Σάββατο 9 Απριλίου 2022–Αθήνα / Νομική Σχολή        

φωτογραφία: Νέα Προοποτική

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Για την υπόθεση των 11 αγωνιστών και αγωνιστριών από την Τουρκία, στους οποίους επιβλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο από τα ελληνικά δικαστήρια η εξοντωτική ποινή 30 χρόνων στον καθένα και την καθεμία, οργανώνεται διεθνές συνέδριο στη Νομική Σχολή Αθήνας το Σάββατο 9 Απριλίου (έναρξη 12:00).

Την Παρασκευή 8 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης  στη 1 το μεσημέρι, ενώ στις 5 μ.μ. θα δοθεί συνέντευξη τύπου στο Δικηγορικό σύλλογο Αθηνών.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν δεκάδες ομιλητές, δικηγόροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνδικαλιστές, φυλακισμένοι αγωνιστές, όπως και αγωνιστές από το δίκτυο  Samidoun- Δίκτυο για τους παλαιστίνιους κρατούμενους.

Αντίστοιχες δράσεις διεξήχθησαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης σε μια «Πορεία για τη Λευτεριά και Δικαιοσύνη για τους 11 επαναστάτες».

Σε ανακοίνωσή τους η Επιτροπή αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, το Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο και το Νομικό Γραφείο του Λαού-Διεθνές Τμήμα, αναφέρουν:

Σήμερα, παρόλο που η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις ευαγγελίζονται το «δικαίωμα στη δίκαιη δίκη» μαζί με τις έννοιες «κράτος δικαίου», «ισότητα έναντι του νόμου», γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει.

Το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, όπως όλα τα άλλα δικαιώματα, είναι μια κατάκτηση που καταφέραμε να συμπεριλάβουμε στα νομικά κείμενα υπέρ των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων λαών του κόσμου μετά από χιλιάδες χρόνια αγώνα. Αυτό το δικαίωμα δηλαδή κανείς δεν μας το χάρισε, το κερδίσαμε με αγώνα χιλιάδων ετών και με μεγάλο κόστος.

Οι ιμπεριαλιστές για να καλύψουν τα εγκλήματά τους, κατασκεύασαν αντιτρομοκρατικούς νόμους με τους οποίους διώκουν εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες. Με τον τρόπο αυτό τους αφαιρούν το δικαίωμα σε δικαιη δίκη καθώς οι πολιτικές δίκες διεξάγoνται βάση προμελετημένων αποφάσεων.

Εμείς, από την άλλη, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας σε δίκαιη δίκη πληρώνοντας το τίμημα, παλεύοντας ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις, στην τυραννία και τη νομική τρομοκρατία που ασκείται από τον ιμπεριαλισμό και τις φασιστικές δυνάμεις. Ο αγώνας μας για μια δίκαιη δίκη για τους 11 επαναστάτες από την Τουρκία που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Ελλάδα, είναι μέρος αυτής της αντίληψης.

11 επαναστάτες από την Τουρκία, που ήταν πολιτικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα, πριν από 2 χρόνια, στις 19 Μαρτίου 2020, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν σε μια μεγάλη «αντι»τρομοκρατική επιχείρηση στην Αθήνα. Οι 11 επαναστάτες,  είναι σύντροφοι και συντρόφισσες που επί χρόνια ασκούσαν κινηματική δράση στην Ελλάδα και ήταν γνωστοί/ες για την πολιτική τους ταυτότητα. Κατηγορήθηκαν ως «τρομοκράτες» λόγω των αντιιμπεριαλιστικών, αντιφασιστικών αγώνων και των επαναστατικών τους ιδεών. Καταδικάστηκαν με κατηγορίες όπως «σύσταση, διεύθυνση και μέλος  οργάνωσης», «διακεκριμένης οπλοκατοχής», «οπλοφορία» και  «συναρμολόγηση όπλων». Η βάση της δίωξης και της δίκης ήταν ο αντιτρομοκρατικός νόμος 187Α και η τρομοκρατική λίστα της ΕΕ, την οποία ο ιμπεριαλισμός χρησιμοποιεί εναντίον ανθρώπων, οργανώσεων ακόμη και κρατών που θεωρεί αντιπάλους σε όλο τον κόσμο.

Η δίκη των 11 επαναστατών από την Τουρκία διεξήχθη στο τρομοδικείο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, σε ένα κλίμα αστυνομοκρατίας. Το δικαστήριο στις 19 Ιουλίου 2021 τους καταδίκασε σε συνολική ποινή κάθειρξης 333 ετών. 30 χρόνια ανά κρατούμενο/η.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας ανέφερε ξεκάθαρα ότι αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο της κατηγορίας της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση», ότι φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια της δίκης – μπαίνοντας και βγαίνοντας από την αίθουσα και ότι κάνουν το σήμα της νίκης. Καθώς επίσης το ότι βρέθηκαν στα πολιτικά γραφεία σημαίες με σύμβολα όπως το σφυροδρέπανο καθώς και πανό στο τοίχο όπου είχαν φωτογραφίες σοσιαλιστών αγωνιστών και μαρτύρων, τόσο της Τουρκίας, όσο και διεθνών. Επίσης το οτι 9 άτομα ζούσαν στο ίδιο σπίτι.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε αυτή την πολιτική και εκδικητική απόφαση που δόθηκε, υπό τις επιταγές του ιμπεριαλισμού ΗΠΑ-ΕΕ, του φασιστικού καθεστώτος του ΑΚΡ και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτού του αγώνα, πραγματοποιήσαμε για ένα μήνα τη «ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 11 ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στη Γερμανία, Ιρλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία. Ως συνέχεια αυτής της κινητοποίησης, το Σάββατο 9 Απριλίου 2022, διοργανώνουμε στην Αθήνα, στη Νομική, ένα διεθνές συνέδριο με τίτλο «Τρομονόμος, πολιτικές δίκες, δίκαιη δίκη και πολιτικοί κρατούμενοι». Θα υπάρχουν συμμετοχές από Τουρκία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Παλαιστίνη, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Περού, Ολλανδία κ.τ.λ.

Το συνέδριο θα διαρκέσει μια μέρα και θα διεξαχθεί σε τρεις θεματικές. Θα συζητήσουμε για την έννοια των τρομονόμων τόσο σε Ελλάδα όσο και διεθνώς,  για τη λίστα τρομοκρατίας της ΕΕ, τις παραβιάσεις του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, που εφαρμόζουν ο ιμπεριαλισμός και οι συνεργαζόμενες φασιστικές δυνάμεις εναντίον όλων των αντιπάλων τους και  υποθέσεις πολιτικών κρατουμένων.

Καλούμε όλους/όλες τους αγωνιστές/αγωνίστριες, τις πολιτικές οργανώσεις, τις συλλογικότητες,  τις επιτροπές και ομάδες αλληλεγγύης, τους πολιτικούς κρατούμενους, τους δικηγόρους, να συμμετάσχουν στο συνέδριό μας, για να δυναμώσουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη που είναι το όπλο των λαών!

9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022-ΑΘΗΝΑ / ΝΟΜΙΚΗ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ-ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 11 ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο

Νομικό Γραφείο του Λαού-Διεθνές Τμήμα

Επιτροπή αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν

Mail επικοινωνίας

info@anti-imperialistfront.org