του Θόδωρου Κουτσουμπού

Σημαντικές αντιιμπεριαλιστικές, αντινατοϊκές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιουνίου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Την ώρα που οι νατοϊκοί πολεμοκάπηλοι ιμπεριαλιστές έβαζαν τις «τελευταίες πινελιές» στη Νέα Στρατηγική τους Αντίληψη της επόμενης δεκαετίας, αριστερές οργανώσεις διαδήλωναν την πλήρη αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική προοπτική κλιμάκωσης των πολεμικών αναμετρήσεων, βάζοντας σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της Ρωσία και της Κίνας. Ως κυνηγόσκυλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης υπερακόντιζε σε αντιρωσικές κορόνες.

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια και στην πορεία στην αμερικανική πρεσβεία πήραν μέρος η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με απουσία όμως του ΣΕΚ), το ΚΚΕ(μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ΔΕΑ, ΑΡΑΝ/Κομ. Σχέδιο, Αναμέτρηση, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, το ΕΕΚ, η Ταξική Αντεπίθεση, η ΟΡΜΑ, ο πολιτικός χώρος Ηλέκτρα Αποστόλου, η αναρχική ΑΠΟ, η Αριστερή Συσπείρωση, ο Αντιπολεμικός Διεθνιστικός Συντονισμός, το Antiimperialist Front των Τούρκων/Κούρδων συντρόφων κ.ά. Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το φοιτητικό μπλοκ Βιολογικού / ΣΕΜΦΕ / Φυσικού / Πολιτικού…

Από τα Προπύλαια, μέσω Σταδίου και Β. Σοφίας, η πορεία έφθασε στην αμερικανική πρεσβεία όπου το σύνθημα «Η πιο μεγάλη γιάφκα των τρομοκρατών είναι η πρεσβεία των Αμερικανών» δονούσε την ατμόσφαιρα. «Έξω οι βάσεις», «έξω το ΝΑΤΟ», «Ούτε στη Σούδα ούτε πουθενά έξω οι βάσεις και τα πυρηνικά», «Λεφτά για την υγεία, λεφτά για την παιδεία όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό ήταν τα κυρίαρχα συνθήματα χωρίς να απουσιάζουν τα συνθήματα για την ανατροπή της αντιλαϊκής κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το ΚΚΕ δεν συμμετείχε (δεν αναφερόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι πλήρως ενταγμένος στη νατοϊκή λυκοσυμμαχία), αλλά θα οργανώσει σήμερα Πέμπτη 30/6 συγκέντρωση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά όχι στη αμερικανική πρεσβεία όπως συνήθιζε παλαιότερα.

Το ΕΕΚ συμμετείχε, όπως σημειώσαμε, αλλά δεν προσυπέγραψε το κοινό κείμενο των οργανώσεων θεωρώντας ότι παρά τον συνολικό αντινατοϊκό χαρακτήρα της διαδήλωσης, στο κείμενο εκφράζεται η γνωστή θέση της σύγκρουσης των δύο ιμπεριαλισμών, των ΗΠΑ και Ρωσίας, συσκοτίζοντας την κύρια αιτία του πολέμου στην Ουκρανία και το ρόλο των ΗΠΑ / ΕΕ και του ΝΑΤΟ ως εμπρηστών του πολέμου. Η προκήρυξη του ΕΕΚ με τον εύγλωττο τίτλο «Πολεμάμε μόνο τους ΝΑΤΟϊκούς εμπρηστές του πολέμου» κάνει σαφείς τις διαφορές.

Φωτογραφίες: Θόδωρος Κουτσουμπός