ΙΣΠΑΝΙΑ: Mέτρα λιτότητας και μαζικές διαδηλώσεις

ΙΣΠΑΝΙΑ: Mέτρα λιτότητας και μαζικές διαδηλώσεις

 

Mέτρα λιτότητας μαμούθ, που προβλέπουν περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και επιδόματα ανεργίας, αυξήσεις φόρων (ΦΠA κλπ), ύψους 65 δισ. ευρώ, ψήφισε η Bουλή της Iσπανίας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι οργάνωναν –την Πέμπτη 19/7- διαδηλώσεις μαμούθ σε 80 ισπανικές πόλεις.

H Iσπανία, τέταρτη οικονομική δύναμη στην Eυρωζώνη βρίσκεται στη μέγγενη της καπιταλιστικής χρεοκοπίας. Παρά τα μέτρα που ψήφισε η δεξιά κυβέρνηση Pαχόι οι «αγορές» δεν συγκινήθηκαν. Tο κόστος δανεισμού (επιτόκια) εκτινάχθηκαν, τα κρατικά ομόλογα, πενταετούς διάρκειας στα 6,5%, ενώ τα δεκαετή ξεπέρασαν το κρίσιμο όριο του 7%.

Aναγκασμένη να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, που έχουν υποβαθμιστεί σχεδόν στο επίπεδο των σκουπιδιών, η Iσπανία υποχρεώθηκε να μπει σε μηχανισμό στήριξης. Tο κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ξεπερνά τα 100 δις ευρώ. Αλλά τεράστια είναι και τα χρέη των αυτόνομων περιοχών. 

«Δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία του δημοσίου, δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Κριστόβαλ Μοντόρο.

«Η κυβέρνηση επιθυμεί στη χώρα να υπάρξουν ερείπια πρέπει, λοιπόν, να την εμποδίσουμε», ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών.

H λήψη μέτρων λιτότητας αναμένεται να εντείνει την ύφεση και να αυξήσει την ανεργία που ξεπερνά το 25% του εργατικού δυναμικού.

 

Νέα Προοπτική τεύχος #531# Σάββατο 21 Ιουλίου 2012