ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Στις εκλογές της 27 Οκτωβρίου στην Αργεντινή οι σ. του Παρτίδο Ομπρέρο και του Μετώπου της Αριστεράς πήραν πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες ψήφους, 30-40% παραπάνω από τις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου 2013. Εξέλεξαν τρεις βουλευτές στο Εθνικό Κοινοβούλιο, δεκάδες στα τοπικά κοινοβούλια. Στην πρωτεύουσα της πολιτείας Σάλτα το ΡΟ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (19,1%), παρά την καμπάνια του Επισκόπου σ’ αυτήν την θρησκευόμενη ρωμαιοκαθολική περιοχή της χώρας να μην ψηφίσουν οι πιστοί το τροτσκιστικό ΡΟ. Στην Παταγωνία και τις άλλες πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές οι ψήφοι στο Mέτωπο της Aριστεράς έφθασε το 25%.
Η μεγάλη εκλογική άνοδος των τροτσκιστών αποτελεί σύμπτωμα των εξελίξεων που κυοφορούνται στη Λατινική Aμερική. Καθώς η οικονομική κρίση του καπιταλισμού επανέρχεται, μετά τη χρεοκοπία της Aργεντινής και την εξέγερση του Aργεντινάσο το 2001/2002, ο κύκλος των αριστερών εθνικιστικών αστικών κυβερνήσεων κλείνει. H εργατική τάξη έρχεται στο προσκήνιο, αυτή τη φορά απαγκιστρωμένη, σε μεγάλο βαθμό από την επιρροή του αριστερού αστικού εθνικισμού. Ο τροτσκισμός αναδύεται σαν εναλλακτική ηγεσία προβάλλοντας ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης. Οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και παγκόσμιες.
Το ΕΕΚ έστειλε τα συγχαρητήριά του στο ΡΟ.
Ζήτω η Τέταρτη Διεθνής!

Η άνοδος της Αριστεράς στην Aργεντινή

του Χόρχε Αλταμίρα

Το άρθρο αυτό γράφτηκε σε συνεργασία με τον Γκαμπριέλ Σολάνο, ηγετικό στέλεχος του Partido Obrero και υποψήφιο βουλευτή στο εθνικό κοινοβούλιο του Frente de Izquierda y de los Trabajadores –FIT [Mέτωπο της Aριστεράς και των Eργαζομένων] και δημοσιεύθηκε στις 29.10.2013.

Σε διάστημα μόλις δύο ετών, το FIT πέρασε από το μισό εκατομμύριο ψήφων, σχεδόν στο ενάμιση εκατομμύριο – μια αύξηση της τάξης του 200 %. Καταφέραμε την είσοδο ομάδας τεσσάρων βουλευτών στο Εθνικό Κοινοβούλιο και δεκάδων άλλων σε πολλά  κοινοβούλια και δημοτικά συμβούλια  στις περιφέρειες. Δεν το πετύχαμε με ένα πρόγραμμα δημοκρατικίζουσας αριστερής δύναμης, αλλά με το πρόγραμμα  ενός επαναστατικού μετώπου. Σε τελική ανάλυση των αποτελεσμάτων αυτών, πετύχαμε μια μεγάλη νίκη κατά του περονισμού στην πρωτεύουσα της Salta και ισοβαθμήσαμε με τους περονικούς συνολικά στην Πολιτεία της Σάλτα. Μεταξύ των προηγούμενων  εθνικών [τον Οκτώβριο του 2011] και περιφερειακών προκριματικών εκλογών[ τον Αύγουστο 2013], ενισχυθήκαμε κατά 30 % και μεταξύ αυτών και των τελευταίων εκλογών 30 % ακόμη, με ένα πρωτοφανές άλμα στις περιφέρειες. Στο πλαίσιο της κατάρρευσης του περονισμού ως λαϊκού κινήματος, τα αποτελέσματα αυτά μας καθιστούν υπεύθυνους για την ανάπτυξη ενός νέου λαϊκού κινήματος στην Αργεντινή, εργατικού και σοσιαλιστικού χαρακτήρα. Μια λαϊκή εξέγερση έλαβε χώρα στη συνείδηση του πιο ενεργού τμήματος του προλεταριάτου και πολλών ενδιάμεσων στρωμάτων. Στη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών περιοχών, διπλασιάσαμε και τριπλασιάσαμε τον εκλογικό μέσο όρο που λάβαμε στην περιφέρεια.

