ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Η αντίσταση στην καθιέρωση της κυριακάτικης δουλειάς στο εμπόριο συνεχίζεται. Σταθμός σε αυτή τη μάχη τούτη τη φορά, ήταν η απεργιακή ανατροπή της λειτουργίας την Κυριακή 4 Μαΐου. Μιας Κυριακής από τις 7 σε ετήσια βάση, βάσει του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2013, που αποτελεί προπομπό για τις επιδιώξεις του κεφαλαίου για την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Και με μεγάλο συμβολισμό μάλιστα, καθώς αυτή η Κυριακή ήταν μόλις 3 μέρες μετά την Πρωτομαγιά, μέρα ορόσημο για το εργατικό κίνημα διεθνώς και στη χώρα μας, μέρα που οι εργάτες ‘μίλησαν’ για τον κόσμο που θέλουν μέσω της διεκδίκησης ‘8 ωρών δουλειάς, 8 ανάπαυσης, 8 ελεύθερου χρόνου και δημιουργίας’.
Η απάντηση πρωτοβάθμιων σωματείων από το χώρο του εμπορίου και αλληλέγγυων ομάδων που λειτουργούν κάτω από το ‘Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας’, απεργών και εργατικών συλλογικοτήτων που στήριξαν την κινητοποίηση, ήρθε με αποκλεισμό του βιβλιοπωλείου Ιανός στην Σταδίου και μεσημεριανή πορεία από το σημείο του αποκλεισμού σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της αγοράς του κέντρου με κατάληξη το Σύνταγμα από την Ερμού. Η παρουσία πλήθους κόσμου απέτρεψε τη λειτουργία του βιβλιοπωλείου σχεδόν για όλο το ωράριο λειτουργίας, ενώ η πορεία που ακολούθησε κάλεσε σε αγώνα τον εργατόκοσμο της κυριακάτικης βόλτας και τους εργαζομένους που βρίσκονταν μέσα στα μαγαζιά, με συνθήματα ενάντια στην κυριακάτικη δουλειά, τα αφεντικά, τα ελαστικά ωράρια. Εντύπωση προκάλεσε η πλημμελής παρουσία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, σε μια απεργιακή κινητοποίηση ενός κλάδου που έχει συνδικαλιστική παρουσία και εκπροσώπηση.
Η Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών στήριξε την απεργιακή περιφρούρηση στον Ιανό με μέλη της και συμμετείχε με συγκροτημένο μπλοκ στην απεργιακή πορεία, με βασικό σύνθημα Ενιαίο Μέτωπο των Εργατών ενάντια σε κυβέρνηση και αφεντικά. Φώναξε ενάντια στις επιδιώξεις κυβέρνησης- κεφαλαίου, στο χώρο του εμπορίου και γενικώς, για την γενική πολιτική απεργία διαρκείας των ίδιων των εργατών κόντρα στους γραφειοκράτες.
Φ.