της Κατερίνας Μάτσα

By Lorie Shaull from St Paul, United States – My body my choice sign at a Stop Abortion Bans Rally in St Paul, Minnesota, CC BY-SA 2.0

Ο Τραμπ έφυγε, ο τραμπισμός και οι οπαδοί του έχουν μείνει. Φανατικός πολέμιος της άμβλωσης ο ίδιος, φρόντισε πριν φύγει να διορίσει δικούς του τόσο στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, όσο και στα νομοθετικά σώματα σε πολλές Πολιτείες, ώστε να κατοχυρωθεί νομοθετικά η απαγόρευση της άμβλωσης σε όλη τη χώρα. Πρωτοστατούν οι Ευαγγελικοί, φανατικοί θρησκόληπτοι, υπεραντιδραστικοί.

Έτσι, οι τρεις υπερσυντηρητικοί, ανώτατοι δικαστές του Τραμπ επιμένουν να αρνούνται να μπλοκάρουν το νόμο της Πολιτείας του Τέξας, που απαγορεύει την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης. Αυτός ο νόμος είναι τόσο αντιδραστικός, που προβλέπει, μεταξύ των άλλων, χρηματική αμοιβή των χαφιέδων (μέχρι 10.000 δολάρια), που καταδίδουν στις Αρχές όσους διευκολύνουν τη διαδικασία της άμβλωσης (από τους γονείς της γυναίκας, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, ακόμα και τον ταξιτζή που την μεταφέρει στην Κλινική)!

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, μέσω του ομοσπονδιακού Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει προσφύγει για να μπλοκάρει αυτό το νόμο.

Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα για να εξετάσει την προσφυγή για τον αντίστοιχο νόμο της Πολιτείας του Μισισιπί, που απαγορεύει την άμβλωση μετά την 15η εβδομάδα της κύησης. Θα ακολουθήσουν και άλλες προσφυγές.

Το Σαββατοκύριακο, που πέρασε, έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις στην Ουάσινγκτον, στην έδρα ακριβώς του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ σε όλες τις Πολιτείες πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις. Αναφέρονται πάνω από 600, όπως γράφτηκε στον Τύπο (Εφ. Συντακτών, 4\10\21).

Ήδη, σε 19 Πολιτείες της Αμερικής έχει ψηφιστεί σχετική νομοθεσία, που περιορίζει το δικαίωμα στην άμβλωση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοίμασε νομοσχέδιο, με το οποίο το Κογκρέσο θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση. Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει την ψήφο της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι όμως απίθανο να εγκριθεί από τη Γερουσία, που ελέγχουν οι Ρεμπουμπλικάνοι.

Είναι φοβερό ότι στον 21ο αιώνα, στη μέκκα του καπιταλισμού, απαγορεύεται η άμβλωση, καταργείται το δικαίωμα της γυναίκας στο να διαθέτει το σώμα της. «Κρατείστε τα ροζάρια σας μακρυά από τις ωοθήκες μου», φωνάζουν οι διαδηλώτριες, που συγκρούονται με το κύμα της Αντίδρασης, που επιχειρεί μια οπισθοδρόμηση σε μαύρες εποχές. Οι φωνές τους ενώνονται με εκείνες που διαδηλώνουν και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής για το ίδιο δικαίωμα. Και θα νικήσουν.