείων του δημοσίου χρέους για έναν ολόκληρο αιώνα.
Την εποχή “άνθησης” για την Ελλάδα, των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που εκτός των άλλων υπέρογκων ποσών, -σπαταλήθηκαν περίπου 10 δις ευρώ για έργα βιτρίνας-, το κίνημα απέτρεψε να πωληθούν τμήματα του λόφου στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω των Ελ. Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ ΑΕ) πρώην ΕΟΤ, όπως το Θέατρο της Δώρας Στράτου, το αναψυκτήριο του Λουμπαρδιάρη και το εστιατόριο του Διονύσου.
Σήμερα την εποχή της σήψης του καπιταλισμού, που γεννά πολέμους και μετανάστευση, με το ΔΝΤ και τα μνημόνια, με το ξεπούλημα των δασικών εκτάσεων, την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, τις ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών αγαθών, την καταστολή και τον ελέγχο της ζωής “για μια ζωή, χωρίς ζωή”, οι κυβερνώντες διαμέσου των ΜΜΕ σε στενή συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και με πρόφαση την εγκληματικότητα, προτείνουν να εφαρμόσουν ξανά όλα εκείνα τα σχέδια που το κίνημα κατοίκων είχε αποτρέψει από το 2002 και μετά. Γνωρίζουμε και από άλλους κλειστούς ελεύθερους (π.χ. Πεδίο Αρεως) ότι οι περιφράξεις δεν εμποδίζουν την εγκληματικότητα, αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι γκετοποίηση και απομόνωση. Τα κάγκελα, η αστυνομοκρατία στο λόφο και τελικά η αποστείρωσή του από τους κατοίκους του, είναι λύσεις μόνο γι’ αυτούς που θέλουν να τον ιδιωτικοποιήσουν και να τον ξεπουλήσουν.
Οι κάτοικοι αγωνίζονται ενάντια στη βιοεξουσία και τον βιοέλεγχο σε μια πόλη “φυλακή” που όλα θα πωλούνται και θα αγοράζονται, για έναν Ελεύθερο Ανοιχτό και Ζωντανό λόφο Φιλοπάππου μακριά από οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση χωρίς κάγκελα, μαγαζιά και εισιτήρια για όφελος των ιδιωτών και των διεθνών τοκογλύφων.
Η ‘Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων – Θησείου – Κουκακίου’ καλεί σε συγκέντρωση – συζήτηση την Κυριακή 14 Οκτώβρη 2018, στις 11.30 π.μ. στο πάρκο Βουτιέ, στον περιφερειακό του λόφου, απέναντι απ’ το θέατρο Δώρας Στράτου.
Τρ. Β