Την Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022, η εργατική τάξη στην Ελλάδα ενώνει το βηματισμό της με τους εργάτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και Γερμανίας, με την εργατική τάξη της Ευρώπης, στον αγώνα ενάντια στην πρωτοφανή φτωχοποίηση και εξαθλίωση, την ακρίβεια, την ανεργία και την απειλή επέκτασης του πολέμου που παράγει η κρίση του καπιταλισμού στην περίοδο της παρακμής του.

Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της γενικής απεργίας της 9ης Νοέμβρη – στον αγώνα για τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κυβέρνηση της ακρίβειας, της φτώχειας, της ελαστικής και ανασφαλούς εργασίας, των υποκλοπών και της διαφθοράς. Ενάντια στο παρηκμασμένο εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού. Μπορεί οι γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να θέλουν μια συνήθη απεργιακή “τουφεκιά”, όπως αυτές που επί πολλά χρόνια μας συνήθιζαν. Όμως η κατάσταση δεν είναι ίδια ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ας παλέψουμε να μετατρέψουμε την μονοήμερη απεργία σε έναυσμα ενός μεγάλου πανεργατικού ξεσηκωμού, για να βάλουμε φρένο στην καταστροφή στην οποία μας οδηγούν. Να διαμορφώσουμε τους όρους μιας αξιοβίωτης ζωής.

Η «κανονικότητά» τους έχει αποκαλυφθεί ως εφιάλτης. Είναι η κανιβαλική νεοφιλελεύθερη οικονομική συνταγή με την οποία εδώ και δώδεκα χρόνια μάς ματώνουν, με τις πολιτικές των μνημονίων που όλοι τους ψήφισαν και έχουν επιβάλλει στη χώρα μέχρι το 2060! Μας καλούσαν και μας καλούν σε θυσίες -την ώρα που οι κεφαλαιοκράτες φίλοι τους υπερκερδοσκοπούν και θησαυρίζουν- αλλά οι πολιτικές τους δεν μπορούν να τιθασεύσουν τον τυφώνα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Αντίθετα, η ιλιγγιώδης ακρίβεια συνθλίβει τους μισθούς και τις συντάξεις. Το 12% του -επίσημου- πληθωρισμού σημαίνει ότι όλα, μισθοί, συντάξεις, μικροκαταθέσεις, απομειώνονται και εξανεμίζονται. Στο μεταξύ, ένα νέο κύμα ανεργίας κάνει την εμφάνισή του καθώς εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την έκρηξη της ενεργειακής ακρίβειας και οδηγούνται στο κλείσιμο. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει ο Μητσοτάκης και τα αστικά κόμματα είναι φτώχεια, εξαθλιωμένο σύστημα δημόσιας υγείας και παιδείας, στεγαστικό πρόβλημα, κοινωνικές ανισότητες και κοινωνικό αποκλεισμό, διαφθορά, γυναικοκτονίες και παιδοβιασμούς… Αυτός ο απάνθρωπος κόσμος τους, στηριγμένος στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης από το -ιμπεριαλιστικό πλέον χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο-, πρέπει να ανατραπεί. Και μάλιστα επειγόντως, γιατί μαζί με τον οικονομικό πόλεμο κατά των εργαζομένων τάξεων, και την κλιματική κρίση, φέρνει μαζί του, ως θανάσιμο προϊόν της παρακμής του, τον καταστροφικό θερμό πόλεμο “δι’ αντιπροσώπων” στην Ουκρανία, που απειλεί να μετατραπεί σε μια πλανητική καταστροφή. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και από κοντά σαν κυνηγόσκυλο ο Μητσοτάκης, είναι οι πρώτοι εμπρηστές του πολέμου.

Μόνο η παγκόσμια εργατική τάξη, που πάνω της στηρίζεται όλη η κοινωνική παραγωγή, μπορεί να σταματήσει την πορεία προς την καταστροφή, να σωθεί η ίδια και να σώσει όλο το λαό.

Κάτω η ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ – κυβέρνηση του ενεργειακού ολιγοπωλίου και του χρηματιστηρίου της ενέργειας, που διαλύει τη δημόσια υγεία και παιδεία, παραδίδει τα βουνά και κάθε ελεύθερο χώρο βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα, την ίδια στιγμή που με την ωμή βία της αστυνομίας καταστέλλει τα εργατικά κινήματα, χτυπάει τις απεργίες με τον άθλιο αντεργατικό απεργοκτόνο νόμο 4808, κι επιχειρεί τη φίμωση των φοιτητών με την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Να μετατρέψουμε τη Γενική Απεργία της 9ης Νοέμβρη σε αφετηρία για ένα οργανωμένο, ταξικό μέτωπο αγώνα που θα θέσει στο περιθώριο τις υποταγμένες και αφομοιωμένες από το Κράτος γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες. Εμπρός για τη γενική απεργία διαρκείας, να βάλουμε τέλος στις διεφθαρμένες εκμεταλλευτικές κυβερνήσεις και στο σύστημά τους. Για τη Ζωή και την αξιοπρέπεια, για να πάρουν οι εργάτες το τιμόνι αυτού του κόσμου, για την εργατική εξουσία και το σοσιαλισμό!

Μαχόμενη Εργατική Κίνηση 19-102022