ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ στους χώρους εγκλεισμού προσφύγων εν όψει της παγκόσμιας ημέρας αντιρατσισμού 18 Μάρτη

Μαζικές εξορμήσεις στους χώρους εγκλεισμού προσφύγων πραγματοποιεί από κοινού ένα ευρύ φάσμα συλλογικοτήτων, σωματείων, καταλήψεων στέγης, συντονισμών και αντιφασιστικών, μεταναστευτικών, προσφυγικών οργανώσεων εν όψει της κινητοποίησης της 18ης Μάρτη, παγκόσμιας μέρας αντιρατσισμού.

Με ανακοινώσεις γραμμένες στις γλώσσες των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στη «φιλοξενία» της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης, επιχειρούν να βρουν μια κοινή γλώσσα για να επικοινωνήσουν το κοινό αδιέξοδο της ζωής των προσφύγων και της ζωής της ντόπιας εργατικής τάξης.

Δύο εξορμήσεις έχουν ήδη πραματοποιηθεί στο Ελληνικό την Τετάρτη 15/2 και στον Ελαιώνα την Τρίτη 21/2, ενώ τη στιγμή ενώ η προγραμματισμένη επίσκεψη στο Σκαραμαγκά αναβλήθηκε λόγω της απεργίας στα ΜΜΜ, αλλά σύντομα θα πραγματοποιηθεί.

Το δικαίωμα πρόσβασης στους αλληλλέγυους και τις αλληλέγγυες υπήρξε ευθέως ανάλογο των συνθηκών ζωής που επικρατούν στους χώρους εγκλεισμού, ενώ δεν έλλειψαν οι κατασταλτικές περιφράξεις απ’ την πλευρά της ΕΛΑΣ, εκεί που τα πράγματα ήταν λίγο πιο «σκούρα», δηλάδή στους «κλειστούς» χώρους του Ελληνικού (γήπεδα Baseball και Hockey). Αυτό που φοβούνται, ΕΛΑΣ και ελληνική κυβέρνηση, είναι η συνάντηση της αγανάκτησης για τις πολιτικές τους εντός και εκτός του συρματοπλέγματος που χωρίζει ντόπιους/ες και πρόσφυγες εργάτες/τριες.

Η έλλειψη ζεστού νερού, το κακό και λίγο φαγητό, η ιατρική κακομεταχείρηση, η προσχηματική εγκατάσταση και μη λειτουργία των πλυντηρίων, είναι μόνο μερικές από τις όψεις του αβίωτου που βιώνουν οι πρόσφυγες ιδιαίτερα στο Ελληνικό. Η πρόσβαση σε υγεία και παιδεία και οι καθημερινές συνθήκες διαβίωσης είναι τα προτάγματα που ωθούν και τους ίδιους σε αγώνα. Στη συνέντευξη τύπου που δώθηκε μετά τον ξεσηκωμό των προσφύγων στο κτίριο αφίξεων του Ελληνικού, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας απάντησε κυνικά: «όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος στη δομή μπορεί να φύγει»· και συδαυλίζοντας  εθνικιστικά επιχειρήματα πρόσθεσε: «Τα δικά σας παιδιά δεν έρχεται σχολικό να τα πάρει»[1]. Όμως η πραγματικότητα κραυγάζει στα λόγια της Αφγανής πρόσφυγα «Στη χώρα μου οι ταλιμπάν, το ISIS και το κράτος μας σκοτώνουν με μια σφαίρα. Πεθαίνεις επί τόπου. Έδώ μας σκοτώνουν κάθε μέρα με τα λόγια, τις υποσχέσεις, με την αντιμετώπιση που είχαμε από τον υπουργό και μας κάνουν να αναρρωτιόμαστε μήπως είμαστε τέρατα, και αν τελικά είναι καλύτερο να απελαθούμε πίσω στη χώρα μας που θα πεθάνουμε με μια σφάιρα σε μια στιγμή.»[2]

Μετράμε ήδη θανάτους και απόπειρες αυτοκτονίας στα camp ανά την επικράτεια, Μετράμε εικόνες ντροπής, από ανθρώπους στοιβαγμένους ανάμεσα σε σεντόνια και τέντες και κούτες με δυό πίτες και ένα μήλο για να βγάλει κανείς το διήμερο. Μετράμε εικόνες οργής, με αλυσοδεμένους υπέρ-«πατριώτες» που δένονται στα κάγκελα σχολείου στο Ωραιόκαστρο για να μη μπουν δεκάχρονα προσφυγόπουλα. Και δίπλα σε αυτά, μετράμε τις έρευνες για τις αυξήσεις των αυτοκτονιών τον καιρό του μνημονίου, τους θανάτους αστέγων από το κρύο και την ασιτία στο κέντρο της Αθήνας, τις αγριανθρωπικές προκλήσεις των φασιστών και τους νεκρούς απ’ τα μαχαίρια τους. Μετράμε ακόμη τη δικιά μας φτώχεια.

Μέσα ή έξω από το συρματόπλεγμα, υπάρχει μια φυλακή μες στην οποία είμαστε όλοι μέσα. Κι αυτή είναι η φυλακή μιας κρίσης που δεν δημιουργήσαμε εμείς, μα πληρώνουμε εμείς με την εξόντωσή μας φυσική και οικονομική σε έναν πόλεμο που γίνεται με στρατιωτικά και οικονομικά μέσα. Σε αυτόν τον πόλεμο, από αυτή τη γωνιά της γης ντόπιοι και πρόσφυγες εργάτες είναι χρέος μας να βρεθούμε στο ίδιο στρατόπεδο. Στέγη, τροφή, υγεία, παιδεία και δουλειά για όλους κι ολες είναι ο ελάχιστος όρος που ενώνει την εργατική τάξη από όπου κι αν ήρθε. Θέλουμε τους πρόσφυγες στις πόλεις μας, στα σχολεία μας, στις γειτονιές και τις δουλειές μας. Θέλουμε από κοινού να τσακίσουμε την Ευρώπη –Φρούριο, τις σάπιες κυβερνήσεις των κρατών της, και το φασιστικό δηλητήριο, όλους τους υπέυθυνους και τους απολογητές της ανεργίας και της φτώχειας μας.

Το ΕΕΚ και η ΟΕΝ στηρίζουν την εκστρατεία ενημέρωσης και επικοινωνίας των προσφύγων, προκρίνοντας την κοινή πάλη ντόπιων και προσφύγων . Θα ζήσουμε μαζί!

Θαλ. Τ.

 [1]
        [1] Δηλώσεις Μουζάλα στο Ελληνικό, στο https://www.youtube.com/watch?v=4DBhkMbBLNY

[2]
        [2] Συνέντευξη Συντονισμού για το προσφυγικό –μεταναστευτικό, 9/2/2017, στο  https://www.youtube.com/watch?v=TqHRx5uDxo8