Ενάντια στην ακρίβεια και τον πόλεμο

Ανάγκη να οργανωθεί γενική απεργία διαρκείας – Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια – Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στα πολεμικά παιχνίδια του αμερικανο-ΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού, ήταν τα κεντρικά μηνύματα δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών στις εργατικές απεργιακές συγκεντρώσεις της Τετάρτης 6 Απρίλη.

Στη γενική απεργία που κήρυξαν οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ «νέκρωσαν» όλες οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, τα τρένα, οι αστικές συγκοινωνίες (ΜΕΤΡΟ, Ηλεκτρικός, ΗΛΠΑΠ, Τραμ), ενώ τα λεωφορεία της πρωτεύουσας έκαναν στάση εργασίας πρωί και βράδυ. Στα λιμάνια τα πλοία της ακτοπλοΐας έμειναν δεμένα. Πολλά εργοστάσια και εργοτάξια δεν λειτούργησαν.

Στην Αθήνα οργανώθηκαν τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις. Η μεγαλύτερη ήταν του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος, με χιλιάδες διαδηλωτές που πορεύτηκαν από την Ομόνοια ή και άλλα σημεία προσυγκεντρώσεων. Μαζί με εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες ήταν φοιτητές, η Ομοσπονδία βιοτεχνικών σωματείων και η ομοσπονδία Γυναικών.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος ήταν η ηγεσία της κρατικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, με συμμετοχή πάμπολλων ομοσπονδιών (με τρία έως 5-6 μέλη η καθεμία) και κάποιων πρωτοβάθμιων σωματείων. Μαζί τους ήταν το ΣΕΚ, κάποιες ακόμη αριστερές οργανώσεις και ο… ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων και των αριστερών και αναρχικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων στα Προπύλαια ήταν μαζική, σχεδόν διπλάσια εκείνης της Κλαυθμώνος. Ύστερα από ομιλίες συνδικαλιστών οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν μέσω της Πανεπιστημίου στα Χαυτεία και ανεβαίνοντας τη Σταδίου διαδήλωσαν έξω από τη βουλή, στο Σύνταγμα. Υπήρχαν πανό εκπαιδευτικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, τεχνικών μηχανικών, νοσοκομειακών, πανό της Πρωτοβουλίας ενάντια στον αντεργατικό νόμο 4808 (νόμος Χατζηδάκη), της Ταξικής Πορείας, της Μαχόμενης Εργατικής Κίνησης (ΕΕΚ) και του αναρχοκομμουνισμού.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη απεργιακή δράση ύστερα από την απεργία της 10ης Ιουνίου 2021. Από τότε έχουν συντελεστεί τρομερές εξελίξεις στο κοινωνικο-οικονομικό και πολιτικό πεδίο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε τον αντιδραστικό και απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, η υγειονομική κρίση έχει γίνει ανεξέλεγκτη και καθημερινά στέλνει στα νεκροταφεία πενηντάδες, εβδομηντάδες ή και εκατοντάδες ασθενείς με Covid, η ακρίβεια (και πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία) καλπάζει και συνθλίβει τον εργατικό μισθό και τη σύνταξη, και τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, του Μητσοτάκη και των φασιστοειδών ακροδεξιών, καθιστά την Ελλάδα πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ στην πολεμική εκστρατεία του κατά της Ρωσίας.

Είναι σαφής η ανάγκη το εργατικό κίνημα να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση της ανεργίας, της ακρίβειας, των απεργοκτόνων νόμων και των ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστικών εκστρατειών. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει και μπορεί να πέσει από τη μαζική δράση της εργατικής τάξης, οργανωμένης στα συνδικάτα και ανοργάνωτης και του λαού που στενάζει. Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις διαδηλώσεις δείχνει ότι οι δυνάμεις υπάρχουν, μπορούν και πρέπει να δράσουν. Η στοίχιση πίσω από τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες δεν μπορεί να είναι ταμπού ή λόγος για να ακυρώνεται απεργιακή δράση όπως στις 3 του περασμένου Ιουνίου από το ΠΑΜΕ… Μια γενική απεργία διαρκείας πρέπει να οργανωθεί από τα κάτω, από πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα και από κάθε μορφής πολιτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων της εργατικής τάξης.

Το πρόγραμμα που προτείνει το ΕΕΚ και η Μαχόμενη Εργατική Κίνηση συνοψίζεται στα παρακάτω συνθήματα:

Αυξήσεις σε μισθούς – συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις και αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Το ηλεκτρικό ρεύμα δημόσιο αγαθό και όχι αντικείμενο χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας.

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!

Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (4808/21)!

Να κλείσουν οι ιμπεριαλιστικές βάσεις – ορμητήρια στον πόλεμο στην Ουκρανία!

Ειρήνη στους λαούς – Πόλεμος στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών – Ήττα των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ!

Ο κύριος εχθρός είναι στη δική μας χώρα, στις τράπεζες και τα υπουργεία!

Γενική απεργία διαρκείας για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη επεισόδια προκλήθηκαν όταν οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την χρησιμοποίηση του λιμανιού για την εκφόρτωση και μεταφορά πολεμικού υλικού στον πόλεμο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Οκτώ απεργοί – διαδηλωτές προσήχθησαν στην αστυνομική διεύθυνση. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι συνδικαλιστές, μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ. Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από γρονθοκοπήματα αστυνομικού. Το απόγευμα της Τετάρτης είχε προγραμματιστεί νέο συλλαλητήριο με αίτημα την απελευθέρωση των προσαχθέντων.

Σπάρτη

της Μαρίας Δρίτσα

Με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, αγροτών, συνταξιούχων, εργατών, υπαλλήλων του Δήμου Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε η σημερινή διαδήλωση στα πλαίσια της 24ωρης Απεργίας της Τετάρτης 6 Απριλίου.

Με δυναμισμό και συνθήματα ενάντια στην ακρίβεια, την ανεργία κι ενάντια στον πόλεμο και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν.

“Παιδεία, υγεία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό!”

“Εργατιά, αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά!”

“Κατω το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, Ευρώπη Ενωμένη Σοσιαλιστική!”