της Κατερίνας Μάτσα

Δημοσιεύτηκε τελικά η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ – που είχε διαρρεύσει πριν λίγο καιρό, προκαλώντας μαζικές αντιδράσεις. Με ψήφους 6 προς 3 κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος «Ρόου εναντίον Γουέηντ» του 1973 και επικυρώθηκε η απαγόρευση των εκτρώσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι 3 υπερσυντηρητικοί δικαστές που έκριναν το αποτέλεσμα είχαν διοριστεί από τον Τραμπ λίγο πριν φύγει, για να επιβάλει σε θεσμικό επίπεδο αυτό που επιχειρήθηκε στο Καπιτώλιο, στις 6 Γενάρη 2021, δηλαδή το φασιστικό πραξικόπημα.

Διαδήλωση μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον, στις 03/05. Φωτογραφία: Janni Rye. Δημοσιεύεται βάσει της αδείας Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.

Μαζί με την απαγόρευση των αμβλώσεων πέρασε και η ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία οπλοφορίας, αφού κρίθηκε αντισυνταγματικός ο περιορισμός της οπλοφορίας σε δημόσιους χώρους, ένας από τους πιο παλιούς νόμους της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Αυτή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που αφορά κυρίως τις φτωχές και νεαρές γυναίκες, τις έγχρωμες, τις πιο καταπιεσμένες και τις οικογένειές τους, επεκτείνεται και σε άλλα στρώματα του πληθυσμού. Συμπαρασύρει και άλλα δικαιώματα, όπως ο γάμος ομοφυλοφίλων, το ομοφυλοφιλικό σεξ, η αντισύλληψη, κ.ά.

Άμεση συγκέντρωση διαδηλωτών έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης στις 24/06. Φωτογραφία: John Brighenti. Δημοσιεύεται βάσει της αδείας Creative Commons Attribution 2.0 Generic.

Η ανακοίνωση της ιστορικής αυτής απόφασης προκάλεσε τους πανηγυρισμούς του Τραμπ και τα κροκοδείλια δάκρυα του Μπάιντεν. Ο μεν Τραμπ δήλωσε ότι ήταν θέλημα Θεού, ο δε Μπάιντεν περιορίστηκε στη δήλωση ότι είναι φρικτή η απόφαση και θα πρέπει στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου να ψηφίσουν όλοι τούς Δημοκρατικούς! Αρνήθηκε, όμως, να αυξήσει τον αριθμό των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου -όπως είχε δικαίωμα- για να χάσουν την πλειοψηφία οι συντηρητικοί και να ανατραπεί η επαίσχυντη απόφαση. Άλλωστε, ένας στους δέκα Δημοκρατικούς Γερουσιαστές είναι υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων!

Είναι φανερός ο αντιδραστικός χαρακτήρας της άρχουσας τάξης και το μίσος της απέναντι στους φτωχούς και τα δικαιώματά τους.

Πάντως, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι διάβασε δημόσια ένα ποίημα, ενώ οι Δημοκρατικοί είπαν όλοι μαζί ένα τραγούδι. Απέξω, χιλιάδες λαού διαδήλωνε μαχητικά, στην υπεράσπιση των καταπατημένων δικαιωμάτων του.

Τελικά, ο λαός και μόνο θα σώσει τον λαό!

Διαδήλωση στην Πλατεία Foley της Νέας Υόρκης, στις 03/05. Φωτογραφία: Legoktm. Δημοσιεύεται βάσει της αδείας Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.