ΜΑΧΑΊΡΙ ΣΤΙΣ ΝΈΕΣ ΒΑΣΙΚΈΣ ΣΥΝΤΆΞΕΙΣ

ΜΑΧΑΊΡΙ ΣΤΙΣ ΝΈΕΣ ΒΑΣΙΚΈΣ ΣΥΝΤΆΞΕΙΣ

Απώλειες έως 35- 40% θα δουν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι σε σχέση με τους σημερινούς, βάσει της συμφωνίας που προωθεί η κυβέρνηση με τους «θεσμούς» στο Ασφαλιστικό.

Στην συνάντηση (Τετάρτη 16/3) του Υπ. Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου από τη μία μεριά και των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών από την άλλη φάνηκε πως η εθνική σύνταξη (ή η νέα βασική σύνταξη), την οποία θα λάβουν όσοι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτηθούν μετά τη δημοσίευση του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου, θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και στα 340 ευρώ, ενώ με 15 χρόνια ασφάλισης για τους νέους συνταξιούχους θα μπορούσε να κυμανθεί, μάξιμουμ, στα 300 ευρώ.

Μ’ άλλα λόγια, η διαφορά μεταξύ της σημερινής βασικής σύνταξης του ΙΚΑ με 15 χρόνια ασφάλισης και της μελλοντικής νέας εθνικής (ή βασικής) σύνταξης θα έφτανε κοντά ακόμα και στο 40%.

Σε σχέση με τη σημερινή βασική σύνταξη του ΟΑΕΕ με 15 έτη ασφάλισης (340 ευρώ) η μείωση που θα προκύψει, σε περίπτωση που συμφωνηθεί η παραπάνω εθνική σύνταξη, θα φτάνει τα 40 έως 85 ευρώ (έως μείον 25%).

Να σημειωθεί πως η κατώτερη εθνική σύνταξη των 255-300 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης διαφέρει κατά 84 – 129 ευρώ από την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ με τα ίδια χρόνια ασφάλισης, την οποία είχε αρχικά προτείνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό προσχέδιο της.

Από την άλλη μεριά, όμως, η ελληνική πλευρά ενδέχεται να πάρει ως… «αντάλλαγμα» στη χαμηλότερη από τις προσδοκίες της εθνικής σύνταξης το εξής : Να μην μπουν εισοδηματικά κριτήρια στη λήψη της εθνικής σύνταξης, δηλαδή η νέα βασική σύνταξη να δίδεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδημα του ασφαλισμένου (π.χ. από έσοδα αξιοποίησης περιουσίας κ.λπ.) όπως αρχικά ζητούσαν οι θεσμοί.

Η λιλιπούτεια εθνική σύνταξη στην οποία φαίνεται να συμφωνούν κυβέρνηση –θεσμοί αποτελεί «οδηγό» των επιπέδων στα οποία θα φτάσουν οι συντάξεις για όσους ασφαλισμένους επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν συμπληρώνοντας 15 έως 25 χρόνια ασφάλισης.

Μ’ άλλα λόγια η χαμηλότερη από την προσδοκώμενη εθνική σύνταξη με 15 -20 χρόνια ασφάλισης θα «κατεβάσει» όλες τις συντάξεις που θα εκδοθούν με βάση ασφαλιστικούς βίους έως 25 χρόνια, οδηγώντας σε αναλογικές συντάξεις γύρω 450-500 ευρώ με 25 χρόνια ασφάλισης, όσο δηλαδή ανέρχεται η σημερινή βασική σύνταξη του ΙΚΑ με μόλις… 15 χρόνια ασφάλισης.

Ορθάνοιχτη παραμένει η αρένα της διαπραγμάτευσης σ’ ό,τι αφορά τον χρόνο του επαν-υπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων με την κυβέρνηση να προτείνει να γίνει κάτι τέτοιο έως τα μέσα του 2018 και τους θεσμούς να προτείνουν νωρίτερα, αν ήταν δυνατό και «άμεσα». Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα έπληττε τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις που θα ήταν κατά 20% υψηλότερες από εκείνες που θα προέκυπταν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Το δεύτερο «αντάλλαγμα» στη δραματική μείωση της νέας βασικής (σ.σ. εθνικής) σύνταξης αφορά τις επικουρικές συντάξεις, μιας και οι θεσμοί αρχίζουν να μην αποκλείουν μια μικρή αύξηση στις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης (π.χ. 1%). Από την άλλη μεριά, θα χρειαστούν περικοπές… έως 23% στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα των 600 εκατ. ευρώ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης φέτος.

Δ.Κ.