Bibi (Netanyahu) Crime-Minister Go Home!”

του Ερνέστο Αγγελή

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Rabin, της πρωτεύουσας του Ισραήλ Τελ-Αβίβ, ενώ τουλάχιστον 160(!) ακόμα διαδηλώσεις έγιναν σε όλη τη χώρα, το Σάββατο 11 Ιουλίου, ενάντια στην ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου και τα οικονομικά της μέτρα.

Οι διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ, κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα για την παραίτηση του μόλις επανεκλεγέντος Νετανιάχου «Bibi (Νετανιάχου) Go Home! (Νετανιάχου Ξεκουμπίσου!) και με καίρια πολιτική ευρηματικότητα ενδεικτική των διαθέσεών τους, κρέμασαν μεγάλα πανό που κατάγγελλαν τον Νετανιάχου με το εύστοχο -Φροϋδικού δαιμόνιου- λογοπαίγνιο ως CrimeMinister/Εγκληματίας Υπουργός! Συγχρόνως μάχονταν ενάντια στην αστυνομία, η οποία τους εμπόδιζε να κλείσουν τους γύρω δρόμους, κάνοντας πολλές συλλήψεις.

Μάλιστα στη διαδήλωση, τουλάχιστον 16 διαδηλωτές, πήραν την πρωτοβουλία και έκαναν παρέμβαση στο συγκρότημα της εταιρείας GG Studios και τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Channel 12 στην περιοχή του Neve Elan, διακόπτοντας εκπομπή στην οποία ομιλητής θα ήταν ο λαομίσητος Υπουργός Οικονομικών Ισραήλ Κατζ.

Μέσα σε διάστημα μόλις ενός μήνα και πριν προλάβει ο Νετανιάχου να επανεκλεγεί στον κυβερνητικό θώκο, η κρίση στο Ισραήλ έχει κλιμακωθεί δραματικά. Η ανεργία που τον Φεβρουάριο ήταν γύρω στο 4%, τον Μάρτη-Απρίλη σκαρφάλωσε στο άγνωστο μέχρι πρότινος για το Ισραήλ, 27% για να «σταθεροποιηθεί» στο 25% τον Μάη, παραπέμποντας (παρά την διαφορά των μεγεθών, των προβλημάτων και της παγκόσμιας φάσης) στην κατάσταση που επικρατούσε στην Κύπρο στη χρεοκοπία του 2013. Τώρα πολλοί εργάτες έχουν μείνει απλήρωτοι και άνεργοι, χωρίς επιδόματα ανεργίας, ενώ οι συνταξιούχοι δεν έχουν ακόμα πληρωθεί τις συντάξεις τους. Δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες και πολλές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κλείσει ενώ τα μέτρα καταστολής από την Κυβέρνηση αυτού που στη συνείδηση του λαού είναι χρεοκοπημένος ως διεφθαρμένος, έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά της κοινωνικής οργής. Συγχρόνως αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα και 354 είναι οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το ακροδεξιό κόμμα της κυβέρνησης Λικούντ, μαζί με την φιλελεύθερη εθνικιστική αστική συμμαχία του «Μπλε και Άσπρου Κόμματος», συμφώνησαν σε ένα οικονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας, ούτως ή άλλως κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των χρεοκόπων καπιταλιστών. Όμως ο Νετανιάχου, επικαλούμενος την πανδημία, μονομερώς άλλαξε τη διάρκεια του σχεδίου και από το 2022 που προέβλεπε η συμφωνία το πήγε στο 2021, δηλαδή μόνο για μερικούς μήνες από τώρα.

Οι κινητοποιήσεις όμως που γίνονται, δεν ελέγχονται από κανένα από τα αστικά κόμματα της Κνεσέτ (βουλή του Ισραήλ). Το δημοφιλές σύνθημα για την παραίτηση του Νετανιάχου καταγγέλλεται από τις δυνάμεις της αστικής αντιπολίτευσης ως «πολιτικό» – σάμπως η πάλη του Ισραηλινού λαού δεν είναι πολιτική: οι εργάτες και η νεολαία, αντιτίθενται στην ακροδεξιά Κυβέρνηση, τα αντεργατικά της μέτρα και το κράτος καταστολής, διεκδικώντας ζωή με δικαιοσύνη και ειρήνη στην περιοχή. Οι διαβεβαιώσεις μάλιστα του Νετανιάχου ότι «θα τηρήσει τις υποσχέσεις του» σε συνδυασμό με την καταστολή, καθώς και η έλλειψη μιας αριστερής εναλλακτικής πρότασης εργατικής εξουσίας απέναντι στο σιωνιστικό καθεστώς, δεν πρόκειται να ανακόψουν το κύμα των διαδηλώσεων, μαζί και απεργιών που έχουν αποφασιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ενδεικτικό της διεθνούς ριζοσπαστικοποίησης που ήδη έχει μεταδοθεί με ταχύτητες «ιού» και στο Ισραήλ, οι διαδηλωτές στο Τελ-Αβίβ, Εβραίοι και Άραβες Ισραηλινοί, κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν στα εβραϊκά Αφήστε μας να αναπνεύσουμε, αποτίοντας φόρο τιμής και παλεύονταςσε αλληλεγγύη με τους εξεγερμένους για τον δολοφονημένο -από φασιστοειδή της αστυνομίας- Τζορτζ Φλόυντ στις ΗΠΑ, διεκδικώντας διεθνιστική προοπτική για την εργατική τάξη και το λαό της χώρας.

Η διαδήλωση σηματοδοτεί την αρχή μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών στο Ισραήλ, το οποίο είναι σε οριακό σημείο της ιστορικής του κρίσης που έχει εκδηλωθεί ήδη από τις αρχές του 21ου αιώνα. Ήδη από το 2013 και με την ώθηση της Αραβικής επανάστασης, εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινών κατέβηκαν στις πλατείες και τους δρόμους παλεύοντας τότε για το ζήτημα της στέγης, ανοίγοντας το δρόμο σε ταξικούς αγώνες τα επόμενα χρόνια. Τον Απρίλιο του 2020 και ενώ τα μέτρα για την πανδημία μόλις είχαν παρθεί, έγινε διαδήλωση στο Τελ-Αβίβ ενάντια σε αυτά ακριβώς τα μέτρα της καταστολής που έπαιρνε η Κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία.

Η διαδήλωση του Σαββάτου, σε αυτό μάλιστα το πολύ κρίσιμο σημείο για την διεθνή κατάσταση στην Μέση Ανατολή, με τα αντιδραστικά σχέδια προσάρτησης των Παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ να προωθούνται από την Κυβέρνηση Νετανιάχου, είναι σαφώς η μεγαλύτερης κλίμακας και πολιτικών διαστάσεων κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων. Όλα τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα του Ισραήλ, οι μικροαστοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι διανοούμενοι και οι καλλιτέχνες, οι δημόσιοι υπάλληλοι γιατροί και εκπαιδευτικοί, οι εργάτες και η νεολαία, έχουν βγει στο δρόμο ωθούμενοι από την οικονομική κρίση και εξεγειρόμενοι ενάντια στην Κυβέρνηση. Οι διαδηλωτές απαιτούν από το κράτος εδώ και τώρα χρηματοδότηση για την διάσωση των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας, άρση των ρατσιστικών νόμων ενάντια στους Άραβες Ισραηλινούς, λευτεριά στην Παλαιστίνη και ολόκληρη την περιοχή. Αντ’ αυτού εισπράττουν ψέματα και καταστολή. Φτάνει πια!

Πηγή φωτογραφιών: https://twitter.com/bar_peleg?lang=en