Σήμερα Δευτέρα 7/2 έγινε με μεγάλη επιτυχία η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην Cosco, Η συμμετοχή ξεπέρασε το 90%! Τα αιτήματα των απεργών είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης, η αναγνώριση και η ένταξη της εργασίας τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και η επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων συναδέλφων τους.

Η απεργία συνάντησε από την πρώτη στιγμή την μανιασμένη αντίδραση και τρομοκρατία της εργοδοσίας και του κράτους. Το δικαστήριο, την Πέμπτη 3/2,  εφαρμόζοντας το νόμο Χατζηδάκη, την έβγαλε παράνομη. Οι εργάτες επέμεναν στην απεργία, με την κήρυξη της από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Τις επόμενες μέρες η εργοδοσία με μια προκλητική ανακοίνωσή της καλούσε το κράτος, στην πραγματικότητα τους έδινε εντολή, να καταστείλουν με κάθε τρόπο την απεργία.

Η κυβέρνηση και το κράτος, με μεγάλη προθυμία εφάρμοσαν τις εντολές του κεφαλαίου. Την Δευτέρα το πρωί και από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης, ισχυρές λιμενικές και αστυνομικές δυνάμεις, με διμοιρίες ΜΑΤ, είχαν καταλάβει την είσοδο των εγκαταστάσεων. Οι εργαζόμενοι, παρά την τρομοκρατία, με την περιφρούρησή τους, με την βοήθεια και αλληλέγγυων εργαζομένων, κατάφεραν να εμποδίσουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό .

Η επιτυχία της απεργίας είναι μια σημαντική νίκη, που επιτεύχθηκε ενάντια στην εργοδοσία, ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη και το κράτος. Από αυτή την άποψη είναι νίκη ολόκληρου του εργατικού κινήματος.

Γρ. Δ.