ΑΡιστερή Συσπείρωση Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας

Ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το νοσοκομείο που εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους των εργατικών συνοικιών της δυτικής Αθήνας και του Πειραιά έχει υποστεί «έμφραγμα» από την κυβερνητική εγκατάλειψης, υπονόμευσης και επίθεσης στη δημόσια υγεία σε όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου και των κλινικαρχών. Επί ένα χρόνο, από την έναρξη της πανδημίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κάνει τίποτα για να οχυρώσει τα νοσοκομεία και τα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας. Η ανακοίνωση της Αριστερής Συσπείρωσης γιατρών του νοσοκομείου Νικαίας είναι αποκαλυπτική:

Εφιαλτική κυριολεκτικά η κατάσταση σήμερα το πρωί: 100 (εκατό) ασθενείς νοσηλευόμενοι με COVID και πάνω από 100 εισαγωγές άλλων ασθενών λοιπής νοσηρότητας στην χθεσινή γενική εφημερία. Έχουν μετατραπεί σε (υποτίθεται) «πτέρυγες νοσηλείας COVID» (με απλά «βαφτίσια») οι χώροι της Β’ Παθολογικής, της Γ’ Παθολογικής και από χθες και της Πνευμονολογικής Κλινικής. Το λειψό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Παθολογικού τομέα είναι εξαντλημένο και αποδεκατισμένο.

Πολλοί ασθενείς τόσο covid όσο και noncovid ήδη ΥΠΟΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη των κυβερνητικών αρμοδίων (υπουργών Υγείας, διοικητή 2ης ΥΠΕ, διοικητή ΕΚΑΒ–ΕΚΕΠΥ, διοικητή νοσοκομείου).

Η απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σχεδόν όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής εκφράζεται ιδιαίτερα στο νοσοκομείο μας για δυο λόγους:

  1. Είναι διαχρονικά υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο.
  2. Είναι διαχρονικά (και ιδιαίτερα σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων όπως τώρα) επιφορτωμένο με πλήθος επειγόντων περιστατικών κάθε νοσηρότητας που από τους αρμοδίους κατευθύνονται εδώ από πολλές περιοχές όχι μόνο της Αττικής αλλά και όλης της Νότιας και νησιωτικής χώρας.

Ως γιατροί του νοσοκομείου αλλά και συνολικά ως ΕΙΝΑΠ και ως ΟΕΝΓΕ ήδη από πέρσι τον Μάρτιο έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο εκκλήσεων προς την κυβέρνηση απαιτώντας ενίσχυση τόσο του νοσοκομείου μας όσο και συνολικά της δημόσιας περίθαλψης με προσωπικό και υποδομές. Έχουμε υποδείξει τους τρόπους που θα μπορούσε να γίνει αυτό αν υπήρχε η στοιχειώδης πολιτική βούληση. Έχουμε απαιτήσει την πλήρη άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα όσο διαρκεί η πανδημία τονίζοντας πως ιδιαίτερα στην Αττική όπου υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές – μεγαθήρια είναι σκανδαλώδης και προκλητική η καλυπτόμενη από το κράτος ασυλία τους να μην νοσηλεύουν ΟΥΤΕ ΕΝΑ περιστατικό covid. Έχουμε απαιτήσει την αλλαγή του μοντέλου επιδημιολογικής επιτήρησης ώστε να στοχεύει εκεί που πραγματικά είναι τα «εκκολαπτήρια της υπερμετάδοσης» (χώροι εργασίας και ΜΜΜ) και να μην εξαντλείται σε αδιέξοδα αναποτελεσματικά τυφλά οριζόντια συλλήβδην περιοριστικά μέτρα. ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ από όλα αυτά δεν έχει γίνει. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το νοσοκομείο μας για να σταθεί στοιχειωδώς στα πόδια του χρειάζεται επειγόντως τις προσλήψεις τουλάχιστον 100 μόνιμων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ και τουλάχιστον 500 λοιπού προσωπικού. Αντί γι’ αυτές τις προσλήψεις οι αρμόδιοι έχουν το θράσος να ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝ ετσιθελικά γιατρούς από το νοσοκομείο μας προς άλλες μονάδες υγείας. Επίσης χρειάζεται γενναία αύξηση του κονδυλίου λειτουργικών δαπανών που όμως αντί να αυξηθεί από το εξευτελιστικό επίπεδο των 30 εκατ. ευρώ ετησίως μειώνεται ακόμα παραπέρα.

Δεν πάει άλλο. Οι διαμαρτυρίες και οι διεκδικητικοί αγώνες των υγειονομικών ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ.

Ο ίδιος ο λαός πρέπει να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της υγείας του λαού.

ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ

Πειραιάς 4/3/21

Φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός