Με συνθήματα όπως «λεφτά για την υγεία, λεφτά για την παιδεία και όχι για τις τράπεζες και την αστυνομία», χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος το βράδυ της Τετάρτης 17 Μάρτη.

Ένα μεγάλο πανό της ΟΕΝΓΕ (της ομοσπονδίας ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών) απλωμένο κάτω έδινε το στίγμα της εκδήλωσης. «Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με καταστολή. Τώρα προσλήψεις στα νοσοκομεία» και με μεγάλα γράμματα: «Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας τώρα». Αλλά η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη κινείται σε αντίθετη τροχιά. Στην εικόνα εμφανίζονται δύο άνδρες των κατασταλτικών δυνάμεων να συλλαμβάνουν μία γιατρό, ενώ από τα παράθυρα (τα κυβερνητικά;) κάποιοι χειροκροτάνε!

Στο ενωτικό συλλαλητήριο συναντήθηκαν γιατροί της ΟΕΝΓΕ που δίνουν τον αγώνα στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, συνδικάτα νοσοκομείων και άλλων κλάδων, συνδικαλιστές από το ΠΑΜΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και της αναρχίας. Εκεί ήταν και οι δικηγόροι της Πρωτοβουλίας ενάντια στην κρατική τρομοκρατία, φοιτητές και μεγάλο μέρος των δυνάμεων που πρωτοστατούσαν στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον Κουφοντίνα.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαν προσυγκέντρωση και ομιλίες στα Προπύλαια. Οι συσπειρώσεις σωματείων και συνδικαλιστών στο Άγαλμα Κολοκοτρώνη (όπου και το ΕΕΚ, το ΝΑΡ, και άλλες αριστερές οργανώσεις) απ’ όπου με πορεία έφθασαν στο Σύνταγμα. Στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν και άλλοι σχηματίζοντας μια μαζική πορεία πολλών χιλιάδων ανθρώπων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το πλήθος έφθανε στις 10.000. Στους συγκεντρωμένους απευθύνθηκαν η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και ο Πάνος Παπανικολάου, γραμματέας της ΟΕΝΓΕ και οι δύο μάχιμοι γιατροί σε δημόσια νοσοκομεία. Οι ομιλητές κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης στα ζητήματα της υγείας, απαίτησαν ενίσχυση του ΕΣΥ και καταφέρθηκαν κατά της αστυνομικής βίας.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων μεγάλο μέρος των συγκεντρωμένων από οργανώσεις της επαναστατικής αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αναρχικού χώρου πορεύτηκαν προς την Ομόνοια όπου τερμάτισαν τις εκδηλώσεις.

Θ.Κ.

Και για τον Ιάσονα

Την ίδια ώρα περίπου, στη Βουλή κατέφθανε ένα μεγάλο κονβόι μηχανών που διαδήλωναν για τον 23χρονο Ιάσονα που έπεσε θύμα τροχαίου την περασμένη Παρασκευή, όταν κινούμενος κανονικά στη Βασ. Σοφίας είχε την ατυχία να διασταυρωθεί με το αμάξι που οδηγούσε αστυνομικός της προσωπικής φρουράς της Ντόρας Μπακογιάννη που αντικανονικά, σαν κυρίαρχος της ασφάλτου έκοψε το νήμα της ζωής του παιδιού.