O αμεσότερος αντίκτυπος των αποτελεσμάτων αυτών θα πρέπει να είναι ένα ποιοτικό άλμα στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος. Η επαναστατική πολιτική στον εκλογικό τομέα συγχωνεύεται, ως εκ τούτου, με το πραγματικό κίνημα των εκμεταλλευόμενων τάξεων. Την περασμένη Κυριακή [27 Oκτωβρίου2013] αναδείχθηκε η σημασία της στρατηγικής και της μεθόδου. Η ενότητα της πολιτικής σύλληψης με την πρακτική ανάπτυξη είναι ο βασικός στόχος αυτής της εμπειρίας που ζήσαμε . Από εδώ και πέρα, αυτή η πολιτική πράξη θα πρέπει να ενσαρκώνεται από την ενότητα μεταξύ της κοινοβουλευτικής προπαγανδιστικής δράσης, σε ένα στάδιο μεταβατικής πολιτικής (δηλαδή, σπασμωδικής) από τη μια μεριά και τη σύντηξη της επαναστατικής αριστεράς με το εργατικό κίνημα. Ο κοινοβουλευτισμός, ενταγμένος συνολικά στη σοσιαλιστική προπαγάνδα, θα πρέπει να υπηρετήσει την ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης της εργατικής τάξης και την επαναστατική εκπαίδευση των βουλευτών μας, ειδικά των πιο νέων, σαν πραγματικών δημεγερτών και  μαχητικών στελεχών του Σοσιαλισμού.

Πετύχαμε την είσοδο ομάδας τριών βουλευτών του FIT στο Εθνικό Κοινοβούλιο, αριθμός ο οποίος θα επεκταθεί σε τέσσερις μόλις συντρίψουμε τη σκανδαλώδη νοθεία που εκτυλίσσεται στην Cοrdoba. Επιπλέον, εκλέξαμε βουλευτές σε επτά επαρχίες. Σε επαρχίες όπου δεν εκλέξαμε εκπροσώπους –όπως στη Neuquén, στη Santa Cruz και στο Rio Negro– η άνοδός μας ήταν επίσης αξιοσημείωτη. Στην πρωτεύουσα του Chaco, οι ψήφοι υπέρ μας ξεπέρασαν το 10 % και αν δεν εκλέξαμε περιφερειακό εκπρόσωπο, αυτό οφείλεται στην απροκάλυπτη νοθεία από το κυβερνόν κόμμα στο εσωτερικό της επαρχίας. Στη Jujuy θα παλέψουμε, στην τελική καταμέτρηση, για την είσοδο ενός ή δύο περιφερειακών βουλευτών. Στην Πόλη του Buenos Aires, το ποσοστό μας αυξήθηκε σε σχέση με τις προκριματικές εκλογές κατά 35 % και πετύχαμε μια εκπροσώπηση στο τοπικό Κοινοβούλιο. Η μερική πολιτική ήττα που συνεπάγεται από τη μη εκλογή βουλευτή για την Εθνική Βουλή στην περιοχή αυτή, με τη σπουδαία σημασία της, δεν τροποποιεί τη καμπύλη της μεγάλης ανόδου της επαναστατικής Αριστεράς.

Τα αποτελέσματα των εκλογών βαθαίνουν τη διαφορά μεταξύ της επαναστατικής αριστεράς και της δημοκρατικίζουσας στον αγαπημένο τομέα της τελευταίας: τις δημοσκοπήσεις. Έτσι, η ήττα της είναι καταστροφική. Όχι μόνο έχουν εκτεθεί οι διαφορές των στρατηγικών στόχων και των μεθόδων, αλλά και η πλήρης αντίθεση στην ανάλυση της φύσης και της έκτασης της παγκόσμιας κρίσης. Σε αντίθεση με τις συνταγές ρουτίνας του  κοινοβουλευτικού ρεφορμισμού, προσφέρουμε στο εκλογικό σώμα μια επεξεργασμένη ανάλυση της κρίσης αυτής με τις καταστροφικές συνέπειές της στο οικονομικό-κοινωνικό, πολιτικό και διεθνές επίπεδο. Η καταστροφολογία χρησίμευσε για να υποστηρίξει μια πολιτική παιδαγωγική, απλώς και μόνο επειδή οπλίζει το λαό προκειμένου να αντιμετωπίσει καλύτερα τις συνέπειες της κατάρρευσης του κεφαλαίου.

Κάτι περισσότερο από την κατάρρευση του Kιρχνερισμού

Το αποτέλεσμα των εκλογών ενίσχυσε την κατάρρευση του κιρχνερισμού, η οποία ξεκίνησε το 2007 και, μέσα από σκαμπανεβάσματα, εκρήγνυται τώρα με κάθε τρόπο. Στην επαρχία του Buenos Aires, τη «μητέρα όλων των μαχών», το κιρχνερικό μπλοκ έχασε 15 πόντους. Στην Πόλη του Buenos Aires, ο Daniel Filmus «κρέμασε τα γάντια του». Στη Santa Fe και την Cοrdoba, οι κιρχνερικοί τερμάτισαν τρίτοι. Η δεύτερη θέση στη Mendoza δεν είναι ένα βραβείο παρηγοριάς: τους ξεπέρασε κατά πολύ ο «αποστάτης» Julio Cobos και το FIT τους πήρε τη δεύτερη βουλευτική έδρα. Στη Santa Cruz, ακόμη μια φορά νικήθηκαν. Μέσα σε δύο χρόνια, η κυβέρνηση έχασε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ψήφους. Από τις σελίδες αυτές σημειώνουμε την τάση αυτής της κατάρρευσης, την ίδια στιγμή που η Κριστίνα Κίρχνερ και ο [πρώην αντιπρόεδρος] Daniel Scioli γιόρταζαν το περίφημο 54 % (το 2011). Η απομάκρυνση της Προέδρου για λόγους υγείας τόνισε ξεκάθαρα, το φατριαστικό χαρακτήρα του πυρήνα της κυβέρνησης. Η ασθένεια χρησιμοποιήθηκε συντονισμένα για να επιταχύνει το διακανονισμό αποπληρωμής ενός μέρους του επίδικου εξωτερικού χρέους και να επιδιώξει ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης της Κεντρικής Τράπεζας, εξασθενημένης από αποθεματικά.

