του Γιάννη Αγγέλη

Η ελληνο-τουρκική κρίση, που δεν αποτελεί παρά το πλέον “φασαριόζικο” μέρος της ευρύτερης διεθνούς αναταραχής στην Ανατ. Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, φαίνεται πως περνάει σε μία νέα εξαιρετικά αποκαλυπτική φάση της.

Τα στοιχεία που έχουν αρχίσει να αναδύονται δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό πλέον να έχει ανοίξει ο διάδρομος για έναν αργό και δύσκολο συμβιβασμό ανάμεσα στα ευρωπαϊκά ιμπεριαλιστικά –ειδικά τα γαλλικά και τα γερμανικά- συμφέροντα στην περιοχή και την απέλπιδα προσπάθεια του Ερντογάν να αποδείξει στο εσωτερικό πολιτικό και οικονομικό πεδίο ότι είναι σε θέση να σταθεροποιήσει την θέση του ως τον κυρίαρχου παράγοντα στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον ευρωπαϊκό τύπο η Μέρκελ πρόκειται να εμπλέξει σε διάλογο τον Ερντογάν με αντάλλαγμα τη συμμετοχή του τόσο στην κατανομή του φυσικού αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο όσο και στον βασικό αγωγό μεταφοράς του στην Ευρώπη.

Η Γαλλία και ο Μακρόν υπό την πίεση του Βερολίνου και με αντάλλαγμα την αποκατάσταση της επιρροής του στη Λιβύη, την διασφάλιση των συμφερόντων της TOTAL και την απόσυρση της ουσιαστικής παρουσίας της Τουρκίας από τις ζώνες επιρροής της στις πρώην γαλλικές αποικίες της Αφρικής αλλά και την Μ. Ανατολή δείχνει σημάδια ετοιμότητας για συμμετοχή στο εγχείρημα αυτό.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι λεονταρισμοί Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία με τις πλάτες Μακρόν εμφανίζονται ως εξαιρετικά βραχυπρόθεσμης διάρκειας

Βέβαια παραμένει η αβεβαιότητα από την παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, ιδιαίτερα σε σχέση με την “συμμετοχή” του ΝΑΤΟ στις εξελίξεις αυτές.

Ενδεικτικό των εξελίξεων αυτών και της νέας τροπής που παίρνουν τα γεγονότα είναι το αξιόπιστο άρθρο της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου στο Euro2day.gr (8/9) με τίτλο: “Το παιχνίδι των αγωγών παίζει η Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά”, το οποίο ανεξάρτητα από τις προσωπικές απόψεις της δημοσιογράφου εντοπίζει αξιοπρόσεκτες μεταβολές στη στάση Βερολίνου – Παρισιού.  

Ακολουθούν τα βασικά σημεία του άρθρου που αφορούν στις εξελίξεις αυτές.

“Έντονες ανησυχίες προκαλούν συγκεκριμένες διαρροές από το Βερολίνο, που παρουσιάζουν την Αγκελα Μέρκελ ως τη μοναδική πολιτικό που μπορεί να «χειριστεί» τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επισημαίνουν ότι για να τα καταφέρει και να αποκλιμακώσει την ένταση, σκέφτεται να προτείνει ως λύση τη συμμετοχή της Τουρκίας στις συζητήσεις για το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τόσο γερμανικά μέσα όσο και το πρακτορείο Bloomberg, σε άρθρο γνώμης έγραψαν χθες ότι μία από τις προτεινόμενες λύσεις είναι η συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, από το οποίο είναι αποκλεισμένη λόγω του «βέτο» που θέτει στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης προτείνεται «η διαμεσολάβηση της καγκελαρίου, προκειμένου, αφενός, να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της με το επιχείρημα ότι η πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική για ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία και αφετέρου, να πείσει την Τουρκία και την Κύπρο ότι η Ευρώπη είναι η πιο λογική αγορά για το φυσικό αέριο, ενώ η πιο σύντομη διαδρομή περνάει μέσα και από τις δύο χώρες».

