ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ... ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑ

Παρασκευή 1/11/2013 με ανακοίνωσή του, το  ΔΣ ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά σωματεία της Ελλάδας, δηλώνει πως δεν θα απεργήσει στην 24ωρη της 6/11 μιας και την θεωρεί σαν προσπάθεια της ΓΣΕΕ να θολώσει τα νερά και όχι να αντιταχθεί στην αντεργατική πολιτική. 
Η απόφαση αυτή του σωματείου «ΕΝΩΣΗ» των εργαζομένων στην εταιρία Αλουμίνιον της Ελλάδος, πάρθηκε στις 29/11/13 σε έκτακτο ΔΣ, κατά πλειοψηφία. Από το ΔΣ έλειπαν δυο μέλη, ο πρόεδρος του σωματείου και ο βουλευτής του Σύριζα Γιάννης Σταθάς. Από τους παρόντες η παράταξη ΕΚΕ (Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων, προερχόμενη από ένωση των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), διασπάστηκε δίνοντας από τους 5 παρευρισκόμενους, 2 υπέρ της απεργίας. Οι δυο παρευρισκόμενοι της παράταξης Εκτός Γραμμής (με την οποία έχει εκλεχτεί ο Σταθάς), ψήφισαν ενάντια στην απεργία, μαζί με τον εκπρόσωπο του ψηφοδελτίου ΠΑΜΕ-ΕΣΑΚ. Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων ψήφισε υπέρ της απεργίας.
Η αναποτελεσματικότητα των 24ωρων απεργιών είναι καταφανής, αλλά με τη μη συμμετοχή στην κινητοποίηση και απεργοσπασία, μπορείς να παλέψεις για αποτελεσματικές κινητοποιήσεις;
Η απάντηση είναι καθαρή, δεν μπορείς να παλέψεις για την δημιουργία των προϋποθέσεων που χρειάζονται (συντονισμό, συμμετοχή, διάρκεια) ώστε μια απεργία να γίνει πραγματικό όπλο για μάχη και όχι διακοσμητική περγαμηνή και παράσημο συνδικαλιστικής εξέλιξης, αν δεν παλέψεις μέσα από τις συνελεύσεις της απεργίας για τον συντονισμό, την συμμετοχή και την διάρκεια που χρειάζεται για να επιτύχει τους στόχους της.
Και από ό,τι είναι γνωστό, σε όλη την επαρχία Λιβαδειάς, σε τέτοια πάλη για συντονισμό και διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, το σωματείο αυτό δεν συμμετείχε, με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ ΕΚΕ, που σήμερα υποκριτικά διαμαρτύρονται και παρέσυραν και εκπροσώπους και άλλων παρατάξεων σε απεργοσπασία.

4/11/2013 ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΩΤ. εργάτης στο Αλουμίνιο της Ελλάδος