Η πολιτική μετάβαση που έχει ανοίξει χαρακτηρίζεται, πάνω απ’ όλα, από την οικονομική κρίση, με όλες τις συνέπειές της για τα λεγόμενα «κοινωνικά προγράμματα» και την αναγκαστική εφαρμογή ενός προγράμματος «προσαρμογής». H διαμάχη ανάμεσα στις κιρχνερικές κλίκες τροφοδοτείται από το ναυάγιο του οικονομικού αυτοσχεδιασμού που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα. Το Mέτωπο της Aριστεράς έχει να αντιμετωπίσει  το παρόν μεταβατικό καθεστώς – η μετάβαση του οποίου είναι, από τη φύση της, μια περίοδος γενικότερης κρίσης και αναταραχής στα λαϊκά στρώματα. Εγκαινιάζεται ένας «καυτός» κοινοβουλευτικός βίος, παρά την μετριότητά του, στον οποίο το Κοινοβούλιο θα είναι αναγκασμένο να συμμετέχει στην πολιτική διαιτησία. Ο  βοναπαρτισμός της εκτελεστικής  εξουσίας τείνει  προς το μηδέν.

Η Αντιπολίτευση

Η λεγόμενη Αντιπολίτευση είναι ένα συνονθύλευμα φυλών που τρέφονται από το επίσημο ναυάγιο. Δείχνει σαφώς ότι η παρούσα κρίση αποτελεί  την πολιτική εξάντληση  ολόκληρου του σταδίου εκδημοκρατισμού που ξεκίνησε το ’83 και το οποίο έκανε σκόνη τα λεγόμενα παραδοσιακά κόμματα. Ως συνήθως, λένε ορισμένοι, «αποτελεί μέρος του προβλήματος, όχι τη λύση του». Είναι το αγκάθι στην ανασύνταξη του εθνικού αστικού στρατοπέδου, που ζητά να επανεκτιμήσει, μέσα από μια υποτίμηση του νομίσματος, τα κεφάλαια που φυγάδευσε και πάνω από τα οποία θέλει να ξεφορτωθεί το ρυθμιστικό σύστημα που έστησε ο κιρχνερισμός, και που δε χρησιμεύει πια σε τίποτα. Οι εικασίες ότι όλο αυτό θα γεννήσει «ένα νέο περονισμό», ενισχυμένο από ανοιχτές κομματικές εκλογές, παραλείπει την κρίση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει, πριν από το 2015, στη μετάβαση που έχει ξεκινήσει. Σε αυτό θα έπρεπε να προστεθεί η συρρίκνωση της, σε πλήρη αποσύνθεση, συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, η οποία περιθωριοποιήθηκε στον πρόσφατο εκλογικό ανταγωνισμό. Με λίγα λόγια, το FIT κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός ως μια δημοφιλής δύναμη σε μια εποχή καθεστωτικής κρίσης σε όλες τις πτυχές της. Το Πολιτικό Μανιφέστο, που εξέδωσε τις παραμονές των εκλογών, καθορίζει την πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση που θέλει να εντυπώσει στο εργατικό κίνημα μπροστά στη συνολική κρίση. Οι προεδρικές ορέξεις που εξέθεσαν οι υποψήφιοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει, πριν από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, είναι μια φυγή στο τίποτα.

Η «προσαρμογή» και το Frente de Izquierda

Το ενάμιση εκατομμύριο ψήφων του FIT είναι μια προειδοποίηση του λαϊκού κινήματος ενάντια στους αστούς σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος της «προσαρμογής». Αυτός ο χαρακτηρισμός, όπως επαναλάβαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μας εκστρατείας, έχει παρθεί και από έναν από τους κορυφαίους πολιτικούς σχολιαστές. Την Δευτέρα, ο Carlos Pagni, εξήγησε την άποψή του στη La Naciοn και στο τηλεοπτικό του πρόγραμμα, πως η κυβέρνηση δε θα εφαρμόσει τις συνταγές της παρά σταδιακά, καθώς οι ταραγμένοι εκπρόσωποι του καπιταλισμού φοβούνται την αντίδραση που προεξοφλεί η υψηλή ψηφοφορία του FIΤ Αυτό σημαίνει ότι έχει χαθεί η χθεσινή πεποίθηση ότι οι λαϊκές εξεγέρσεις μπορούσαν να συγκρατούνται ή να εκτρέπονται λόγω της απουσίας ενός καναλιού ή μιας ανταγωνιστικής πολιτικής κατεύθυνσης.
Περί αυτού, ακριβώς, πρόκειται.
Mετάφραση NAΛ