Οι εκλογές στονΣύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγώνν. Αργοσαρωνικού και η επέμβαση του ΕΕΚ

Στις 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών του νομού Αργοσαρωνικού (Αίγινα, Αγκίστρι, Σπέτσες, Πόρος, Ύδρα), σε μια περίοδο που και άλλοι σύλλογοι πραγματοποιούν τις εκλογές τους για τον ίδιο λόγο.
Οι συνελεύσεις και οι εκλογές του Συλλόγου πραγματοποιήθηκαν κατά τόπους. Η άτυπη έδρα του Συλλόγου είναι στην Αίγινα, την περιοχή περίπου 100 εκπαιδευτικών, μόνιμων, αναπληρωτών, δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων. Εκεί περίπου 50 εργαζόμενοι ήταν στην συνέλευση κύριο θέμα της οποίας ήταν ο προγραμματισμός δράσης του Συλλόγου.
Οι παρατάξεις που τοποθετήθηκαν στην συνέλευση ήταν τέσσερις, εκείνες που κατέβαιναν και στις εκλογές: Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση (Παρεμβάσεις/Ανταρσύα και Συριζα), η «Εκπαιδευτική Κοινότητα ν. Αργοσαρωνικού» (αναρχικής τοποθέτησης), η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ) και η Ταξική Επαναστατική Κίνηση από το ΕΕΚ.
Στο προηγούμενο Δ.Σ. του Συλλόγου οι παρατάξεις που το αποτελούσαν ήταν δύο: η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση και το ΠΑΜΕ (4 έδρες και 3 αντίστοιχα). Τι συνέβη και κατέβηκαν τέσσερις παρατάξεις σε αυτές; Πρώτα από όλα κατέβηκε για πρώτη φορά ο συνδυασμός «Εκπαιδευτική Κοινότητα» με υποψήφιο έναν αναρχικό εκπαιδευτικό. Το μέλος του ΕΕΚ που συμμετείχε στις διαδικασίες συγκρότησης ψηφοδελτίου και προεκλογικού υλικού της παράταξης που υποστηρίζονταν από τις Παρεμβάσεις, την πλειοψηφούσα Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση, δήλωσε διαφωνία με την παρουσία στο ψηφοδέλτιο γνωστού συνδικαλιστικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε τη δική του εκστρατεία στις εκλογές των υπηρεσιακών –κρατικών- συμβουλίων στις 7 Νοέμβρη, στις οποίες η θέση του ΕΕΚ είναι η αποχή. Το μέλος του ΕΕΚ κάλεσε τους συντρόφους της παράταξης να αποσύρουν την υποψηφιότητα του εν λόγω ατόμου (διευθυντή σχολείου της περιοχής) κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό και έτσι αποφασίστηκε η κάθοδος στις εκλογές της Ταξικής Επαναστατικής Κίνησης.
Το αποτέλεσμα των εκλογών στο νομό είναι το εξής: Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση 142 ψήφοι (5 έδρες), «Εκπαιδευτική Κοινότητα ν. Αργοσαρωνικού» 27 ψήφοι (1 έδρα), Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων-Πάμε 15 ψήφοι και Ταξική Επαναστατική Κίνηση 15 ψήφοι ισοψηφία.
Το Παμε υπέστη μεγάλες απώλειες, ιδιαίτερα στην Αίγινα όπου πήρε έξι ψήφους από τους 87 εργαζόμενους που ψήφισαν. Από την άλλη, το ψηφοδέλτιο της Ταξικής Επαναστατικής Κίνησης με μόνο έναν υποψήφιο συγκέντρωσε και τις 15 ψήφους στην Αίγινα. Η ισοψηφία οδήγησε στην πραγματοποίηση κλήρωσης ανάμεσα στις δύο παρατάξεις, δίνοντας την έδρα στο Πάμε.
Με ανακοίνωση που μοιράζεται στους συναδέλφους μετά τις εκλογές η Ταξική Επαναστατική Κίνηση γράφει:
Οι εκλογές στους συλλόγους εκπαιδευτικών αυτό το διάστημα (…) καθορίζονται από την πολιτική ταξική πάλη σε αυτήν τη χώρα, όπως διαμορφώνεται από την νέα φάση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.
Η απαίτηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των εκπαιδευτικών -ενάντια στο «Προσοντολόγιο» και το νέο σύστημα προσλήψεων Γαβρόγλου- είναι μέρος της αναμέτρησης της εργατικής τάξης με την Κυβέρνηση Τσίπρα και την δεξιά του Μητσοτάκη, διεκδικώντας να πάρουμε πίσω όλα τα κλεμμένα και τις ζωές μας στα χέρια μας.
Συγχρόνως, η απειλή της εξάπλωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου (…) φέρνει επιτακτικά καθήκοντα στην διεθνή και διεθνιστική πάλη των εργατών, για το τσάκισμα του ιμπεριαλισμού, του φασισμού, των καπιταλιστικών τάξεων και των κυβερνήσεών τους στην περιοχή.
Η Ταξική Επαναστατική Κίνηση επέμβηκε στις εκλογές του Συλλόγου παλεύοντας για την επαναστατική και διεθνιστική διέξοδο από την βαρβαρότητα της κρίσης του παρακμασμένου καπιταλισμού με την οργάνωση της εργατικής τάξης σε εναλλακτική δύναμη εξουσίας. Χαιρετίζουμε και ευχαριστούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφους που μας ψήφισαν επιβεβαιώνοντας την γραμμή με την οποία παλέψαμε και δεσμευόμαστε να μείνουμε πιστοί σε αυτήν την γραμμή στην ταξική αναμέτρηση μπροστά μας.
29/11
Ερνέστος Αγγελής, μέλος του ΕΕΚ