του Γιάννη Πευκιώτη

Μαζική πορεία πραγματοποιήθηκε στο Βόλο το απόγευμα της Τρίτης 16/3/2021 κατά της εκτεταμένης αστυνομικής βίας που ασκείται σχεδόν δυο χρόνια από τη δεξιά και ακροδεξιά πολυκατοικία της ΝΔ κάτω από το προεκλογικό δόγμα ΝΟΜΟΣ & ΤΑΞΗ.

Με περισσότερους από 600 διαδηλωτές, στην πλειοψηφία με τη συμμετοχή της νέας γενιάς που στενάζει με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την αστυνομία στα πανεπιστήμια αλλά και την ανεργία που χτυπά στην καρδιά τα όνειρα μιας ανύπαρκτης ζωής.

Διασχίζοντας τους δρόμους της πόλης τα συνθήματα επικεντρώθηκαν στο ρόλο της αστυνομίας στα πρόσφατα γεγονότα, το ρόλο της κυβέρνησης για την υπόθεση Κουφοντίνα αλλά και το σκάνδαλο Λιγνάδη.

“Αν δεν αντισταθούμε σε κάθε γειτονιά, θα βγαίνουμε μονάχα για δουλειά”, “φασίστα, σκουπίδι, Χρυσοχοΐδη”, “SS – ΝΔ – παιδεραστές” , “ΕΛ.ΑΣ Ελλήνων αστυνομικών, ρουφιάνων δολοφόνων και βασανιστών”, “η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών” είναι μερικά από τα συνθήματα που δόνησαν τους δρόμους του Βόλου, μια φωνή που ενώνεται από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα κατά της θανατοπολιτικής της ΝΔ.

Αν η εκτεταμένη αστυνομική βία, οι συλλήψεις στο σωρό και τα κατηγορητήρια που θα καταπέσουν στα δικαστήρια, η αθέατη πλευρά των βασανιστηρίων των συλληφθέντων της Ν. Σμύρνης έγινε γνωστή μόνο μετά την ανακριτική διαδικασία, την απελευθέρωση των περισσοτέρων με περιοριστικούς όρους και τον ορισμό δικασίμου. Τα βασανιστήρια εντός της ΓΑΔΑ δεν αφορούν μόνο τα κεντρικά της ασφάλειας. Τα έζησε και τα κατήγγειλε  ο σ. Β. Μάγγος πέρυσι στο Βόλο όταν χτυπήθηκε άγρια έξω από τα δικαστήρια και βασανίστηκε εντός του αστυνομικού τμήματος. Η ΕΔΕ που ολοκληρώθηκε, διαβιβάστηκε στο πειθαρχικό της αστυνομίας και το Συνήγορο του Πολίτη παραπέμποντας τρεις αστυνομικούς για πειθαρχικά αδικήματα.

Η πορεία σταμάτησε στο σπίτι που πέθανε ο Βασίλης Μάγγος πέρυσι, ένα μήνα μετά το βίαιο ξυλοδαρμό και βασανισμό του φωνάζοντας “δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, δεν θα ξεχαστεί τι κάναν στο Βασίλη, και Βασίλης Μάγγος, παρών”.

Το μπλε τείχος της σιωπής συνήθως απαλλάσσει τους βασανιστές ή τους επιβάλλει ποινές δυσανάλογα μικρές για τα το βάρος των παραπτωμάτων στα οποία υποπίπτουν με βάση το πειθαρχικό δίκαιο των αστυνομικών. Η στρατηγική της έντασης της ΝΔ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Εκπρόσωποι αστυνομικών συλλόγων αναρωτιούνται γιατί με τρεις γκλοπιές θα πρέπει να απολογούνται στους “άπλυτους” ή γιατί δεν νομοθετείται ένα ιδιώνυμο όπως στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ένα νομοσχέδιο του Βενιζέλου (1929) για να αντιμετωπίσει την ανερχόμενη εργατική τάξη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ενώ από την άλλη πλευρά πλατιά λαϊκά στρώματα αποδεσμεύονται από τη γραμμή της ΝΔ οδηγώντας τα στελέχη της σε πανικό.

Οι αυξανόμενοι νεκροί της πανδημίας ολοκληρώνουν τη σκηνή του παραλόγου, να χρειάζεσαι γιατρούς και να προσλαμβάνεις αστυνομικούς, να χρειάζεσαι ΜΕΘ κι ασθενοφόρα και να εξοπλίζεσαι με αύρες, περιπολικά κι άλλο άχρηστο υλικό για την καταστολή των αγώνων.

Τα “μεμονωμένα” επεισόδια κατά των πολιτών, η γενικευμένη κατακραυγή και οι μαζικές διαδηλώσεις έχουν οδηγήσει τη ΝΔ στη γωνία εγκαλώντας το ΣΥΡΙΖΑ (!) για τον Κουφοντίνα, τις πορείες κ.λπ. όταν είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη δυνατότητα να οργανώσει αυτής της κλίμακας τις κινητοποιήσεις.

Η πορεία κατέληξε στο πανεπιστήμιο στο κτήριο Παπαστράτου όπου στεγάζεται η πρυτανεία και που βρίσκεται σε κατάληψη από φοιτητές που διαμαρτύρονται για τα έργα και ημέρες της Κεραμέως και την τοποθέτηση ειδικών σωμάτων ασφαλείας μέσα στα πανεπιστήμια από τους Μητσοτάκη-Χρυσοχοίδη.

Στο Βόλο, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο λαός φώναξε ως εδώ!

17/3/2021