Νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα, Πέμπτη 4 Μαρτίου, ώρα 6 μ.μ.

Να μην υπάρξει νεκρός απεργός πείνας στις φυλακές

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, και τέταρτη μέσα σε πέντε ημέρες αν υπολογιστεί και η συγκέντρωση του περασμένου Σαββάτου, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους στον φυλακισμένο απεργό πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα που μάχεται ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των κρατικών οργάνων της. Ενάντια στις διακρίσεις και φωτογραφικές διατάξεις, που τη μια μέρα ψηφίζονται και την άλλη παραβιάζονται από τους ίδιους που τις ψηφίσανε, μεθοδεύσεις που έχουν εξαναγκάσει τον πολύ-ισοβίτη φυλακισμένο να ορθώσει απέναντι στην αυθαιρεσία και τους κανόνες εξαίρεσης, το μόνο «όπλο» που διαθέτει, το σώμα του και τη ζωή του.

Γιατί είναι καθαρό ότι οι διακρίσεις και οι φωτογραφικές νομοθετικές διατάξεις σε βάρος των δικαιωμάτων που ως φυλακισμένος έχει ο Δημ. Κουφοντίνας είναι η αιτία που τον οδήγησε στην ακραία μέθοδο αντίστασης, στην απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου και δίψας από τις 22 Φεβρουαρίου. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων που έχουν οι κρατούμενοι δεν μπορεί να είναι στην κρίση της εκάστοτε κυβέρνησης και των ιδεοληψιών των Ιαβέρηδων υπουργών της.

Στη νέα διαδήλωση το βράδυ της Τετάρτης 3/3 πήραν μέρος η Πρωτοβουλία Δικηγόρων, φοιτητικοί σύλλογοι με μαζικότατο και μαχητικό μπλοκ, καλλιτέχνες, οι αριστερές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το ΕΕΚ, η Συνέλευση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα με τεράστιο μπλοκ, αναρχικές και άλλες συλλογικότητες. Για τρίτη συνεχή βραδιά ένα τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι χιλιάδων κατηφόριζε την Πανεπιστημίου για να διαλυθεί χωρίς επεισόδια στην Ομόνοια και ένα μεγάλο μέρος στην πλατεία Εξαρχείων. Για άλλη μια φορά η απουσία της αστυνομίας, ή η μη εμφανής παρουσία της, λειτούργησε αποτρεπτικά – δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο!

Αλλά ενώ η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα κρέμεται από μία κλωστή, η κυβέρνηση διατηρεί την ανάλγητη στάση της και συνεχίζει την πολεμική πολιτική εναντίον του απεργού πείνας και δίψας. Σε συντονισμό με την κυβέρνηση η εισαγγελέας Λαμίας δήλωσε αναρμόδια για τα περισσότερα αιτήματα που έχει υποβάλλει η συνήγορος του κρατούμενου Ιωάννα Κούρτοβικ. Αναμένεται πάντως η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εκτέλεσης Ποινών την Πέμπτη 4 Μαρτίου. Η ζωή και ο θάνατος του Δημήτρη Κουφοντίνα, του ανθρώπου που μετά την εξάρθρωση της 17Ν παραδόθηκε και ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες των πράξεων της οργάνωσης κρίνεται πιθανόν από αυτήν την απόφαση, γιατί είναι αμφίβολο αν υπάρχει άλλος χρόνος για οποιαδήποτε άλλη νομική προσφυγή. Η ευθύνη για τη ζωή ή το θάνατο του Δημήτρη Κουφοντίνα βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.

Η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ υπέβαλε την Τετάρτη 3/3 στην Εισαγγελέα Λαμίας, αίτημα αναστολής ποινής λόγω άμεσου κινδύνου για ανήκεστο βλάβη ή θάνατο, ενώ παράλληλα κατατέθηκε αίτημα στο Πρωτοδικείο Λαμίας για επανεξέταση της απόφασης που αφορά τη μεταγωγή του κρατουμένου. Τα αιτήματα που υποβλήθηκαν υπογράφονται από την Ιωάννα Κούρτοβικ και το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμη Σοφό.

Σε ερώτηση γιατί ο Δ. Κουφοντίνας δεν ακολούθησε εξ αρχής τη νομική οδό, η Ιωάννα Κούρτοβικ επανέλαβε πως όταν έγινε η μεταγωγή του τον Νοέμβριο στο Δομοκό και «ζητήθηκε η αιτιολογία, ώστε να προσβληθεί η απόφαση βάσει νόμου, δεν μας δόθηκε το σχετικό έγγραφο. Στις 7/1 η Νικολάου (της Αντεγκληματικής πολιτικής) μας έλεγε ότι μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό και μετά λόγω covid στο Δομοκό. Κατά τη διαδικασία υπήρχε από παντού άρνηση διότι κανείς δεν αναλάμβανε την αρμοδιότητα. Δε μας δόθηκαν επί δύο μήνες οι αποφάσεις και όταν μας δόθηκαν, δεν υπήρχε κείμενο αποφάσεων. Δεν έχουμε ένα συνταγματικό δικαστήριο που να εξετάζει τις παραβιάσεις του νόμου». Εδώ, οι παραβιάσεις του νόμου γίνονται από τους ίδιους τους κυβερνώντες…

Ας σημειωθεί ότι υποβλήθηκαν δύο αιτήματα, το πρώτο αφορά στην αίτηση προσωρινής ανακοπής ποινής λόγω κινδύνου θανάτου και το δεύτερο για άμεση μεταγωγή του κρατούμενου στον Κορυδαλλό.

Μένει να δούμε, σήμερα Πέμπτη 4/3, αν με την κοινή παρουσία των δύο δικηγόρων στη Λαμία, συν του γιατρού Θοδωρή Σδούκου που μετέβη εκεί από τη Θεσσαλονίκη, θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στην ικανοποίηση των αιτημάτων του Δ. Κουφοντίνα που θα τον κάνει να σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας.

Σε κάθε περίπτωση, το μαζικό κίνημα θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στη δολοφονική κυβέρνηση των παιδεραστών, των δολοφόνων με γραβάτα, των υπεύθυνων για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας, αυτών που άφησαν ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα υγείας και με την άγρια θατσερική πολιτική πολλαπλασιάζουν τους ανέργους και τους φτωχούς. Την Πέμπτη το απόγευμα, στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα ξανά οργανώνεται πορεία. Ας είμαστε όλοι εκεί, χιλιάδες και χιλιάδες, για να τους αναγκάσουμε να σταματήσουν τα δολοφονικά παιχνίδια σε βάρος του απεργού πείνας-δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα, για τα δικαιώματα των κρατουμένων, για τα δικαιώματα όλου του λαού και της εργατικής τάξης.