Με απαίτηση Τρόικα-ΣΕΒ Ανοίγει ξανά το εργασιακό! ενώ καλπάζει η ανεργία

Κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, ενίσχυση της προσωρινής απασχόλησης και ταυτόχρονα έκδοση υπουργικής απόφασης που θα επιτρέψει την εφαρμογή της ρύθμισης για την παροχή βασικού μισθού 600 ευρώ στους νέους εργαζόμενους απαιτεί ο ΣΕΒ από το Υπουργείο Εργασίας με υπόμνημά του. Αυτές είναι οι βασικότερες απαιτήσεις του συνδέσμου των βιομηχάνων ενόψει της νέας διαβούλευσης με θέμα τις εργασιακές σχέσεις που προανήγγειλε ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης.

Η συζήτηση για το εργασιακό αναμένεται να αναζωπυρωθεί από Δευτέρα 12/12, οπότε και ξεκινά η νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα. Η τεράστια απόκλιση από τους στόχους του ελλείμματος του προϋπολογισμού και του χρέους αυξάνει τις απαιτήσεις των ξένων ελεγκτών για τη μείωση του ελλείμματος “ανταγωνιστικότητας”. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση μειώνει δραματικά τις δαπάνες για έρευνα, τεχνολογία και εκπαίδευση, όλο το βάρος για την αύξηση της “ανταγωνιστικότητας” θα πέσει στο κόστος εργασίας.

Την ίδια στιγμή, στα επίπεδα του 2003 έχει επανέλθει η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού και στα επίπεδα του… 1984 έχει επανέλθει η αγοραστική δύναμη του κατώτατου (βασικού) μισθού. Αυτό εκτιμά το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην ετήσια έκθεσή του για το 2011. Η μείωση αυτή δεν οφείλεται τόσο στο ύψος του βασικού μισθού που καθορίστηκε από την ισχύουσα και προηγούμενη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (-2% και -2,8% αντίστοιχα), αλλά κυρίως στο μπαράζ φόρων και περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες την τελευταία διετία.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας:

  • Το κόστος εργασίας μειώθηκε σωρευτικά την τελευταία διετία κατά 5,5% (κατά 2,7% φέτος και κατά 3,8% πέρσι).

  • Πολύ μεγαλύτερη, όμως, ήταν η μείωση των μέσων ακαθάριστων πραγματικών αποδοχών (στις οποίες “μετράται” η επίδραση του πληθωρισμού κλπ.): Σωρευτικά μειώθηκαν την τελευταία διετία κατά 15,4% (Κατά 6,3% μειώθηκαν φέτος και κατά 9,1% πέρσι).

Εκτόξευση της ανεργίας

Σε ποσοστό 17,5% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eλληνικής Στατιστικής Aρχής. Tον αντίστοιχο μήνα του 2010 το ποσοστό ήταν 12,6%. Σε απόλυτους αριθμούς οι (επισήμως καταγεγραμμένοι άνεργοι) φθάνουν στους 857.656 σημειώνοντας ετήσια αύξηση σχεδόν 40%.

Δραματική είναι η κατάσταση στους νέους ηλικίας από 15-24 χρόνων. Tο 46,4%, σχεδόν ο ένας στους δυο νέους είναι άνεργος.