ΜΕ ΜΑΤ ΚΑΙ ΒΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τα δυο πρόσωπα του «Ιανού»

Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, μια μέρα πριν εκπνεύσει η μισητή κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ένα όργιο κρατικής τρομοκρατίας έλαβε χώρα έξω από το βιβλιοπωλείο «Ιανός».  Η ειρηνική συγκέντρωση που καλέστηκε στο πλαίσιο της περιφρούρησης της απεργίας που κήρυξε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής, χτυπήθηκε στις 1.30 μ.μ. αλύπητα από 4 διμοιρίες ΜΑΤ που δεν αρκέστηκαν στη βία και τα χημικά αλλά προχώρησαν και σε αθρόες συλλήψεις απεργών και αλληλέγγυων.

Η εργοδοσία του βιβλιοπωλείου κάλεσε τις δυνάμεις καταστολής επιλέγοντας να ασκεί το «εκπολιτιστικό» έργο της με τη βία και τα χημικά καταργώντας την μοναδική ανάσα που απέμεινε στους εργαζόμενους, την αργία της Κυριακής. 

 

Συγκέντρωση στο Α.Τ. Ακροπόλεως και στη ΓΑΔΑ

Οι προσαχθέντες εμφανώς κακοποιημένοι από τη βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων καταστολής μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Ακροπόλεως και 4 από τις προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις με βαρύ κατηγορητήριο. Άμεσα, ο Σύλλογος Βιβλίου Χάρτου Αττικής κάλεσε εργαζόμενους και αλληλέγγυους αγωνιστές σε συγκέντρωση μπροστά στο αστυνομικό τμήμα απαιτώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Ανταποκρίθηκαν αρκετές δεκάδες και ο αριθμός τους αυξάνονταν. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους ήταν ήδη τραυματισμένοι από την βίαιη επίθεση της αστυνομίας μπροστά στο βιβλιοπωλείο του «Ιανού». Στις 3.30 μ.μ. οι αστυνομικές δυνάμεις που παρατάχθηκαν απέναντι από τους συγκεντρωμένους επιτίθενται με λύσσα χτυπώντας για άλλη μια φορά αδιακρίτως τους συγκεντρωμένους ακόμη και περαστικούς. Προσαγάγουν 3 διαδηλωτές (ανάμεσά τους ο αγωνιστής συνδικαλιστής Στέφανος Μάλαμας από το Σωματείο των εργαζόμενων στη Wind και συνδικαλιστής από το σωματείο της NOKIA-Siemens ). Η λύσσα των αστυνομικών δεν εκτονώνεται στις συλλήψεις και τη διάλυση της συγκέντρωσης μπροστά στο Α.Τ. αλλά φτάνει στο σημείο να κακοποιεί τους συλληφθέντες και μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα με συνοδεία ύβρεων παρουσία συνδικαλιστών ακόμη και δικηγόρων. 

Oι συγκεντρωμένοι αλληλέγγυοι ανασυγκροτούνται και κάνουν πορεία προς τον «Ιανό», ενώ γίνονται παρεμβάσεις διαδηλωτών και σε άλλα βιβλιοπωλεία. Οι τρείς συλληφθέντες διαδηλωτές τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ όπου υποβάλλονται σε νέους ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια, ενώ καλείται μαζική συγκέντρωση συμπαράστασης απ’ έξω, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους. H αστυνομία έφερε προσκόμματα ακόμη και στην ιατρική φροντίδα στους συλληφθέντες και τους παρέπεμψε στο αυτόφωρο για την επόμενη ημέρα, 29 Δεκεμβρίου. 

Τη Δευτέρα έγινε μαζική συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους αγωνιστές, συνδικαλιστές και αλληλέγγυους. Με καλέσματα από αρκετές εργατικές συλλογικότητες δόθηκε για άλλη μια φορά το μήνυμα πως κανείς αγωνιστής δεν είναι μόνος του. Οι 7 συλληφθέντες (4 έξω από τον «Ιανό» και 3 έξω από το ΑΤ) χάρη στην κινητοποίηση αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ πήραν αναβολή για τις 9 Ιανουαρίου του 2015. Αξίζει να αναφερθεί πως τα θρασίμια της αστυνομίας οι ψευδομάρτυρες, δεν εμφανίστηκαν καν στα δικαστήρια να καταθέσουν. 

 

Ο κόσμος των «από πάνω»

Mε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής αναφέρει:

“… Είναι ο κόσμος των από πάνω, αφεντικά, κυβέρνηση, κρατικός μηχανισμός, που για να υπερασπιστούν το καθεστώς της εκμετάλλευσης χρησιμοποιούν όλα τα μέσα. Ψηφίζουν νόμους, στέλνουν ΜΑΤ, συλλαμβάνουν, εκβιάζουν…

Η “ελεύθερη αγορά” θέλει σκλαβωμένους ανθρώπους. Με το κέρδος να είναι πάνω από όλα, τσακίζοντας αξίες, πολιτισμό, ανθρώπους. Ο κόσμος των από πάνω όμως πλέον έχει λόγο να φοβάται. Να φοβάται τον αδιαμεσολάβητο ταξικό αγώνα των από κάτω. Αυτό ως σωματείο το ξέραμε, το είδαμε και σήμερα. Όσα έγιναν μας έχουν πεισμώσει ακόμη περισσότερο για να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο….”

 

Αβραμίδης Κώστας