ΜΑΖΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

 

Το μεσημέρι του Σαββάτου 24 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου).
Στο κάλεσμα του ανοιχτού συντονισμού για την πορεία ανταποκρίθηκαν φεμινιστικές οργανώσεις, συλλογικότητες, άτομα και πολιτικές οργανώσεις. Τόσο μέσω της πορείας όσο και των καλεσμάτων επιχειρήθηκε να αναδειχθούν τέσσερις περιπτώσεις έμφυλης βίας της προηγούμενης περιόδου:
 η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου από μαφιόζους-ακροδεξιούς ιδιοκτήτες και αστυνομία,
 η τριπλή γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, όπου ένας αστυνομικός σκότωσε τη γυναίκα του, την πεθερά του και την κόρη του,
 η τριπλή δολοφονία προσφυγισσών στον Έβρο,
 η μη δικαίωση των θυμάτων trafficking στην υπόθεση του ιδιοκτήτη της αλυσίδας φούρνων ”Χωριάτικο”.

Η πορεία ξεκίνησε από την Καπνικαρέα στο Μοναστηράκι και κατευθύνθηκε προς την Ομόνοια. Ο κόσμος της διαδήλωσης με συνθήματα όπως «Από την Αθήνα μέχρι την Βραζιλία, το φασισμό τσακίζουμε και την πατριαρχία», «Ούτε σεξισμός ούτε τρανσφοβία, καιρός για να τελειώνουμε με την πατριαρχία», «Στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία, μπάτσοι και αφεντικά κάναν δολοφονία» επιχείρησαν με μία φωνή να δώσουν ένα στίγμα ενάντια στο σεξισμό, το ρατσισμό, την έμφυλη βία και την πατριαρχία. Προσπάθησαν ακόμα να αναδείξουν το δικαίωμα να ζουν όλες/α/οι δίχως το φόβο του να υποστούν βία. Συνθήματα επίσης φωνάχθηκαν για την καθαρίστρια στην οποία το δικαστικό σύστημα εξάντλησε όλη του την ταξική αγριότητα ρίχνοντας 10 χρόνια φυλακή, ενώ για τα ”δικά του” παιδιά επιφυλάσσει ποινές – χάδια.
H πορεία μέσω της οδού Aθηνάς έφθασε στην Oμόνοια και έκανε τρεις στάσεις: Αρχικά έξω από το φούρνο ”Χωριάτικο” με συνθήματα κατά του trafficking, μετά στην οδό Γλάδστωνος όπου σκοτώθηκε ο Ζακ, έπειτα στο 4ο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας από το οποίο και προέρχονταν οι μπατσοδολοφόνοι του Κωστόπουλου. H πορεία ολοκληρώθηκε με παλμό και συνθήματα στην Γλάδστωνος, έξω από το κωσμηματοπωλείο του γνωστού πια δολοφόνου του Ζαχαρία.
Στεκόμαστε εδώ ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο αγώνας ενάντια στην έμφυλη βία δεν περιορίζεται σε επετειακούς εορτασμούς, αλλά στέκεται καθημερινά και μαχητικά στο πεδίο και την πορεία της κοινωνικής απελευθέρωσης.
B.K.