Αιφνιδιαστικά δηλαδή και χωρίς να έχει γίνει νύξη για μια τέτοια εξέλιξη, το Βερολίνο ρίχνει στον χορό των δημοσιευμάτων και της έντασης κάτι που μόνο η ίδια η Τουρκία τολμούσε μέχρι τώρα να απαιτήσει: νομιμοποίηση μέσω διαλόγου των βλέψεών της στο φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου.

Η διαρροή προκαλεί ερωτήματα. Το Euro2day.gr επικοινώνησε με αξιωματούχο στο Βερολίνο, που παραδέχθηκε ότι η εν λόγω πρόταση υπάρχει στο τραπέζι ως στοιχείο κατευνασμού του Ερντογάν.

Ελλάδα και Κύπρος πάντως δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένες να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο.

Προκαλεί όμως ερωτήματα η διαρροή, γιατί έρχεται μετά την «έκθεση ιδεών» του Γενικού Γραμματέα του ΝATO κ. Στόλτενμπεργκ, που επίσης φωτογραφίζει τις αξιώσεις της Τουρκίας. Πηγή του ΝΑΤΟ, μάλιστα, είχε αναφέρει σε δημοσιογράφους μέσα στον Αύγουστο και πριν σηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ (που για πολλούς θεωρήθηκαν σκόπιμες) ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν έτοιμος για αμοιβαίες υποχωρήσεις, αποκλιμάκωση και διάλογο».”

Τι θα πει ο Μισέλ στον Μητσοτάκη

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι “ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ φέρεται να έχει συμπλεύσει με τη γραμμή Μέρκελ για αποφυγή, αν είναι δυνατόν, της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος των Βρυξελλών ανέφερε στο Euro2day.gr ότι ο κ. Μισέλ αναμένεται να κλιμακώσει τις πιέσεις προς την Αθήνα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δείξει διάθεση διαλόγου.

Στη φαρέτρα του εμπεριέχεται και η «ιδέα» της Γερμανίας ότι το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου είναι τόσο πολύ ώστε να «γεμίσει» δύο αγωγούς προς την Ευρώπη. Ο ένας να περνάει μέσω Τουρκίας και ο άλλος από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω Ελλάδας. Έτσι αναμένεται να γίνει μια απόπειρα συμμετοχής όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και των Τουρκοκυπρίων στο Forum του East Mediterranean Gas.

Δύσκολο το κοινό ανακοινωθέν από την Κορσική

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται πως αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία βάζει όλα τα θέματα στο τραπέζι για να πάρει ό,τι μπορεί. Το κάνει γιατί βλέπει ότι έχει «υποστηρικτές» εντός της ΕΕ, με πρώτη τη Γερμανία.

Αθήνα και Λευκωσία βασίζονται πολύ στη στήριξη της Γαλλίας και του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Μόλις χθες, όμως, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Nτριάν παραδέχθηκε ότι η Γαλλία δεν έχει πείσει ακόμα τους εταίρους για την αναγκαιότητα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ο κ. Λε Nτριάν αναφέρθηκε στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα και είπε ότι μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση. Ο κ. Λε Nτριάν κάλεσε δε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι την σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι το ζήτημα της ΝΑ Μεσογείου μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι», είπε.

Η προοπτική όμως να τεθούν όλα τα θέματα στο τραπέζι που αφορούν τη Γαλλία και την Τουρκία ενδέχεται να αποδυναμώσει τη στήριξη στα Ελληνοτουρκικά. Και αυτό γιατί το Παρίσι ενδιαφέρεται πολύ για την επιρροή του στη Λιβύη, στις γεωτρήσεις της TΟTAL στα ανοιχτά της Κύπρου και στην απόπειρα επιρροής της Τουρκίας σε πρώην γαλλικές αποικίες στην Αφρική.

Επιπλέον, με τη (διπλωματικά απαράδεκτη) στάση του Μαλτέζου ΥΠΕΞ χθες ενώπιον του Έλληνα ομολόγου του, που λίγο-πολύ έθεσε το ερώτημα «υποχωρήσεις ή πόλεμος», εκμηδενίζεται το ενδεχόμενο για κοινό σκληρό ανακοινωθέν κατά των τουρκικών προκλήσεων από τη Σύνοδο της Κορσικής…”.